Τετάρτη
24 Απριλίου 2019
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3139RSS FEED
Η περίεργη υπόθεση Λεωνίδα Αντωνακόπουλου
Γράφει ο
Θανάσης Παπανδρόπουλος

Δια χειρός της Ελένης Βαρβιτσιώτη, ανταποκρίτριας της Καθημερινής στις Βρυξέλλες, πληροφορηθήκαμε ότι τέθηκε σε διαθεσιμότητα ο επικεφαλής του γραφείου ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, μαζί με άλλους δύο συνεργάτες του, καθώς ερευνάται υπόθεση οικονομικών ατασθαλιών στο γραφείο της Αθήνας από την OLAF, την ευρωπαϊκή υπηρεσία καταπολέμηση της απάτης.

«Υπήρχαν σοβαρές αμφιβολίες για ύποπτες οικονομικές συναλλαγές των συγκεκριμένων ατόμων», δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Marjory van den Broeke στην Καθημερινή. «Η OLAF έκανε μία προκαταρκτική έρευνα της υπόθεσης και κατέληξε ότι θα χρειαστεί πλήρης έρευνα», είπε η M. Van den Broeke, τονίζοντας επίσης ότι δεν είναι γνωστό, όπως και σε άλλες υποθέσεις που ερευνά η OLAF, πότε θα ολοκληρωθεί η έρευνα. Δεν θέλησε, ωστόσο, να αναφέρει ποια είναι τα υπόλοιπα δύο μέλη του γραφείου της Αθήνας τα οποία τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

Εδώ αρχίζουν τα περίεργα.

Πρώτον, η OLAF δεν έχει κάνει καμία έρευνα στο γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα –το οποίο, σημειώνουμε, διαχειρίζεται ασήμαντα ποσά. Είναι ζήτημα αν ξεπερνούν τα 15.000 ευρώ το χρόνο.

Δεύτερον, στην επιστολή που εστάλη στον Λεωνίδα Αντωνακόπουλο, γίνεται λόγος για «διοικητικές παραλείψεις» και όχι για «ύποπτες οικονομικές συναλλαγές».

Τρίτον, είχε ατύπως προταθεί στον Λ. Αντωνακόπουλο, ο οποίος μετά από 30 χρόνια γόνιμης θητείας στο Ευρωκοινοβούλιο συνταξιοδοτείται τον Δεκέμβριο 2018, να παρατείνει την θητεία του μέχρι τον Ιούνιο 2019, λόγω των ευρωεκλογών. Πώς γίνεται λοιπόν να τίθεται ξαφνικά σε διαθεσιμότητα;

Τέταρτον, γιατί δεν ενημερώθηκαν οι Έλληνες ευρωβουλευτές για όλα αυτά;

Ερώτημα δικό μας: Το γραφείο της Αθήνας του Ευρωκοινοβουλίου, ενόψει ευρωεκλογών, είχε προγραμματίσει έως τον προσεχή Μάιο την διοργάνωση περί των 40 εκδηλώσεων εντός και εκτός Αθηνών. Σήμερα, στο ακέφαλο γραφείο, αυτές οδεύουν προς ακύρωση για διοικητικούς λόγους. Μήπως λοιπόν αυτός είναι ο στόχος δυνάμεων μέσα στην γραφειοκρατία της Ευρωβουλής, οι οποίες θέλουν να αποτύχουν οι ευρωεκλογές; Περιμένουμε απαντήσεις και θα επανέλθουμε…