Πρώτοι σε δημοφιλία οι άχρηστοι και οι μπαρουφολόγοι29/12/2010
Γράφει η
Σοφία Βούλτεψη
Κάποιος πρέπει να μας εξηγήσει πώς γίνεται και χρόνια τώρα οι πολιτικοί με την υψηλότερη δημοφιλία να αποδεικνύονται οι πλέον ανεπαρκείς. Πώς γίνεται δηλαδή αυτοί που εκλέγονται άνετα και μάλιστα σημειώνουν πρωτιές σε εκλογές και σε δημοσκοπήσεις, να σηκώνουν τα χέρια ψηλά όταν αναλαμβάνουν ένα αξίωμα.
Αυτοί που δίνουν τις μεγαλύτερες υποσχέσεις, αυτοί που λένε τα πιο παχιά λόγια, αυτοί που ξεσηκώνουν τα πλήθη, αυτοί που φωνάζουν περισσότερο, φωτογραφίζονται περισσότερο, αγιογραφούνται περισσότερο, δίνουν τις περισσότερες συνεντεύξεις, βρίσκονται συνεχώς στο απυρόβλητο, είναι ακριβώς αυτοί που τα έργα τους είναι αντιστρόφως ανάλογα με τα λόγια τους.
Δεν χρειαζόταν να δοθούν στην δημοσιότητα τα στοιχεία για να πληροφορηθούμε ότι όλα έχουν ακριβύνει – αν και ο αρμόδιος υπουργός μόλις ανέλαβε το πόστο του με τον ανασχηματισμό του Σεπτεμβρίου δήλωσε ότι ξεκινά «μάχη σώμα με σώμα με την ακρίβεια» και λίγο αργότερα δήλωνε πως οι τιμές θα είχαν πέσει μέχρι τα Χριστούγεννα.
Μετά, ο κ. Χρυσοχοΐδης μας είπε πως συμφώνησε να πέσουν οι τιμές από την 1η Ιανουαρίου του 2011 – κι’ όταν αυτό δεν θα συμβεί, θα μας πει πως φταίνε οι αυξήσεις του ΦΠΑ και των τιμολογίων των ΔΕΚΟ. Αυξήσεις που την ίδια στιγμή δικαιολογεί, διότι «το κράτος έχει ανάγκη από έσοδα».
Θα τιμωρηθεί ποτέ η πολιτική μπαρουφολογία; Τον Νοέμβριο του 2008, σε συνέντευξή του στα «Νέα», ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης είχε δηλώσει ότι «το ΠΑΣΟΚ ήταν έτοιμο να προχωρήσει άμεσα στη λήψη πέντε συγκεκριμένων μέτρων ανακούφισης των οικονομικά ασθενεστέρων».
Και ιδού τα μέτρα που έλεγε ότι θα λάβει:
Άμεση ανακούφιση των ελληνικών νοικοκυριών με τον περιορισμό της «κρατικής ακρίβειας» που έχει επιβάλει η ΝΔ στα τιμολόγια της ΔΕΗ και των άλλων ΔΕΚΟ. (Συνέβη το ακριβώς αντίθετο: Και τα τιμολόγια της ΔΕΗ αυξήθηκαν και τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς)
Μείωση των τιμών αγαθών και υπηρεσιών πρώτης ανάγκης κατά 8%-10%, δεδομένου ότι υπάρχει ραγδαία αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών σε πρώτες ύλες και καύσιμα, που δεν «περνάει» στην ελληνική αγορά. (Και εδώ συνέβη το ακριβώς αντίθετο. Αντί για μείωση, είχαμε αύξηση)
Εξάλειψη της διαφοράς πληθωρισμού από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, μέσα από τη εξυγίανση των αγορών. (Αυτό ας μην το συζητήσουμε καλύτερα)
Ριζική αναδιάρθρωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για καλύτερη εποπτεία της αγοράς με σκοπό τη διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού. (Έφερε νομοσχέδιο για την Επιτροπή, απλώς και μόνο για να την καταργήσει από ανεξάρτητη Αρχή).
Επιβολή έκτακτου ανώτατου περιθωρίου κέρδους, αυστηρών και υψηλών ποινών και «σπάσιμο εταιριών» όπου εντοπίζεται κατάχρηση αφενός δεσπόζουσας θέσης στην αγορά και αφετέρου οικονομικής εξάρτησης των ασθενέστερων κρίκων της παραγωγικής αλυσίδας. (Κι’ αυτό καλύτερα να μην το συζητήσουμε).
Συνεχίζουμε. Επόμενη συνέντευξη Χρυσοχοΐδη, πάλι στα «Νέα» (3 Αυγούστου 2009): «Έχουμε δεσμευτεί ότι θα προχωρήσουμε σε ριζική αναθεώρηση του φορολογικού συστήματος ώστε αυτό να γίνει πιο δίκαιο αλλά ταυτόχρονα και πιο αποτελεσματικό. Συνεπώς, ναι, όλοι οι πρόσφατοι άδικοι φόροι (σε ΙΧ, καύσιμα, κινητά και ακίνητα) θα καταργηθούν. Άλλωστε συμβάλλουν ελάχιστα στο δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας». Επίσης: «Η μείωση των τιμών είναι βασική μας δέσμευση. Και για να συμβεί αυτό, μια από τις πρώτες προτεραιότητές μας θα είναι το κλείσιμο της τεράστιας ψαλίδας έως και 1.500% που παρατηρείται σήμερα σε πολλά βασικά αγαθά μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή, προς όφελος βιομηχανιών, μεταπρατών και μεσαζόντων. Αυτή είναι η πηγή της ακρίβειας. Εκεί πρέπει να χτυπήσουμε».
Επανέρχεται με άλλη συνέντευξη (Πρώτο Θέμα, 13 Σεπτεμβρίου 2009): Τέλος στη ληστεία του εισοδήματος από 5 Οκτωβρίου. Το ΠΑΣΟΚ θα δώσει αυξήσεις μισθών και συντάξεων πάνω από τον πληθωρισμό. (εκπρόσωπος του κόμματος για θέματα Ανάπτυξης).
Και ξανά (Real News, 27 Σεπτεμβρίου 2009): «Σε πολλά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης οι τιμές είναι δυνατόν να μειωθούν από 5% ως 10% άμεσα. Το λέω και το πιστεύω. Με πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ για έναν χρόνο με σκοπό να παταχθεί η κρατική ακρίβεια, με εφαρμογή της ρήτρας καυσίμων στην περίπτωση της ΔΕΗ. Έχουμε πει επίσης ότι ειδικά για τα καύσιμα – εφόσον χρειαστεί – θα μπει πλαφόν, πως θα επαναφέρουμε τον κανόνα της φθηνότερης χώρας στα φάρμακα. Και θα κάνουμε συνεννοήσεις σε κλαδικό επίπεδο, έστω ώστε να υπάρξει μείωση τιμών σε προϊόντα που είναι υπερτιμημένα (συμφωνίες κυρίων)».
Ειδικά για καρτέλ, δεσμεύτηκε για: «Δημιουργία ενός ειδικευμένου δικαστικού σώματος, ένα Ειδικό Εφετείο για Προσφυγές Υποθέσεων Ανταγωνισμού που θα εξετάζει προσφυγές κατά αποφάσεων που εξέδωσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Και μια ξεχωριστή Αντιμονοπωλιακή Αρχή με ειδική αποστολή τη γενική εποπτεία της κατάστασης που επικρατεί στο θέμα των καρτέλ, στα πρότυπα της Τράπεζας της Ελλάδος».
Την ίδια μέρα, έλεγε στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία: «Δεν πρόκειται να μπει κανένας νέος φόρος στις επιχειρήσεις και στα φυσικά πρόσωπα. Ούτε ένα ευρώ»! Παράλληλα, υπογράμμιζε: «Αν το πρώτο εξάμηνο δεν δώσουμε δείγμα ανατροπών, τότε μέσα σ’ ένα χρόνο από σήμερα θα είμαστε σε αποδρομή. Ή θα πετύχουμε ή θα φύγουμε. Και δεν θέλουμε να φύγουμε, γιατί τότε θα κινδυνεύσει και η παράταξή μας».
Όλα όσα περιγράφουμε σήμερα, συμβαίνουν όχι μέσα στο πρώτο εξάμηνο, αλλά στην εκπνοή του δεκαπεντάμηνου.
Διερωτάται κανείς: Στηρίζονται κάπου όταν τα λένε όλα αυτά, ενώ γνωρίζουν πως δεν θα τα πραγματοποιήσουν; Προφανώς. Και κυρίως στο γεγονός ότι γνωρίζουν πως σ’ αυτήν την χώρα ουδέποτε κρίθηκε πολιτικός από τα έργα του και ουδέποτε συνδέθηκε η επιτυχία ή η αποτυχία στην πολιτική με το πολιτικό αποτέλεσμα.
Ουδείς κρίνεται από το έργο του. Και επομένως μην παραξενευτούμε αν στο επόμενο γκάλοπ δημοφιλίας τις πρώτες θέσεις θα καταλάβουν και πάλι οι πιο άχρηστοι…