Σαββατοκύριακo
21-22  Δεκεμβρίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 5207RSS FEED
ΧΕΛΜΟΥΤ ΚΟΛ: Η ΕΥΡΩΠΗ ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣΑΝΟΙΚΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ
29/02/2012
Πιστή στη σταθερή και διαχρονική ελληνική θέση ότι το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων παραμένει υπαρκτό και ανοικτό, δηλώνει η κυβέρνηση, δια του υπουργού των Εξωτερικών Σταύρου Δήμα.

Απαντώντας με έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Σήφη Βαλυράκη, ο κ. Δήμας, αφού αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αξιολογήσει με προσοχή την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης σχετικά με τη διαφορά μεταξύ Γερμανίας και Ιταλίας, σημειώνει ότι «η Ελλάδα λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις εκάστοτε συγκυρίες στις διμερείς και διεθνείς σχέσεις και συνεκτιμώντας τις νομικές, ανθρωπιστικές και άλλες παραμέτρους του ζητήματος, εγείρει τακτικά το θέμα στο πλαίσιο διμερών συναντήσεων μεταξύ ανωτάτων στελεχών των εκάστοτε κυβερνήσεων και υπηρεσιακών επαφών μεταξύ των αρμοδίων υπουργείων».

«Η εν προκειμένω εκκρεμότητα υφίσταται και διατηρούμε πάντα το δικαίωμα και τις δυνατότητες για τον χειρισμό και την ικανοποιητική κατάληξή της», συμπληρώνει ο υπουργός Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε των αξιώσεων της».

Ο κ. Βαλυράκη ζητούσε ενημέρωση σχετικά με το «ποιο είναι το συνολικό ύψος των πολεμικών χρεών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και πώς θα συνυπολογιστούν οι τόκοι», αλλά και «ποιες είναι οι ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση προς την κατεύθυνση μιας πιεστικότερης ίσως διεκδίκησης, με τρόπο μάλιστα που να μην συνδέει τη δημοσιονομική κρίση της χώρας μας με το γεγονός αυτό».

Στην απάντησή του, ο κ. Δήμας σημειώνει επίσης ότι «το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, στην απόφασή του από 3ης Φεβρουαρίου τρέχοντος έτους σχετικά με τη διαφορά μεταξύ Γερμανίας και Ιταλίας, στην οποία παρενέβη και η χώρα μας, διαπιστώνει ότι το γεγονός ότι ένα κράτος απολαύει ετεροδικίας ενώπιον των εθνικών δικαστηρίων ενός άλλου κράτους, δεν επηρεάζει το ζήτημα της διεθνούς του ευθύνης και της συνακόλουθης υποχρέωσής του να παράσχει αποζημίωση».

Στη Βουλή διαβιβάστηκε και έγγραφο του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, προς απάντηση ερώτησης για το ενδεχόμενο παράστασης της ελληνικής κυβέρνησης στην εξέταση προδικαστικού ερωτήματος ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την ετεροδικία της Γερμανίας σε υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου.

Η ερώτηση, την οποία είχαν καταθέσει από τον ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος της ΚΟ Αλέξης Τσίπρας και οι βουλευτές Θοδωρής Δρίτσας και Βασίλης Μουλόπουλος, καθώς και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Παναγιώτης Κουρουμπλής και Σοφία Σακοράφα, αναφέρεται «στο προδικαστικό ερώτημα του ιταλικού δικαστηρίου της Μπρέσια, το οποίο εκκρεμεί ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφορά στο ζήτημα της υποχρέωσης της Γερμανίας να καταβάλει αποζημιώσεις σε ανθρώπους των οποίων τα δικαιώματα παραβιάστηκαν από γερμανικές δυνάμεις κατοχής στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου».

Όπως ενημερώνει ο υπουργός Δικαιοσύνης «σε συνέχεια διαβίβασης, από την Ειδική Νομική Υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών, της προδικαστικής υπόθεσης C-466/11 αίτηση ιταλικού δικαστηρίου για την έκδοση προδικαστικής απόφασης, η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης απέστειλε στις 25 Ιανουαρίου 2012 έγγραφο προς το υπουργείο Εξωτερικών (Ειδική Νομική Υπηρεσία, Τμήμα Δικαίου της ΕΕ, ΕΝΥ-ΕΕ) με τις θέσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης, και συγκεκριμένα προέκρινε την παρακολούθηση της εν λόγω προδικαστικής παραπομπής σε αυτό το στάδιο, ζητώντας από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών συνεχή ενημέρωση, προκειμένου εν συνεχεία να συνεκτιμηθεί από τα δύο υπουργεία η σκοπιμότητα συμμετοχής της χώρας μας κατά την προφορική εκδίκαση της υπόθεσης».

Οι ερωτώντες βουλευτές έχουν επισημάνει ότι «η υπόθεση ενδιαφέρει την Ελληνική Δημοκρατία, καθώς και Έλληνες πολίτες, θύματα ή συγγενείς θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, έχουν προσφύγει εναντίον της Γερμανίας ενώπιον ελληνικών και ιταλικών δικαστηρίων και ζητούν αποζημίωση». Έχουν επίσης επισημάνει ότι «σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο, η Ελληνική Δημοκρατία έχει δικαίωμα να παραστεί ως ενδιαφερόμενο μέρος και να θέσει αιτήματα προς το δικαστήριο, όπως είχε κάνει και στην υπόθεση της καταστροφής του Διστόμου και εκπροσωπήθηκε στην ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης».

«Η Ευρώπη είναι το μέλλον μας»

Η συζήτηση για τις γερμανικές οφειλές έχει φουντώσει ενόψει της έντασης που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στις ελληνογερμανικές σχέσεις, με την Γερμανία να αποφεύγει συστηματικά το θέμα – αν και από τις δηλώσεις διαφόρων Γερμανών αξιωματούχων, όπως για παράδειγμα ο αντικαγκελάριος Ρέσλερ, προκύπτει ότι το χρέος, κυρίως το αναγκαστικό δάνειο, αναγνωρίζεται από την πλευρά του Βερολίνου.

Χθες, φωνή υπέρ της Ευρώπης – και επομένως υπέρ του πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα – ύψωσε και πάλι ο πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Κολ, με άρθρο του στην εφημερίδα Μπιλντ, υπό τον τίτλο «Η Ευρώπη είναι το μέλλον μας».

«Η Ευρώπη παραμένει ένα θέμα πόλεμου και ειρήνης και η ιδέα της ειρήνης αποτελεί τον κινητήριο νομικό μοχλό της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης», αναφέρει, προειδοποιώντας για «απευκταίες μορφές από το παρελθόν, οι οποίες δεν έχουν εκλείψει και μπορούν να επιστρέψουν».

«Πού θα βρισκόμασταν σήμερα στην Ευρώπη, αν εμείς υποκύπταμε πάντα στους σκεπτικιστές και δεν είχαμε προωθήσει τη μεγάλη ευρωπαϊκή ιδέα, παρά τις μεγάλες αντιδράσεις;», θέτει το κρίσιμο ερώτημα ο Χέλμουτ Κολ.