Σαββατοκύριακo
16-17  Νοεμβρίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 5172RSS FEED
Ζητείται αξιόπιστη λύσηΣε θολό τοπίο το Eurogroup για Κύπρο και τράπεζες
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Δήμος Μονεμβασιάς
Τα νέα δεδομένα στον… ανάστατο κόσμο των τραπεζών και τα προβλήματα που ανέκυψαν λόγω του «πρωτότυπου» τρόπου διάσωσης της Κύπρου, συζητούνται από σήμερα στο Eurogroup.

Οι ανησυχίες για το μέλλον πληθαίνουν μέρα με τη μέρα, καθώς το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερ΄ς έχει για άλλη μια φορά ταράξει τα νερά, χάρη σε έγγραφα που πάλι περιήλθαν στην κατοχή του.

Τα συγκεκριμένα έγγραφα περιέχουν λεπτομέρειες για την χρηματοδότηση του πακέτου και το ύψος στο οποίο θα ανέλθει η συμμετοχή της κυπριακής κυβέρνησης.

Έτσι, ενώ αρχικά η Κύπρος προβλεπόταν να συνεισφέρει 7 δισεκατομμύρια ευρώ και η Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο 10 δισεκατομμύρια ευρώ, τα έγγραφα αυτά δείχνουν ότι το συνολικό πακέτο θα ανέλθει στα 23 δις ευρώ, με την Κύπρο να συνεισφέρει τα 13.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα έγγραφα η Κύπρος αναμένεται να πωλήσει αποθέματα χρυσού αξίας 400 εκατ. ευρώ (κάτι που ωστόσο διέψευσε χθες η κεντρική τράπεζα της Κύπρου), ενώ θα κληθεί να αυξήσει τον φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις και τα κέρδη από τις κεφαλαιακές αποδόσεις την ώρα μάλιστα που η οικονομία της προβλέπεται ότι θα συρρικνωθεί πάνω από 12% μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Η πλήρης εκκαθάριση της μιας από τις δύο σημαντικότερες τράπεζες της Κύπρου, της Λαϊκής, και η επιβολή τέλους σε ένα μεγάλο μέρος των τοποθετήσεων και των ανασφάλιστων καταθέσεων στην μεγαλύτερη κυπριακή τράπεζα, την Τράπεζα Κύπρου, θα οδηγήσουν στην συγκέντρωση συνολικά 10,6 δις ευρώ.

Αν και οι λεπτομέρειες του προγράμματος έχουν ήδη συμφωνηθεί ανάμεσα στην Λευκωσία, την ΕΕ και το ΔΝΤ, η υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας δήλωσε ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο για ορισμένες ελάσσονες τροποποιήσεις. Αναμένεται να υπάρξει έντονος διάλογος για το κατά πόσον η διαδικασία υπήρξε επιτυχής,

«Ορισμένες λεπτομέρειες μπορεί ακόμη να αλλάξουν την Παρασκευή», είπε η Γιούτα Ουρπιλάινεν σε δημοσιογράφους στο Ελσίνκι, τονίζοντας ότι δεν εννοεί τα βασικά μεγέθη, αλλά τους εσωτερικούς αριθμούς.

Έμφαση δίνεται και όσον αφορά στην τραπεζική ένωση, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο θα επιλύονται τα θέματα των «προβληματικών» τραπεζών, καθώς η μεγαλύτερη ανησυχία της Γερμανίας, της μεγαλύτερης και πιο επιτυχημένης οικονομίας της ευρωζώνης, είναι ότι θα καλείται να χρηματοδοτεί μια ατελείωτη σειρά "διασώσεων" τραπεζών σε όλη την ευρωζώνη.

Γερμανοί αξιωματούχοι αντιτείνουν ότι παραμένουν πλήρως δεσμευμένοι στο διάλογο και επιδιώκουν απλώς να γίνουν τα σωστά βήματα τη σωστή χρονική στιγμή — επειδή εάν η προσπάθεια να θεσπιστεί η τραπεζική ένωση γίνει βιαστικά, αυτό δεν θα είναι καλό μακροπρόθεσμα, όπως λένε.

Ένα από τα πιο λεπτά ζητήματα που θα συζητηθούν σήμερα και αύριο είναι η πρόταση που υπέβαλε η Ιρλανδία να συμπεριλαμβάνονται οι τοποθετήσεις τραπεζών στους πόρους στους οποίους θα επιβάλλονται ζημίες στο πλαίσιο μελλοντικών διαδικασιών «διάσωσης» τραπεζών, ακόμα και οι βραχυπρόθεσμης διάρκειας.

Η πρόταση αυτή προκάλεσε ήδη έντονες επιφυλάξεις από πλευράς Γαλλίας και Ιταλίας και μπορεί να αποδειχτεί αποσταθεροποιητική για τις χρηματαγορές, αφού θα μπορούσε να παγώσει ακόμα περισσότερο τον διατραπεζικό δανεισμό προς τράπεζες οι οποίες αντιμετωπίζουν δυσχέρειες.

Από την πλευρά του, με νέα παρέμβασή του, ο Γερμανός υπουργός των Οικονομικών Σόιμπλε επανέλαβε πως δεν μπορεί να συγκρίνει κανείς την Κύπρο με το Λουξεμβούργο, σημειώνοντας ότι οι δομές και η οικονομία των δύο κρατών διαφέρουν σημαντικά.

Σε συνέντευξή που παραχώρησε στην Sueddeutsche Zeitung, ο κ. Σόιμπλε κάλεσε πάντως τόσο το Λουξεμβούργο όσο και την Αυστρία να αλλάξουν την πολιτική τους για το τραπεζικό απόρρητο και τόνισε ότι το ζήτημα των φορολογικών παραδείσων πρέπει να αντιμετωπιστεί σε διεθνές επίπεδο.

Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, υποστήριξε ότι «πρέπει να εξασφαλιστεί η φορολόγηση των εσόδων και των κερδών και να επεκταθεί η πολιτική των επιτοκίων επί των μερισμάτων και των πωλήσεων μετοχών».

Στην ερώτηση, γιατί στην περίπτωση της Κύπρου, χρησιμοποιήθηκε το επιχείρημα ότι δεν είναι δυνατόν ο τραπεζικός τομέας να είναι οκταπλάσιος του ΑΕΠ της χώρας, την ώρα που στο Λουξεμβούργο είναι μεγαλύτερος κατά 22 φορές, ο κ. Σόιμπλε απάντησε:

«Σας παρακαλώ! Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε το ένα με το άλλο. Οι δομές στα δύο κράτη και ο οικονομικός τους τομέας διαφέρουν σημαντικά. Επιπλέον, την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και φίλος μου Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ δήλωσε ότι η χώρα του θα λάβει μέρος στο σύστημα αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών. Αυτό είναι για το Λουξεμβούργο ένα πραγματικά μεγάλο βήμα και αξίζει του σεβασμού μας».

Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα ότι η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών θα επεκταθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη και θα αφορά, μελλοντικά, όλες τις τοποθετήσεις, ενώ πρόσθεσε: «Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι ορισμένα κράτη προσπαθούν να εκμεταλλευτούν σε βάρος άλλων την ύπαρξη διατάξεων που ευνοούν την φοροαποφυγή».

Στο μεταξύ, με πολλές από τις εκκρεμότητες να έχουν ήδη κλείσει, αναχώρησε για το Δουβλίνο ο Γ. Στουρνάρας, αν και παραμένει ανοιχτό το ζήτημα της μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων.

Παρέμβαση για το θέμα των επίορκων έκανε από τη Βουλή και ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, κάνοντας λόγο για «κλίμα τρόμου» που, όπως είπε, «προκαλεί κακό και στη δημόσια διοίκηση αλλά και στην ηρεμία εκτέλεσης των καθηκόντων των υπαλλήλων».