Πέμπτη
25 Απριλίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4967RSS FEED
Πολύ υψηλές οι κεφαλαιοποιήσεις, επιδόσεις στους δείκτες
Γράφει ο
Κίμων Στεριώτης

Οι συνεχείς άνοδοι σε επίπεδα ρεκόρ των πιο σημαντικών Μετοχικών Δεικτών των ΗΠΑ αποτελεί το "μεγάλο ερώτημα" για το που μπορεί να φθάσουν χωρίς να αυξηθούν σε Μεγάλους Κινδύνους οι διεθνείς αγορές…

Ήδη η κεφαλαιοποίηση ως προς το GDP των ΗΠΑ βρίσκεται στο 131% πολύ υψηλότερα από τα επίπεδα πριν από την κρίση του 2008… Υπογραμμίζεται ότι μεταπολεμικά η σχέση αυτή είχε ανέβει στο 151% στο 2000 για να πέσει στο 70% μετά από 2 χρόνια… Με αυτά τα δεδομένα είναι επόμενο οι επενδυτές να ανησυχούν όχι τόσο για την πορεία των Μακροοικονομικών στοιχείων των ΗΠΑ και της Παγκόσμιας Οικονομίας όσο για τις υψηλές σχέσεις χρηματιστηριακών τιμών προς κέρδη των εταιρειών (P/E).

Πολύ σημαντικό ρόλο στην άνοδο των Μετοχικών Δεικτών των ΗΠΑ έπαιξε ο Δείκτης Λιανικών Πωλήσεων που αυξήθηκε +1.6% τον Σεπτέμβριο 2017 μετά από πτώση -0.1% τον Αύγουστο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση που κατεγράφη από τον Μάρτιο 2015, με κύριο χαρακτηριστικό την ανάκαμψη των πωλήσεων αυτοκινήτων. Η άνοδος των λιανικών πωλήσεων υποδηλώνει έμμεσα ότι:

1) Νοικοκυριά και επιχειρήσεις δεν έχουν επηρεασθεί αρνητικά από την αύξηση των επιτοκίων μέσα στο τελευταίο 12μηνο.

2) Η βελτίωση της κατάστασης της Αγοράς Εργασίας στις ΗΠΑ και η αύξηση των αποδοχών συνέβαλαν στη βελτίωση των λιανικών πωλήσεων.

3) Η άνοδος των πωλήσεων κατά τον Σεπτέμβριο θα αντισταθμίσει πλήρως τις οριακές απώλειες του Αυγούστου και θα συμβάλει στην αύξηση του ΑΕΠ για το τρίτο τρίμηνο 2017.

Ο ετήσιος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκε στο +2.2% τον Σεπτέμβριο 2017 μετά από αύξηση +1.9% τον προηγούμενο μήνα, ένδειξη της αποκατάστασης εμπιστοσύνης στην πορεία της Οικονομίας των ΗΠΑ - μετά τις καταστροφές που προκάλεσαν δύο τυφώνες - και στην προσδοκία βελτίωσης των περιθωρίων κερδών των εισηγμένων. Σε μηνιαία βάση η αύξηση του Πληθωρισμού στις ΗΠΑ ανήλθε στο +0.5%, που ήταν και η μεγαλύτερη από τον Ιανουάριο του ίδιου έτους.

Τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων για μεταποιητικές και εμπορικές επιχειρήσεις αυξήθηκαν σε μηνιαία βάση κατά +0.7% τον Αύγουστο 2017, ένδειξη των προσδοκιών για βελτίωση των πωλήσεων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση αποθεμάτων από το Νοέμβριο 2016.

Τέλος, ο Δείκτης Κλίματος Εμπιστοσύνης των Καταναλωτών που καταρτίζεται από το University of Michigan βελτιώθηκε στο 101.1 τον Οκτώβριο 2017 από 95.1 τον Σεπτέμβριο για να βρεθεί πλέον στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο 2014.

Στην Ευρωζώνη οι Πολιτικοί Κίνδυνοι εμφανίζονται αυξημένοι λόγω καθυστερήσεων στο σχηματισμό κυβέρνησης "τύπου Jamaica", της δυναμικής που εμφανίζει η ακροδεξιά στην Αυστρία και της "διαμάχης" που έχει τη μεταξύ της κυβέρνησης της Ισπανίας με αυτήν της Καταλονίας. Μεσοπρόθεσμος είναι και ο κίνδυνος για εκλογές στην Ιταλία, που πιθανολογούνται για τις αρχές 2018…

Ανεξαρτήτως Πολιτικών Κινδύνων προς το παρόν δημιούργησαν "αισιοδοξία" τα στοιχεία για την τελευταία μηνιαία αύξηση της Βιομηχανικής Παραγωγής κατά +1.4% τον Αύγουστο 2017 στην Ευρωζώνη και +1.7% στην ΕΕ των "28". Σε ετήσια βάση η αύξηση τον Αύγουστο ήταν 3.8% και +3.9% στην Ευρωζώνη και στις "28" αντίστοιχα. Οι εξελίξεις αυτές σηματοδοτούν μια σαφή βελτίωση της κερδοφορίας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στο τρίτο τρίμηνο 2017, συμβάλλοντας στην περαιτέρω άνοδο του ΑΕΠ της Ευρωζώνης.

Η ενίσχυση των Μετοχικών Δεικτών επηρεάζεται και από την αναθεώρηση προς τα πάνω των προβλέψεων του IMF για άνοδο της Παγκόσμιας Ανάπτυξης κατά +3.6% το 2017 και 3.7% το 2018. Βεβαίως η ενίσχυση της Παγκόσμιας Οικονομίας θα πρέπει να προσεχθεί ότι συνδέεται με την κατά πολύ ταχύτερη αύξηση των συνολικού Δανεισμού των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών, ενώ στις ΗΠΑ το Ομοσπονδιακό Χρέος έχει ξεπεράσει τα 20 τρισ. $ με συνεχή αύξηση των ελλειμμάτων και ενίσχυση των εντάσεων μεταξύ των μελών του Κογκρέσου για μια "νέα οροφή" στις σημειούμενες υπερβάσεις…

Στους Γεωπολιτικούς Κινδύνους η απόφαση Trump να μην εγκρίνει τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν δημιουργεί "σοβαρές επιφυλάξεις" για προβλήματα που θα δημιουργηθούν στις διεθνείς σχέσεις, λόγω της αρνητικής στάσης των επικεφαλής της Γερμανίας, Βρετανίας και Γαλλίας, καθώς και της αρμοδίας Επιτρόπου της Commission.

Πάντως κατά την τελευταία εβδομάδα αμβλύνθηκαν οι "φόβοι" για ένα νέο κτύπημα από τη Βόρεια Κορέα, ενώ αυξήθηκαν οι έμμεσες απειλές του προέδρου Trump για στρατιωτικό πλήγμα από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ. Βεβαίως, δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί ένα "κτύπημα" από τη Βόρεια Κορέα…

Αισθητή η άνοδος των τιμών του Πετρελαίου την τελευταία εβδομάδα κάτω και από την επίδραση των δηλώσεων Trump για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αλλά και των προβλέψεων για διατήρηση της Παγκόσμιας Ανάπτυξης σε υψηλά επίπεδα. Εντούτοις, η μεγάλη άνοδος του Πετρελαίου συνοδεύθηκε την τελευταία εβδομάδα με μεικτές τάσεις των Βιομηχανικών Μετάλλων και με πτώση των τιμών γενικά των αγροτικών προϊόντων.

Πέραν των ανωτέρω, εντύπωση προκάλεσαν οι δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού της Ρωσίας, ότι είναι "προετοιμασμένη" για προϋπολογισμό με 40$/ βαρέλι, που είναι το "συντηρητικό σενάριο" για τις διεθνείς τιμές στην προσεχή τριετία… Όμως, για τις τιμές του Πετρελαίου:

1) Είναι αδύνατον να γίνουν προβλέψεις και όσες πρόσφατα έγιναν για Πετρέλαιο πάνω από τα 60$ έπεσαν έξω....

2) Με περίπου +3.6% Παγκόσμια Ανάπτυξη για το 2017 η τιμή του Πετρελαίου κινείται λίγο κάτω από τα 50$...

3) Παρά τις προσπάθειες του OPEC να ανεβάσει το πετρέλαιο κοντά στα 60$ μέχρι σήμερα οι σχετικές προσπάθειες έχουν αποτύχει πλήρως...

4) Η τιμή του πετρελαίου επηρεάζεται εξαιρετικά από τη μεγάλη Παραγωγή, ενώ το κόστος εξόρυξης νέων κοιτασμάτων γίνεται απαγορευτικό με τιμές του Πετρελαίου κάτω από τα 45$...

Στη συνέχεια παρατίθενται οι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν - στον ένα ή στον άλλο βαθμό - τις Μετοχικές και λοιπές Αγορές στη νέα εβδομάδα…

 

ΙΣΧΥΡΑ ΚΑΙ ΑΔΥΝΑΜΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ

ΙΣΧΥΡΑ ΣΗΜΕΙΑ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΑΕΠ: Τελευταία πρόβλεψη του IMF άνοδος του Παγκόσμιου ΑΕΠ με +3.6% το 2017 και +3.6% το 2018. Επίσης. αύξηση κατά +3.3% της Παγκόσμιας Ανάπτυξης προβλέπει ο OECD για το 2017, από +3% το 2016, ενώ η πρόβλεψη είναι για περαιτέρω  άνοδο και το 2018. Με ρυθμό +3.7% προβλέπεται να αναπτυχθεί η Παγκόσμια Οικονομία κατά το 2017, έναντι +3.2% το 2016, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Commission.

Για την παγκόσμια μεταποιητική δραστηριότητα με βάση την τελευταία έρευνα του δείκτη JP Morgan Global Manufacturing PMI σημειώθηκε νέα άνοδος στα επίπεδα του 53.1 τον Αύγουστο 2017 από 52.7 τον Ιούλιο από 52.6 τον αμέσως προηγούμενο μήνα. Έτσι ο σχετικός δείκτης βρίσκεται πλέον στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάιο 2011

ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ: Στην πράξη εφαρμόζεται η απόφαση της Συνόδου των ηγετών των G20 στο Αμβούργο για την απελευθέρωση του Διεθνούς Εμπορίου... Επιπλέον η αποπομπή του επικεφαλής στρατηγικής πολιτικής του Λευκού Οίκου Steve Bannon  - που συνηγορούσε για μέτρα υπέρ του προστατευτισμού - έχει οδηγήσει σε περαιτέρω αναδίπλωση από τις προεκλογικές διακηρύξεις του Trump για «μέτρα προστατευτισμού» σε βάρος των εισαγωγών...

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ: Η επίσκεψη του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας στη Μόσχα ιδιαίτερα σημαντική για το μέλλον των διεθνών τιμών του Πετρελαίου.Η αυξημένη παραγωγή shale gas από τις ΗΠΑ δημιουργεί πτωτικές πιέσεις στην "παραδοσιακή" πετρελαϊκή αγορά. Από την άλλη πλευρά η ισχυρή Παγκόσμια Ανάπτυξη ωθεί προς τα πάνω τις τιμές Πετρελαίου....  Οι επιδιώξεις των Σαουδαράβων για μεγάλες περικοπές της Παραγωγής δεν έχουν αποδώσει καρπούς. Βασικό "συντηρητικό σενάριο" σύμφωνα με τους Ρώσους: $40  το βαρέλι στην τριετία 2017 - 2019. Ισχυρές οι αβεβαιότητες από τη χρονική διάρκεια περικοπών της παραγωγής των πετρελαιοεξαγωγικών χωρών του OPEC και της Ρωσίας... 

ΑΣΙΑΤΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ:  Ισχυρή «στήριξη» στις Αγορές έδωσαν τα στοιχεία για αύξηση του ΑΕΠ στην Κίνα στο +6.9% στο 1ο τριμ. 2017 από 6.8% στο προηγούμενο τρίμηνο. Μεγάλη και η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 6.5% τον Μάιο 2017 και του όγκου των διεθνών εμπορικών συναλλαγών τον Μάιο - αύξηση εξαγωγών +8.0% και εισαγωγών +14.8% - υποδηλώνει ενίσχυση του όγκου του ΑΕΠ και κατ’ επέκταση περαιτέρω ενδυνάμωση της Παγκόσμιας Οικονομίας. Η ενίσχυση του γουάν έναντι του δολαρίου θα έχει θετικές συνέπειες για τις τιμές των εμπορευμάτων. Εξαιρετικά καλές οι επιδόσεις της Οικονομίας της Ιαπωνίας με ετήσια αύξηση +2.2% στο πρώτο τρίμηνο 2017. Η τελευταία απόφαση της Bank of Japan να συνεχίσει την πολιτική των αρνητικών επιτοκίων πολύ θετική για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας


ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ

ΑΕΠ:  Στο δεύτερο τρίμ. 2017 το ΑΕΠ των ΗΠΑ σε ετήσια βάση αυξήθηκε +2.6% από το «χαμηλό» +1.2% του πρώτου τριμ.  Σύμφωνα με το Federal Reserve της Atlanta - αναμένεται να αυξηθεί κατά +2.8% για το δεύτερο τρίμηνο 2017 έναντι προηγούμενης εκτίμησης για +2.5%.

ΛΙΑΝΙΚΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ: Ο Δείκτης Λιανικών Πωλήσεων που αυξήθηκε +1.6% τον Σεπτέμβριο 2017 μετά από πτώση -0.1% τον Αύγουστο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση που κατεγράφη από τον Μάρτιο 2015, με κύριο χαρακτηριστικό την ανάκαμψη των πωλήσεων αυτοκινήτων.

ΔΙΑΡΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ ΑΓΑΘΑ: Οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών παρουσίασαν μηνιαία πτώση -6.8% μετά από αύξηση +6.5% τον Ιούνιο 2017 και πτώση -0.1% τον Μάιο. επισημαίνεται ότι οι ανωτέρω μεταβολές επηρεάζονται ιδιαίτερα από την πορεία των παραγγελιών για αεροσκάφη.

ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ: Ο Ιούλιος - πρώτος μήνας του 3ου τριμήνου - ενίσχυσε την "αισιοδοξία" αφού, σύμφωνα με το Bureau of Economic Analysis το Προσωπικό Εισόδημα στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά +0.4% με παράλληλη αύξηση του Διαθέσιμου Εισοδήματος +0.3% και της Καταναλωτικής Δαπάνης επίσης +0.3%.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Ο δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής των ΗΠΑ υποχώρησε κατά -0.9% τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα και είναι η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση που καταγράφεται από τον Μάιο 2009. σε μεγάλο βαθμό επηρεασμένη από τον τυφώνα Harvey.

ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ: Ο δείκτης Μεταποιητικής δραστηριότητας ISM Manufacturing PMI αυξήθηκε σε 60.8 το Σεπτέμβριο 2017 από 58.8 τον Αύγουστο, εξασφαλίζοντας άνοδο αρκετά πάνω από τις προβλέψεις. Η βελτίωση του δείκτη οφείλεται στην αύξηση των νέων παραγγελιών, της παραγωγής και της Απασχόλησης

ΤΟΜΕΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ: Ο δείκτης ISM Non-Manufacturing PMI των ΗΠΑ αυξήθηκε στο 59.8 τον Σεπτέμβριο 2017 από 55.3 τον Αύγουστο, για να καταγραφεί μεγαλύτερη άνοδος από την προσδοκώμενη. Η αύξηση αποδίδεται στην άνοδο των παραγγελιών παρά τα πλήγματα της Οικονομίας από τους δύο τυφώνες.

 

ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ - ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ: Οι πωλήσεις νέων μονοκατοικιών αυξήθηκαν κατά +0.8% τον Ιούνιο ενώ και τον Μάιο 2017 είχε καταγραφεί ετήσια άνοδος +2.9% ενώ τον Απρίλιο οι πωλήσεις ήσαν σε χαμηλότερα επίπεδα. Συνεπώς η στεγαστική πίστη, παρά τις τρεις αυξήσεις των Κεντρικών Επιτοκίων, εξακολουθεί να αποτελεί «βασικό στήριγμα» της Οικονομίας των ΗΠΑ.Ωστόσο, οι δαπάνες για κατασκευές υποχώρησαν κατά -1.3% τον Ιούνιο 2017 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα για να βρεθούν στ χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο 2016, έναντι μηνιαίας αύξησης +0.4% τον Μάιο. Επίσης, στον Οικοδομικό Τομέα κατεγράφη μια μηνιαία μείωση κατά -0.4% τον Ιούλιο στην έναρξη κατασκευών κατοικιών έναντι πρόβλεψης για άνοδο +0.5%.

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ: Η ανεργία στις ΗΠΑ υποχώρησε στο 4.2% τον Σεπτέμβριο 2017 - με πρόβλεψη 4.4% - από 4.4% που ήταν τον περασμένο Αύγουστο. Έτσι, η ανεργία βρέθηκε να είναι στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο 2001! Παράλληλα, αυξήθηκε κατά +0.2% ο αριθμός των απασχολουμένων στις ΗΠΑ που αντιστοιχεί πλέον στο 63.1% του συνόλου και που είναι το μεγαλύτερο ποσοστό από τον Μάρτιο 2014. Ωστόσο, οι αμειβόμενες θέσεις εργασίας στους εξω-αγροτικούς τομείς μειώθηκαν κατά 33 χιλ. τον Σεπτέμβριο του 2017, κυρίως στους τομείς τροφίμων και ποτών, μετά από αύξηση 169 χιλ. τον Αύγουστο. Η σχετική μείωση αποδίδεται στο "άσχημο κλίμα" που δημιούργησαν οι τυφώνες Irma και Hurvey.

 

ΚΛΙΜΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ: Ο Δείκτης Κλίματος Εμπιστοσύνης των Καταναλωτών που καταρτίζεται από το University of Michigan βελτιώθηκε στο 101.1 τον Οκτώβριο 2017 από 95.1 τον Σεπτέμβριο για να βρεθεί πλέον στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο 2014.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Πολύ σημαντική η μείωση φορολογιών των κερδών επιχειρήσεων που είχε εξαγγείλει προεκλογικά ο Trump, αλλά η οποία μένει να εγκριθεί από τα Νομοθετικά Σώματα.Η πρόθεση για μείωση των φόρων για τα κέρδη των επιχειρήσεων λειτουργεί ενισχυτικά για τη Χρηματιστηριακή Αγορά, αλλά είναι αβέβαιη η υλοποίηση της σχετικής πολιτικής πριν από το 2018. Ωστόσο, οι Αγορές αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το «Σχέδιο Trump» για σημαντική μείωση των φορολογιών των επιχειρήσεων, καθώς θα διογκωθούν τα ελλείμματα του Ομοσπονδιακού Προϋπολογισμού και τα εκτιναχθούν τα Επιτόκια…

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Η προωθούμενη απορρύθμιση του Τραπεζικού Συστήματος θα χαρίσει μεγαλύτερη ευελιξία στις μεγάλες τράπεζες και λιγότερους περιορισμούς στην άντληση επαρκών ιδίων κεφαλαίων.

ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ: Η καταναλωτική πίστη αυξήθηκε στο 12μηνο που έληξε τον Μάιο 2017 κατά 5.75% παρά τις πραγματοποιηθείσες αυξήσεις των Κεντρικών επιτοκίων.


ΕΥΡΩΖΩΝΗ

ΑΕΠ: Για το δεύτερο τρίμηνο 2017 αύξηση του ετήσιου ρυθμού του ΑΕΠ σε +2.3%, ενώ η άνοδος για την ΕΕ των «28» προβλέπεται στο +2.4%. Σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο το ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο αυξήθηκε +0.6% στην Ευρωζώνη και +0.7% στην ΕΕ των "28". Υπενθυμίζεται ότι στο πρώτο τρίμηνο 2017 το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατ΄+0.5% στην Ευρωζώνη και στις «28», ενώ σε ετήσια βάση η άνοδός του ήταν +1.9% και +2.0%.

Στις ΗΠΑ η ετήσια αύξηση του ΑΕΠ ήταν +2.2% στο δεύτερο τρίμηνο 2017 (από 2.0% στο αμέσως προηγούμενο), ενώ μεταξύ των δύο τελευταίων τριμήνων - δεύτερου και πρώτου - η αύξηση του ΑΕΠ  ήταν +0.8% από +0.3%, ενώ μεταξύ πρώτου τριμήνου 2017 και τελευταίου τριμήνου 2017 η αύξηση ήταν +0.3%.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: 1) Ο Δείκτης  Business Climate Indicator έπεσε στο 1.05 τον Ιούλιο μετά από αύξηση στο 1.15 τον Ιούνιο 2017, που ήταν και από τα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο 2011. 2) Η τελευταία έρευνα IHS Markit Eurozone PMI διαμορφώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο 2017 από το προηγούμενο τρίμηνο και είναι το υψηλότερο από το πρώτο τρίμηνο του 2011.

ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Η European Central Bank διατηρεί τα επιτόκια στο 0%, αλλά από τον Απρίλιο έχει περιορίσει κατά 20 δισ. € τις μηνιαίες αγορές ομολογιών για να περιορισθούν στα 60 δισ. € μέχρι τα τέλη του έτους. Η Οικονομία της Ευρωζώνης εξακολουθεί να επωφελείται από την Ποσοτική Χαλάρωση και τα πολύ χαμηλά Επιτόκια. Ενδεικτική είναι η ετήσια αύξηση των χορηγήσεων νέων δανείων κατά +2.6% τον Ιούνιο, όση ήταν και τον Μάιο 2017. για τους μη χρηματο-οικονομικούς οργανισμούς οι αυξήσεις +2.1% για τον Ιούνιο από 2.5% τον Μάιο.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ:  "Αισιοδοξία" δημιούργησαν τα στοιχεία για την τελευταία μηνιαία αύξηση της Βιομηχανικής Παραγωγής κατά +1.4% τον Αύγουστο 2017 στην Ευρωζώνη και +1.7% στην ΕΕ των "28". Σε ετήσια βάση η αύξηση τον Αύγουστο ήταν 3.8% και +3.9% στην Ευρωζώνη και στις "28" αντίστοιχα. Οι εξελίξεις αυτές σηματοδοτούν μια σαφή βελτίωση της κερδοφορίας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στο τρίτο τρίμηνο 2017, συμβάλλοντας στην περαιτέρω άνοδο του ΑΕΠ της Ευρωζώνης.

ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ: Ο δείκτης IHS Markit Eurozone Manufacturing PMI κατέγραψε άνοδο στο επίπεδο του 58.2 τον Σεπτέμβριο 2017 από 57.4 τον περασμένο Αύγουστο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Φεβρουάριο 2011 που τροφοδοτήθηκε από την αύξηση των εξαγωγών, ενώ μεγάλη ήταν και η άνοδος των τιμών των μεταποιητικών προϊόντων.

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ: Ιδιαίτερα θετικό είναι το γεγονός ότι, παρά τη μεγάλη άνοδο του Ευρώ έναντι του Δολαρίου στο τελευταίο 12μηνο το  εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε τον Αύγουστο 2017 στα 23.2 δισ. € από 24.8 δισ. τον αντίστοιχο  μήνα του 2016.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ: Ενθαρρυντική και η άνοδος των τιμών σε επίπεδο πωλήσεων από Βιομηχανίες με ετήσια αύξηση τον Αύγουστο +2.5% και +2.8% για την Ευρωζώνη και την ΕΕ αντίστοιχα. Σε μηνιαία επίπεδα η αύξηση κατά τον Αύγουστο 2017 ήταν +0.3% και +0.4% για την Ευρωζώνη και την ΕΕ των 28 αντίστοιχα…

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ:   Σύμφωνα με τη Eurostat η ανεργία παρέμεινε στο 9.1% τον Ιούλιο 2017 - όσο ήταν και τον Ιούνιο - και χαμηλότερα από το 10.0% του Ιουλίου 2016, για να βρεθεί στα καλλίτερα επίπεδα από τον Ιούλιο 2009. Στην ΕΕ των 28 η ανεργία παρέμεινε καθηλωμένη στο 7.7% τον περασμένο Ιούλιο, όσο ήταν και τον Ιούνιο 2017, και χαμηλότερα από το 8.5% του Ιουλίου 2016. Η στασιμότητα που καταγράφεται στον τομέα της Ανεργίας υποδηλώνει την ύπαρξη δομικών προβλημάτων στην Οικονομία της Ευρωζώνης και φυσικά στην επαρκή αύξηση του όγκου των Επενδύσεων Εκσυγχρονισμού του Παραγωγικού Δυναμικού.

ΑΜΟΙΒΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ: Οι ωριαίες αποδοχές των εργαζομένων στην Ευρωζώνη κατά το 4ο τρίμηνο 2016 αυξήθηκαν +1.6% έναντι +1.4%  του αμέσως προηγούμενου τριμήνου. Μεγαλύτερη αύξηση αποδοχών σημειώθηκε στον τομέα των κατασκευών (+2.3%), ενώ στη βιομηχανία η αύξηση έφθασε το (+1.8%).

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΛΙΜΑ: Ο Δείκτης IHS Markit Eurozone Composite PMI αυξήθηκε στο 56.7 τον Σεπτέμβριο 2017 από 55.7 τον Αύγουστο, μια άνοδος αρκετά υψηλότερα από τις προσδοκίες. Η άνοδος του σχετικού Δείκτη προήλθε τόσο από τη βελτίωση της Μεταποιητικής Δραστηριότητας όσο και αυτής τομέα Υπηρεσιών (σε 55.6 από 54.7), στον οποίο κατεγράφη αύξηση νέων εργασιών, απασχόλησης και τελικών τιμών.

ΛΙΑΝΙΚΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ:  Κατά τον Αύγουστο 2017 ο όγκος λιανικού εμπορίου υποχώρησε κατά -0.5% σε σχέση με τον Ιούλιο, ενώ παρέμεινε αμετάβλητος στο ανωτέρω διάστημα στην ΕΕ των "28". Σε 12μηνη βάση πάντως ο όγκος λιανικού εμπορίου τον Αύγουστο 2017 ήταν +1.2% και +2.0% στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ αντίστοιχα.

ΤΟΜΕΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ: Τον Ιούνιο 2017 ο δείκτης Markit Flash Eurozone Services PMI υποχώρησε τον Ιούνιο στο 54.7 από 56.3 τον Μάιο για να βρεθεί στα χαμηλότερα επίπεδα τελευταίων 5 μηνών.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: Η κατασκευαστική  δραστηριότητα τον Φεβρουάριο 2017 σε σύγκριση με τον Ιανουάριο αυξήθηκε +6.9% στην Ευρωζώνη και +4.4% στην ΕΕ των 28. Στο 12μηνο που έληξε τον Φεβρουάριο 2017 η αύξηση της κατασκευαστικής δραστηριότητας ήταν +7.1% στην Ευρωζώνη και +5.2% στις 28 της ΕΕ.

ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ: Οι τιμές των κατοικιών στην  Ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά +4.1% στο τέταρτο τρίμηνο 2016 και +4.7% στην ΕΕ των 28 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015. Ως προς το τρίτο τρίμηνο οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν +0.8% στο τέταρτο τρίμηνο 2016


ΑΔΥΝΑΜΑ ΣΗΜΕΙΑ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι προβλεπόμενοι υψηλότεροι  ρυθμοί ανάπτυξης για το 2017 ενδέχεται να περιορισθούν λόγω:   1) Μέτρων Προστατευτισμού από τις ΗΠΑ (κίνδυνος που υποβαθμίζεται στο τελευταίο διάστημα.  Ωστόσο, ο σχετικός Κίνδυνος απομακρύνεται μετά την τελευταία Σύνοδο των ηγετών G20 για την ελευθερία του Διεθνούς Εμπορίου. 2) Αύξησης των Επιτοκίων από την FED, που μπορεί να επηρεάσει τη Διεθνή Ανάπτυξη, παρά την διατήρηση αμετάβλητων των Επιτοκίων από την ECB.


ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Ο σύνθετος δείκτης Markit Flash US Composite PMI υποχώρησε τον Σεπτέμβριο στο 54.6 από 55.3 τον Αύγουστο, κάτω από την επίδραση της "άσχημης ψυχολογίας" που δημιούργησαν δύο τυφώνες σε πολύ μικρό διάστημα.

ΚΟΣΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Μια από τις παρενέργειες της «σφικτής αγοράς εργασίας» είναι ότι το αυξανόμενο κόστος μισθοδοσίας μεταφέρεται στις Τελικές Τιμές που καταβάλλουν οι Καταναλωτές, μειώνοντας την αγοραστική δύναμή τους.

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ:  Ο ετήσιος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στιςς ΗΠΑ αυξήθηκε στο +2.2% τον Σεπτέμβριο 2017 μετά από αύξηση +1.9% τον προηγούμενο μήνα, ένδειξη της αποκατάστασης εμπιστοσύνης στην πορεία της Οικονομίας των ΗΠΑ - μετά τις καταστροφές που προκάλεσαν δύο τυφώνες - και στην προσδοκία βελτίωσης των περιθωρίων κερδών των εισηγμένων. Σε μηνιαία βάση η αύξηση του Πληθωρισμού στις ΗΠΑ ανήλθε στο +0.5%, που ήταν και η μεγαλύτερη από τον Ιανουάριο του ίδιου έτους.  

ΕΠΙΤΟΚΙΑ: Τα τελευταία Μακρο-οικονομικά στοιχεία της Οικονομίας των ΗΠΑ δημιουργούν αυξημένες προσδοκίες ότι θα καθυστερήσει η λήψη αποφάσεων για νέες αυξήσεις των Επιτοκίων, ευνοώντας τις τάσεις για ανάκαμψη των Μετοχικών Δεικτών στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. των λιανικών πωλήσεων δεν δημιουργούν προσδοκίες για νέα αύξηση των επιτοκίων από τη FED.

ΔΟΛΑΡΙΟ: Σε φάση διαρκούς ανόδου βρίσκεται το "πράσινο νόμισμα" μετά από τελευταία Μακροοικονομικά και Δημοσιονομικά στοιχεία. Στην ευρωπαϊκή Ένωση η διαμόρφωση της ισοτιμίας του Ευρώ σε επίπεδα λίγο κοντά πλέον στο 1.17 $ μάλλον θα επηρεάσει θετικά τις Εξαγωγές, αφού στο 1.20 $ πολύ λίγο επηρεάσθηκαν.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: Ο Ομοσπονδιακός Προϋπολογισμός διαμόρφωσε ένα έλλειμμα 108 δισ. $ τον Αύγουστο έναντι των 107 δισ. του αντίστοιχου μήνα του 2016. Είναι προφανές ότι τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο ο Προϋπολογισμός θα επιβαρυνθεί αισθητά με τις αποζημιώσεις και τα έργα που θα κατασκευασθούν για την αντιμετώπιση των καταστροφών που προκάλεσαν οι δύο τυφώνες.

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ: Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ περιορίσθηκε ελαφρά στα 42.4 δισ. $ τον Σεπτέμβριο από 43.6 δισ. τον Αύγουστο 2017, με κύριο χαρακτηριστικό την ελαφρά αύξηση των εξαγωγών (+0.4%) με παράλληλα μικρή μείωση των εισαγωγών (-0.1%).

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Η επιδιωκόμενη απορρύθμιση του Αμερικανικού Τραπεζικού Συστήματος ενέχει νέους αυξημένους Συστημικούς Κινδύνους για την αντιμετώπιση μιας οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, οι κίνδυνοι αυτοί αντισταθμίζονται σε μεγάλο ποσοστό από την αύξηση των επιτοκίων και της λειτουργικής κερδοφορίας


ΕΥΡΩΖΩΝΗ

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ:   Η άνοδος του Πληθωρισμού στο +1.5% τον Αύγουστο οφείλεται κυρίως στην άνοδο του Πετρελαίου με ετήσια αύξηση +4%, αλλά και έναντι αύξησης +1.4% στα Είδη Διατροφής και +1.6% στην παροχή Υπηρεσιών.. Γενικά η άνοδος του Πληθωρισμού στην Ευρωζώνη - από το +1.3% στο δίμηνο Ιουνίου και Ιουλίου - λόγω αύξησης των τιμών ειδών και υπηρεσιών του εξω-ενεργειακού τομέα σηματοδοτεί βελτίωση του "οικονομικού κλίματος" στην Ευρωζώνη

ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ: Ο υψηλός Δημόσιος Δανεισμός των Νοτίων Χωρών - μελών της Ευρωζώνης δημιουργεί γενικότερες ανασφάλειες για το μέλλον της Ευρωζώνης.


ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟΙ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΙΚΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ

ΗΠΑ

Πολιτικοί Κίνδυνοι:  Παραμένουν οι αβεβαιότητες στις διεθνείς Αγορές από τις διαπιστωμένες διοικητικές αδυναμίες του Donald Trump. Όμως, η απομάκρυνση από τον Λευκό Οίκο ακροδεξιών στοιχείων βελτιώνουν το "πολιτικό κλίμα" και οι "συγκλίσεις" του προέδρου Trump με τους Δημοκρατικούς για σημαντικά ζητήματα επιδρούν θετικά στις αγορές…

Συστημικοί Κίνδυνοι: Δεν μπορεί να γίνει εκτίμηση των επιπτώσεων από τη διαγραφή ….4.5 τρισ. Δολαρίων από το Ενεργητικό - Παθητικό της Federal Reserve που θα ξεκινήσει πριν από τα τέλη 2017

Σχέσεις με Ρωσία: Οι Γεωπολιτικοί  Κίνδυνοι αυξήθηκαν με την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων από τις ΗΠΑ προς τη Ρωσία και την τελευταία να απαιτεί τη μείωση του προσωπικού των διπλωματών κλπ των ΗΠΑ κατά περίπου 700 άτομα, για να ακολουθήσουν "νέα αντίμετρα" από τις ΗΠΑ…

Σχέσεις με Κίνα: Σε «ήρεμα νερά» η πορεία των σχέσεων των δύο χωρών σε ότι αφορά το Διεθνές Εμπόριο μετά τις διαπραγματεύσεις των Προέδρων των ΗΠΑ και της Κίνας. Όμως η Κίνα αποδεικνύεται "αδύναμη" στην αποτελεσματικότητα "διαμεσολάβησης" για την ειρηνική επίλυση των διαφορών των ΗΠΑ με τη Βόρεια Κορέα, οι οποίες βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους

ΙΡΑΝ: Έντονες "τριβές" προκάλεσε η απόφαση του προέδρου Trump να ακυρώσει τη διεθνή συμφωνία για το Πυρηνικό Πρόγραμμα του Ιράν, με την Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία και Commission δημόσια να εκφράζουν την αντίθεσή τους…

ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ: Έχει οξυνθεί η ισχυρή ένταση των Γεωπολιτικών Κινδύνων λόγω της τελευταίας ισχυρής πυρηνικής δοκιμής και των απειλών της τελευταίας για εκτόξευση από τη Βόρεια Κορέα διηπειρωτικού πυραύλου με υδρογονοβόμβα.

ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Πολιτικοί Κίνδυνοι: Στην Ευρωζώνη οι Πολιτικοί Κίνδυνοι εμφανίζονται αυξημένοι λόγω καθυστερήσεων στο σχηματισμό κυβέρνησης "τύπου Jamaica", της δυναμικής που εμφανίζει η ακροδεξιά στην Αυστρία και της "διαμάχης" που έχει τη μεταξύ της κυβέρνησης της Ισπανίας με αυτήν της Καταλονίας. Μεσοπρόθεσμος είναι και ο κίνδυνος για εκλογές στην Ιταλία, που πιθανολογούνται για τις αρχές 2018…

BREXIT:  Ένα "διαζύγιο με μεγάλο οικονομικό κόστος"  εξακολουθεί να απειλεί την Οικονομία της Βρετανίας… Εξακολουθεί να επικρατεί Πολιτική Αβεβαιότητα αφού οι Εκλογές αποδείχθηκαν πλήγμα για τους Συντηρητικούς και με τη May πλέον να λειτουργεί περισσότερο ως «προσωρινή πρωθυπουργός»… Η αβεβαιότητα θα διατηρηθεί αρκετό καιρό μέχρι να επιλυθούν οι «μεγάλες διαφορές» ΕΕ και Βρετανίας...

ΕΛΛΑΔΑ: Στις μεγάλες αβεβαιότητες της πορείας της Ελληνικής Οικονομίας η εισπραξιμότητα  των προϋπολογισμένων φόρων και η αποτελεσματικότητα διαχείρισης των «κόκκινων δανείων». Η τρίτη Αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας από τους δανειστές δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, ενώ και το IMF θα προχωρήσει στη δική του "αξιολόγηση", αλλά με αρκετούς όρους για προώθηση νέων μεταρρυθμίσεων.. Η θετική μεταβολή του ΑΕΠ στο πρώτο και δεύτερο τρίμηνο αποτελεί μια "πολύ καλή εξέλιξη". Ισχυρές οι "αμφισβητήσεις για την επίτευξη Πλεονάσματος 3.57% το 2018

 

ΥΓ: Το ανωτέρω άρθρο - ανάλυση σε καμμιά περίπτωση δεν αποτελεί «προτροπή» κλπ για τοποθετήσεις σε μετοχές ή άλλου είδος χρηματοοικονομικές κλπ επενδύσεις και προϊόντα που εγκυμονούν Επενδυτικούς Κινδύνους

http://www.forumegi.gr/trends-marketindexes/