Παρασκευή
22 Νοεμβρίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 5178RSS FEED
Ζήτησαν την συνδρομή του πλανητάρχηΔιαδηλώσεις και στα Κατεχόμενα της Κύπρου, εξέγερση φοβάται τώρα η Άγκυρα
Στα Κατεχόμενα της Κύπρου φαίνεται ότι φθάνει το κύμα της μεγάλης λαϊκής εξέγερσης που σαρώνει την Β. Αφρική και την Μ. Ανατολή. Οι διαδηλώσεις που εδώ και καιρό και με αποσπασματικό τρόπο οργανώνονται, παίρνουν όπως όλα δείχνουν συγκεκριμένη μορφή και αποκτούν συγκεκριμένο στόχο: Την Άγκυρα.
 
Οι Τουρκοκύπριοι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν και πάλι στην Πλατεία Ινονού, φώναξαν συνθήματα κατά των οικονομικών μέτρων που έχει από το περασμένο καλοκαίρι εφαρμόσει η ψευδοκυβέρνηση, αλλά κυρίως κατά της Τουρκίας.
 
«Να φύγει η Άγκυρα από το κεφάλι μας», «Εμείς θα διοικήσουμε τη χώρας μας», ήσαν τα συνθήματα που κυριάρχησαν στην διαδήλωση.

Οι εξελίξεις φαίνεται ότι έχουν ανησυχήσει την Άγκυρα, που χθες δημοσιοποίησε τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, με την, εκ μέρους του γραφείου του κ. Ερντογάν υποσημείωση, ότι αυτή έγινε με πρωτοβουλία του Αμερικανού Προέδρου.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις εξελίξεις στην Αίγυπτο και συμφώνησαν πως τα αιτήματα του αιγυπτιακού λαού είναι «νόμιμα και φυσικά» και πως ο Πρόεδρος Ομπάμα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην αξιολόγηση των εξελίξεων από την Τουρκία «η οποία έχει ισχυρή δημοκρατική παράδοση στην περιοχή και ηγέτες που ήρθαν στην εξουσία κερδίζοντας πολλές διαδοχικές εκλογές»!

Προστίθεται δε πως οι δυο τους συμμερίζονται την ίδια ανησυχία για την αστάθεια που μπορεί να πλήξει την περιοχή και ότι αποφάσισαν να βρίσκονται σε τακτική επαφή.

Η ανησυχία φαίνεται ότι δεν προκαλείται μόνο από το γεγονός ότι πυκνώνουν οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Κατεχόμενη Κύπρο, με όλο και περισσότερους Τουρκοκύπριους να απαιτούν την απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων από την μεγαλόνησο – κάτι που σε συνδυασμό με τα μέτρα σκληρής λιτότητας μπορεί να εξελιχθεί σε εξέγερση παρόμοια και αυτές που βλέπουμε τον τελευταίο καιρό.

(Στην περίπτωση αυτή, βέβαια, θα κληθεί η Τουρκία, που τώρα παριστάνει τον παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή, να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και να απαντήσει αν και τα αιτήματα των Τουρκοκύπριων είναι νόμιμα, αν και οι Τουρκοκύπριοι έχουν «φυσικά» δικαιώματα, όπως αυτά που η Άγκυρα αναγνωρίζει σε άλλους λαούς, όπως ο αιγυπτιακός).

Η ανησυχία που μοιράστηκαν ο Αμερικανός Πρόεδρος και ο Τούρκος πρωθυπουργός προκαλείται και από τις εξελίξεις στο Βόρειο Ιράκ, όπου το κόμμα της αντιπολίτευσης  Γκόραν στην περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση με την οποία καλεί την κυβέρνηση να παραιτηθεί, για να σχηματιστεί προσωρινή εθνική κυβέρνηση.

Ως γνωστόν, η περιοχή είναι πετρελαιοπαραγωγός και πολλοί ερίζουν για τον μαύρο χρυσό της. Οπότε πιθανότερο είναι Ομπάμα και Ερντογάν να συζήτησαν για τις εξελίξεις στο Β. Ιράκ, παρά για αυτές της Αιγύπτου.

Επιπλέον, η Τουρκία, για να επιβεβαιώσει τον ρόλο της ως… σταθεροποιητικού παράγοντα στην περιοχή, έστειλε χθες 21 αεροσκάφη της σε τρεις σχηματισμούς στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο, προκαλώντας τέσσερις παραβάσεις και τρεις παραβιάσεις.

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα βρίσκεται στη δίνη των γεγονότων, με εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες, πολλοί από τους οποίους από τις εξεγερμένες χώρες, να ζητούν μονιμοποίηση εδώ και τώρα. Και με τους γνωστούς της Νομικής να συνεχίζουν την απεργία πείνας και να διαπραγματεύονται νέα μετακόμισή τους – υπό τον όρο, όπως λένε οι εγχώριοι πάτρονές τους, να μείνουν εκεί έως ότου ολοκληρωθεί η απεργία πείνας! Πότε και πώς ολοκληρώνεται μια απεργία πείνας απέφυγε να πει ο εκπρόσωπος της «Επιτροπής Αλληλεγγύης».

Στο πλαίσιο της προσπάθειας να σταλεί το μήνυμα πως δεν πρόκειται να χαλαρώσει την στάση της, η κυβέρνηση, δια του υπουργού Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούση, ανακοίνωσε ότι καταργεί την απόφαση βάσει της οποίας γίνονται εξατομικευμένες νομιμοποιήσεις για λόγους υγείας.

Από την πλευρά τους χθες, επιτροπές Αφγανών, Ιρανών και Παλαιστινίων πραγματοποίησαν χθες συγκέντρωση στην είσοδο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με αίτημα την επίσπευση των διαδικασιών παροχής ασύλου.

Τέλος, σήμερα ξεκινά ο επαναπατρισμός των Ελλήνων της Αιγύπτου με τρία μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 της  Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, επί του πρώτου εκ των οποίων θα επιβαίνει ο υφυπουργός των Εξωτερικών Δ. Δόλλης.

Ήδη από χθες έχει στηθεί γέφυρα σωτηρίας με αεροπλάνα από όλες τις χώρες να μεταφέρουν χιλιάδες ξένους και τουρίστες μακριά από το αιγυπτιακό χάος.