Παρασκευή
22 Νοεμβρίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 5178RSS FEED
Ούτε χαρακίρι, ούτε φιλότιμο
26/11/2010
Γράφει η
Σοφία Βούλτεψη
Παραιτήθηκε υπουργός! Όχι, όχι στην Ελλάδα. Μην βιαστείτε να χαρείτε. Αυτά είναι άγνωστα στην χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας. Ο υπουργός που παραιτήθηκε – και μάλιστα όχι για κανένα σπουδαίο ατόπημα, σ’ αυτήν την περίπτωση θα είχαμε χαρακίρι – είναι Ιάπωνας.

Μια δήλωση έκανε ο άνθρωπος, μια σαχλαμάρα είπε – που έδειχνε, βέβαια, την ανοησία του – και πήρε την απόφαση να παραιτηθεί, επειδή η ατυχής δήλωσή του προκάλεσε σάλο και η αντιπολίτευση απείλησε ότι θα καταθέσει εναντίον του πρόταση μομφής.

Ο Ιάπωνας υπουργός Δικαιοσύνης Μινόρου Γιαναγκίντα, για να μην βάλει σε περιπέτειες το κόμμα του και την κυβέρνηση, υπέβαλε την παραίτησή του από το αξίωμά του και αυτή έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό.

Το «έγκλημα» του υπουργού είναι ότι σε μια κομματική συγκέντρωση στη Χιροσίμα, μίλησε με τρόπο που απαξιώνει την λειτουργία του κοινοβουλίου. Και αποκάλυψε ένα κοινό πολιτικό μυστικό.

«Όταν», είπε, «ένας υπουργός δεν ξέρει τι να πει στις συζητήσεις μέσα στο κοινοβούλιο, έχει δύο επιλογές. Είτε λέει “δεν θα σχολιάσω αυτό το ειδικό θέμα”, είτε λέει “εξετάζουμε το θέμα σύμφωνα με τον νόμο και τα στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας”. Και ξεφεύγει».

Αυτή ήταν η δήλωση – γκάφα που οδήγησε τον υπουργό σε παραίτηση. Στην Ελλάδα πάλι, ό,τι και να συμβεί, δεν παραιτείται κανείς. Προκειμένου να μην χάσουν την καρέκλα τους κάνουν τα πάντα, δεν διστάζουν να οδηγήσουν στον όλεθρο το κόμμα και την χώρα τους.

Δεν χρειάζεται ούτε να το αναλύσουμε, ούτε να το κουράσουμε. Είναι έτσι και το ξέρουν όλοι.

Στην Ελλάδα μάλιστα συμβαίνει και το άλλο, το χειρότερο. Όσο περισσότερες γκάφες κάνει κάποιος, όσο περισσότερο κενός και μωροφιλόδοξος, όσο περισσότερο ανίκανος και αναποτελεσματικός, τόσο περισσότερες ευκαιρίες έχει να ανελιχθεί και να εγκατασταθεί στα πιο υψηλά αξιώματα.

Πριν από μερικά χρόνια, το 2006, μου είχε κάνει εντύπωση και μια άλλη (ιαπωνική κι’ αυτή) περίπτωση. Τότε, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας Τοσιχίκο Φουκούι δέχθηκε μείωση του μισθού του κατά 30% για ένα εξάμηνο, μετά από σειρά εσφαλμένων χειρισμών και παρατυπιών ηθικής τάξεως που έπληξαν την εικόνα του πιστωτικού ιδρύματος. Είχε αποκαλυφθεί ότι διπλασίασε τις επενδύσεις του στο πλαίσιο σκανδάλου εσωτερικής πληροφόρησης.

Τι να κάνουμε, θα πείτε. Εδώ δεν έχουμε παράδοση στο χαρακίρι.  Ναι, αλλά κάποτε είχαμε παράδοση στο φιλότιμο…