Δευτέρα
18 Νοεμβρίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 5174RSS FEED
ΧΤΥΠΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΑ ΣΑΜΑΡΙΑ ΤΗΣ «ΑΡΜΕΝΤΕΛ»
30/12/2010
Με παραγεγραμμένα όλα τα αδικήματα των πολιτικών, ήλθε χθες εκ μέρους της Εισαγγελίας Πρωτοδικών η δίωξη για κακουργηματικές πράξεις κατά παντός υπευθύνου στον ΟΤΕ και τη Ζήμενς σχετικά με τις συμβάσεις του γερμανικού κολοσσού με την Αρμεντέλ.

Η δίωξη αφορά το 2006, όταν η Αρμεντέλ ελεγχόταν κατά 90% από τον ΟΤΕ και η δίωξη αφορά τα κακουργήματα της ενεργητικής και της παθητικής δωροδοκίας και για άμεση συνέργεια στις πράξεις αυτές, που σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι πράξεις αυτές προκάλεσαν ζημία στον ΟΤΕ.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, βάσει των οποίων διεξήχθη η εισαγγελική έρευνα, πριν από τέσσερα χρόνια και ενώ ο ΟΤΕ είχε αποφασίσει να πουλήσει την Αρμεντέλ και είχε ήδη ξεσπάσει το σκάνδαλο των «μαύρων ταμείων»,  υπογράφηκαν με την Ζήμενς συμβάσεις παροχής έργου 3 εκ ευρώ, για λογαριασμό  της αρμενικής εταιρίας και με σκοπό να δικαιολογηθούν οι περίφημες «ωφέλιμες πληρωμές».

Με την διαφορά ότι η πονεμένη ιστορία της Αρμεντέλ είναι πολύ παλαιότερη.  Και για εκείνη την πρώτη σκανδαλώδη περίοδο δεν ακούγεται πλέον τίποτε. Είναι γνωστό ότι ο (προ της εξαγοράς του από την Ντόιτσε Τέλεκομ) ΟΤΕ είχε διαχειριστεί πάνω από ένα τρις δραχμές, κατανέμοντάς το μέσω προγραμματικών συμφωνιών στους εθνικούς προμηθευτές, ενώ  επένδυσε πάνω από 1,5 τρις δρχ στη Ρουμανία και στην Αρμενία.

Ο ΟΤΕ αγόρασε το 1998 το 90% της μονοπωλιακής Αρμεντέλ και η εξαγορά είχε κοστίσει 142 εκ δολάρια, ενώ υπήρχε μία μόνο ακόμη προσφορά από γαλλική εταιρία που έδινε μόλις τα μισά.

Οι… γαλαντομίες συνεχίστηκαν με διάφορους τρόπους – έφριξε ο κόσμος όταν έγινε γνωστό πως 11 Έλληνες, στελέχη της Αρμεντέλ κέρδιζαν όσα 2.000 Αρμένιοι εργαζόμενοι.  Κάθε άλλο παρά τυχαία ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης της Αρμενίας Νταβίτ Χαρουτιουνιάν είχε μιλήσει για εσωτερική διαφθορά, κακό μάνατζμεντ και την εξυπηρέτηση των προμηθευτών.

Το θέμα έχει βάθος, αλλά η έρευνα αφορά την μετά το 2006 περίοδο. Και βέβαια, όλοι όσοι έχουν χρηματίσει πολιτικοί προϊστάμενοι του ΟΤΕ βρίσκονται ήδη στο απυρόβλητο, καλά προφυλαγμένοι από το άρθρο 86 του Συντάγματος και τον νόμο περί ευθύνης υπουργώ ν. Οπότε για άλλη μια φορά θα χτυπηθούν σαμάρια και όχι γαϊδάροι…

Θα επανέλθουμε. Και για την άλλη «επένδυση», αυτήν της Ρομτέλεκομ.