Τρίτη
19 Ιουνίου 2018
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 2829RSS FEED
Αληθινό στολίδι, γεμάτο ιστορία…
Γράφει ο
Πάνος Κορωνάκης

Ύδρα, το ονειρεμένο ελληνικό νησί της έμπνευσης, με τη μεγάλη ιστορία και τους ένδοξους ήρωες που αγωνίστηκαν για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της Ελλάδας. Ύδρα είναι ο ψηλός, απόκρημνος και ατράνταχτος βράχος με τους χαμογελαστούς και φιλόξενους κατοίκους, με τις αμέτρητες ομορφιές και τα ατελείωτα χρώματα και σχήματα, που παίζουν με το μοναδικό και ιδιαίτερο φως του νησιού, που κολυμπάει περήφανα μέσα στην καταγάλανη θάλασσα.

Αληθινό στολίδι μοναδικής ομορφιάς, γεμάτο ιστορία, το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας διατηρεί με ιδιαίτερη αγάπη και προβάλλει με αληθινό σεβασμό τα σύμβολα των ηρώων της Ύδρας, οι οποίοι αγωνίστηκαν στην Επανάσταση για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της Ελλάδας. Το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας έχει τρεις κύριες αρμοδιότητες: Λειτουργεί σαν ιστορικό Μουσείο, σαν ιστορικό Αρχείο του Κράτους, έχοντας ταυτόχρονα την εποπτεία για τα ιστορικά Αρχεία του Κράτους στην Αίγινα, στον Πόρο και στις Σπέτσες, ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί και σαν Βιβλιοθήκη για επιστήμονες και ερευνητές. Ο ιστορικός χώρος του Μουσείου, τα τελευταία χρόνια, έχει ανοίξει… πόρτες και παράθυρα με φρέσκο, καθαρό αέρα, οργανώνοντας συστηματικά με μεγάλη φροντίδα και πολλή αγάπη πολιτιστικές εκδηλώσεις, αφιερωμένες στις τέχνες και στα γράμματα, που με την ποιότητά τους ανεβάζουν την πολιτιστική στάθμη εντός και εκτός της Ύδρας. Το Μουσείο δίνει την ευκαιρία σε επώνυμους και ανώνυμους καλλιτέχνες να προβάλουν το έργο τους, με έμφαση στις καλλιτεχνικές ανησυχίες και στους προβληματισμούς της νέας γενιάς. Και όλα αυτά, με τα ταπεινά οικονομικά μέσα ενός δημόσιου ιδρύματος, μιας δημόσιας υπηρεσίας.

Η άξια ομάδα των συνεργατών του Μουσείου, με τον φιλόξενο χαρακτήρα τους και την επαγγελματική συμπεριφορά τους, με τη συνεχή καθοδήγηση της χαρισματικής, οραματίστριας διευθύντριας του Μουσείου, της ιστορικού-αρχειονόμου κυρίας Ντίνας Αδαμοπούλου, δίνει στον επισκέπτη την αίσθηση πως βρίσκεται σπίτι του, καθώς νιώθει πολύ φιλικό το περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα κάνει το Μουσείο πολύ διαφορετικό, συγκρίνοντάς το με τα άλλα μουσεία της χώρας. Πολύ πρόσφατα, η ιστορική οικογένεια Διονυσίου και Ίνγκριντ Κουντουριώτη πρώτα γνώρισε τη συστηματική δουλειά και τα οράματα των άξιων συνεργατών του Μουσείου και μετά δώρισε με μεγάλη εμπιστοσύνη την περιουσία της στο Μουσείο. Είναι πολύ συγκινητικό να βλέπει ο επισκέπτης ότι το Μουσείο, ως μικρό δείγμα ευγνωμοσύνης προς την οικογένεια για τη μεγάλη δωρεά που πρόσφερε, ονόμασε αμέσως τη μεγάλη αίθουσα των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Αίθουσα Διονυσίου και Ίνγκριντ Κουντουριώτη»!!!

Η ιστορική οικογένεια Διονυσίου και Ίνγκριντ Κουντουριώτη πρώτα γνώρισε τη συστηματική δουλειά και τα οράματα των άξιων συνεργατών του Μουσείου και μετά δώρισε με μεγάλη εμπιστοσύνη την περιουσία της στο Μουσείο

Ρώτησαν έναν μαθητή της δευτέρας τάξης του δημοτικού τι καταλαβαίνει όταν ακούει τη λέξη «μουσείο». Ο μικρός μαθητής απάντησε ότι γι’ αυτόν μουσείο είναι ένας χώρος που μυρίζει κλεισούρα, ένας χώρος γεμάτος ντουλάπες που είναι γεμάτες με παλιά αντικείμενα, στοιβαγμένα το ένα επάνω στο άλλο, γεμάτα σκόνη, και γύρω-γύρω υπάρχουν άνθρωποι αυστηροί, κάνοντας συνεχώς παρατηρήσεις, «μη το ένα και μη το άλλο». Το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας τόλμησε και έκανε τη μεγάλη διαφορά, σε σύγκριση με όλα τα άλλα μουσεία της χώρας, με σκληρή, συστηματική δουλειά, με μεράκι και όραμα! Είναι μια πραγματική πρόκληση για κάθε Έλληνα μια επίσκεψή του σε αυτό το πολύ φιλόξενο, πολύ ιδιαίτερο, γεμάτο ιστορία και τέχνη Μουσείο, που έχει τις πόρτες του ανοιχτές για όλους, στο πανέμορφο νησί της έμπνευσης, την Ύδρα!!!

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

O φιλυδραίος δρ Πάνος Kορωνάκης-Rohlf γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι παντρεμένος, έχει τρία παιδιά και δύο εγγόνια. Σπούδασε χημικός μηχανικός και ειδικεύτηκε στη Βιοτεχνολογία, πάνω στην οποία έκανε και τη διδακτορική του διατριβή, στη Γερμανία και στα γερμανόφωνα πανεπιστήμια της Αυστρίας και της Ελβετίας. Σήμερα, ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος γερμανικής πολυεθνικής εταιρείας ιατρικών προϊόντων, έχει πίσω του πλούσια και μακροχρόνια εμπειρία στο διεθνές management, τόσο σε γερμανικές όσο και σε αμερικανικές πολυεθνικές εταιρείες που κινούνται κυρίως στον χώρο της υγείας. Έχει γράψει δέκα βιβλία για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και την Ύδρα. Τον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται με την οικογένειά του, το πολύ αγαπημένο του νησί, την Ύδρα, και με κοινωφελές, ανθρωπιστικό έργο, κυρίως μέσω του κοινωφελούς ιδρύματος «Richard und Anne Rohlf Stiftung», στη Γερμανία, του οποίου είναι πρόεδρος.

 

http://www.saronicmagazine.com/?p=41028

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ενιαίος Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης