Τετάρτη
25 Δεκεμβρίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 5211RSS FEED
Αύριο η μέρα του… προσκηνίουΚορυφώνονται οι συζητήσεις στο παρασκήνιο μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ
Στην τελική και πιο κρίσιμη φάση της βρίσκεται η διαπραγμάτευση μεταξύ των εταίρων-δανειστών όσον αφορά στη χώρα μας.

Μπροστά στον κίνδυνο αδιεξόδου, ΕΕ και ΔΝΤ βρίσκουν σημεία συνεννόησης με το Ταμείο να κατεβάζει τους τόνους, καθώς το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, όπως άλλωστε τόνισε και ο Φ. Κουβέλης, δεν είχε συνδεθεί με την εκταμίευση της δόσης, όταν αυτή συμφωνήθηκε με την προϋπόθεση να υπάρξει θετική έκθεση της τρόικας, αλλά μόνο ως προς τις περικοπές και την εκπλήρωση των προαπαιτουμένων του δεύτερου μνημονίου.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ διαπίστωσε, μιλώντας στο Ρόιτερ’ς, πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, αλλά και στη διαδικασία επίτευξης συμβιβασμού με το ΔΝΤ.

Αύριο, κατά τη συνεδρίαση των υπουργών των Οικονομικών της ευρωζώνης, αναμένεται να διαπιστωθεί η γεφύρωση των διαφορών, κυρίως όσον αφορά στον στόχο μείωσης του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020 – στόχο στον οποίο επιμένει το ΔΝΤ, ενώ η Ε.Ε. αντιπροτείνει από την πλευρά της να μετατεθεί για το 2022 ο στόχος μείωσης του χρέους.

Ο κ. Γιουνκέρ ζήτησε επίσης να σταματήσουν οι προερχόμενες από τη Γερμανία και την Αυστρία απειλές περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, καθώς όπως είπε οι φωνές αυτές βλάπτουν την Ελλάδα.

«Πρέπει να επιδείξουμε αλληλεγγύη και να προσέχουμε τα λόγια μας», είπε χαρακτηριστικά.

Προς το παρόν πάντως, το ΔΝΤ δεν έχει πει την τελευταία λέξη, αν και πληροφορίες θέλουν να μαλακώνει τη στάση του.

Μιλώντας επίσης στο Ρόιτερ’ς, η Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι μια συμφωνία ανάμεσα στους διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας για την μείωση του χρέους της χώρας θα πρέπει να στηρίζεται «στην πραγματικότητα και όχι σε ευσεβείς πόθους».

Όπως είπε, είναι σημαντικό μια συμφωνία να προσφέρει μια διαρκή λύση για το χρέος της Ελλάδας ώστε να αποφευχθεί η παρατεταμένη αβεβαιότητα και η πρόκληση περαιτέρω ζημιάς στην ελληνική οικονομία.

«Πάντα προσπαθώ να είμαι δημιουργική, αλλά καθοδηγούμαι από δύο στόχους», εξήγησε: «Να εγκρίνουμε ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα που είναι στέρεο, που είναι πειστικό σήμερα, που θα είναι βιώσιμο αύριο, που είναι εδραιωμένο στην πραγματικότητα κι όχι σε ευσεβείς πόθους. Ο δεύτερος στόχος είναι να διατηρήσουμε την ακεραιότητα, την αξιοπιστία και την ποιότητα των συμβουλών που δίδουμε, όχι για το ίδιο το Ταμείο, το οποίο προφανώς αποτελεί δική μου έννοια, αλλά για να το προσφέρουμε αυτό στους Ευρωπαίους καθώς αυτό είναι που τους ενδιαφέρει».

Πάντως, ο Γερμανός οικονομολόγος και μέλος του Οικονομικού Συμβουλίου Λαρς Φελντ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Stuttgarter Nachrichten», δήλωσε το Σάββατο πως «για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της η Ελλάδα, χρειάζεται μάλλον μια αναδιάρθρωση με όλους τους πιστωτές», αν και, όπως έσπευσε να προσθέσει, η γερμανική κυβέρνηση «δεν θα απαρνηθεί ευχαρίστως κεφάλαια, και μάλιστα όχι τον επόμενο χρόνο που είναι οι ομοσπονδιακές εκλογές».

Αλλά και ο Γερμανός Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Ενέργειας, Γκούντερ Έτινγκερ, φαίνεται πως θεωρεί αναπόφευκτη μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Την άποψή του διατύπωσε, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Μπιλντ σε κλειστό κύκλο στελεχών του SPD.

Η εφημερίδα αναφέρει πως ο κ. Έτινγκερ επιβεβαίωσε την πληροφορία σε τηλεφωνική του επικοινωνία με δημοσιογράφο της Μπιλντ, λέγοντας ότι «τελικά δεν θα αποφύγουμε ένα κούρεμα χρέους για την Ελλάδα».

Πάντως ο  ίδιος ο Γερμανός επίτροπος, σε πρόσφατη συνέντευξη του στο οικονομικό περιοδικό «Wirtschaftswoche», είχε δηλώσει ότι ένα νέο «κούρεμα» θα έπληττε την αξιοπιστία της Ευρωζώνης.

Την ίδια ώρα, στην Αθήνα πληθαίνουν οι διαβουλεύσεις και οι συσκέψεις του πρωθυπουργού με σκοπό την καλύτερη έκβαση σε επίπεδο δανειστών, ώστε αμέσως μετά να πραγματοποιηθούν οι διορθωτικές κινήσεις στο εσωτερικό μέτωπο, από πλευράς κυβερνητικού συντονισμού και παραγωγής έργου.