Πέμπτη
26 Δεκεμβρίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 5212RSS FEED
Στην Αθήνα Ολάντ και ΜόντιΠολιτική απόφαση για διάσωση της Ελλάδας
Στροφή 180 μοιρών σημειώθηκε στην Ευρώπη μετά την παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά κατά τη Σύνοδο Κορυφής, προχθές το βράδυ, που υπήρξε η μεγαλύτερης διάρκειας παρέμβαση που έκανε ποτέ Έλληνας πρωθυπουργός.

Η δήλωση στήριξης προς την Ελλάδα από τους Ευρωπαίους ηγέτες, η νέα συνάντηση με την καγκελάριο Μέρκελ, η εκ μέρους των πρωθυπουργών της Γαλλίας και της Ιταλίας, Ολάντ και Μόντι, αποδοχή της πρόσκλησης να επισκεφθούν την Αθήνα, δείχνουν ότι η πολιτική απόφαση να διασωθεί η Ελλάδα έχει ήδη ληφθεί.

Κατά την χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο πρωθυπουργός δήλωσε βέβαιος ότι η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δις θα προχωρήσει κανονικά μόλις δημοσιοποιηθεί η έκθεση αξιολόγησης της τρόικας και ψηφιστούν τα μέτρα.

Πρόσθεσε δε πως δεν θα απαιτηθεί νέα Σύνοδος Κορυφής.

Όπως είπε, πιστεύει ότι μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου η διαδικασία αυτή θα έχει ολοκληρωθεί και πρόσθεσε ότι τα αποθέματα της Ελλάδας σε ευρώ τελειώνουν στις 16 Οκτωβρίου.

Στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του ευρωπαϊκού συμβουλίου, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι κατά το ευρωπαϊκό συμβούλιο υπογράμμισε την ανάγκη να επισπευτεί η εκταμίευση της δόσης γιατί «οικονομία και κοινωνία βρίσκονται στα όριά τους, το αίμα της οικονομίας που λέγεται ρευστότητα είναι στο μηδέν, η ανεργία είναι εφιαλτική, ο κάθε Έλληνας περνάει ένα προσωπικό δράμα».

Παρατήρησε ακόμη ότι «όσο συνεχίζεται η ύφεση τροφοδοτείται ο εξτρεμισμός, ο λαϊκισμός, πολιτικά φαινόμενα απαράδεκτα».

«Βρήκα κατανόηση από την πλευρά των ηγετών, ρώτησαν με ενδιαφέρον για την Ελλάδα», τόνισε, συμπληρώνοντας πως το κλίμα έχει αλλάξει και πως όλοι αναγνώρισαν ότι υπάρχει πρόοδος τελευταία.

Εξήγησε επίσης πως αυτό φάνηκε και από την επίσημη δήλωση της ευρωζώνης, η οποία ήταν η μόνη που έγινε και ήταν για την Ελλάδα.

«Για πρώτη φορά εκφράζεται η βεβαιότητα ότι η Ελλάδα όπως πάει μπορεί να τα καταφέρει. Επαινούνται δημόσια οι τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τις συναντήσεις που έχει το τελευταίο διάστημα με τη Γερμανίδα καγκελάριο, ο κ. Σαμαράς είπε ότι «η κ. Μέρκελ είναι κυρίαρχος παράγοντας σε όσα εξελίσσονται σήμερα».

Επίσης, ανέφερε ότι υπήρξε σημαντική στήριξη από τον Φρανσουά Ολάντ στη Σύνοδο και επιβεβαίωσε ότι τον προσκάλεσε στην Αθήνα και πως η πρόταση έγινε δεκτή από τον Γάλλο πρόεδρο. Γνωστοποίησε τέλος ότι και ο Μάριο Μόντι δέχθηκε ανάλογη πρόσκληση και θα επισκεφθεί την Ελλάδα.

Ερωτηθείς πότε εκτιμά ότι θα υπάρξει έγκριση του αιτήματος για την επιμήκυνση του προγράμματος, ο Πρωθυπουργός απάντησε πως πιστεύει ότι θα υπάρξει συμφωνία και για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που θα προκύψει, μόλις γίνει γνωστή η έκθεση της τρόικας και ρυθμιστούν οι διαφορετικές απόψεις μεταξύ των εταίρων.

Ευχαριστίες σε Βενιζέλο - Κουβέλη


Ο κ. Σαμαράς δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Ευάγγελο Βενιζέλο και το Φώτη Κουβέλη «για την ενεργό συμπαράστασή τους, για τη στήριξή τους». «Δεν αισθάνθηκα ποτέ μόνος στις Βρυξέλλες», σημείωσε και συμπλήρωσε ότι τόσο οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ όσο και ο ίδιος «είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε, για να σωθεί η Ελλάδα».

«Έχουμε τη βεβαιότητα», πρόσθεσε, «ότι είναι το τελευταίο πικρό ποτήρι και η αρχή μιας νέας σελίδας για την Ελλάδα».

Σε ερώτηση αν προτίθεται μετά την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα και την εκταμίευση της δόσης να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα, χρησιμοποιώντας ακόμα και στελέχη του ΠΑΣΟΚ ή της ΔΗΜΑΡ, ο Πρωθυπουργός απάντησε ότι όταν έρθει η στιγμή θα γίνουν κινήσεις που κάνει κάθε κυβέρνηση για να γίνει καλύτερη.

Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα και κενά, αλλά τόνισε: «Δεν περιμένουμε να λυθούν τα προβλήματα και τα κενά με έναν ανασχηματισμό».

Η ΔΗΜΑΡ

Στη Σύνοδο Κορυφής επιβεβαιώθηκε η επάνοδος της Ελλάδας σε τροχιά αξιοπιστίας, ανοίγοντας το δρόμο για την εκταμίευση του συνόλου της οικονομικής βοήθειας και την επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, εκτιμά η Δημοκρατική Αριστερά στην ανακοίνωσή της για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής.

Για πρώτη φορά, σημειώνει το κόμμα του Φώτη Κουβέλη, αναγνωρίζονται οι τεράστιες θυσίες που καταβάλλει ο ελληνικός λαός.

Εκτίμηση επίσης της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι ότι οι αποφάσεις για θεσμοθέτηση Μηχανισμού Ενιαίας Τραπεζικής Εποπτείας εντός του 2013 και άμεσης εποπτείας των ιδιωτικών τραπεζών από την Ε.Κ.Τ, αποτελούν το πρώτο βήμα για τη δημιουργία πλαισίου και την επιβολή ρυθμίσεων στο χρηματοπιστωτικό τομέα.

Παράλληλα, όμως, επισημαίνεται η ανάγκη να δρομολογηθούν εξελίξεις σχετικά με την κοινή δημοσιονομική, οικονομική και πολιτική διακυβέρνηση και να υπάρξουν πιο αποφασιστικές πολιτικές, «που να ενισχύουν τα μέτρα ανάπτυξης, να αναχαιτίζουν το δόγμα της λιτότητας, της εσωτερικής υποτίμησης και της αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων».

Γι αυτό, καταλήγει η ανακοίνωση, με αίσθημα ευθύνης, η ΔΗΜΑΡ επιμένει να χαρακτηρίζει στρατηγική επιλογή την παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ, «ώστε να επωφεληθεί από τις εξελίξεις, με στόχο τη σταδιακή απαγκίστρωση μέσα από τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης από τους επαχθείς όρους του Μνημονίου».

Ο Αλ. Τσίπρας

Έντονα επικριτικός για την παρουσία του Αντώνη Σαμαρά κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών εμφανίστηκε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

«Πήγε χθες ο Πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής και αντί να εξηγήσει σε όλους τους τόνους στους ευρωπαίους εταίρους πως η Ελλάδα είναι μια χώρα που βρίσκεται ήδη σε ανθρωπιστική κρίση και ότι δεν μπορούν να ζητούν κι άλλες, νέες περικοπές γιατί θα πεθαίνει ο κόσμος στον δρόμο, βγήκε και είπε στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα πως πρέπει να πάρουμε το βραβείο Γκίνες, διότι αυτό που κάναμε είναι ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα - επίτευγμα να μην μπορούν οι καρκινοπαθείς να αγοράσουν τα φάρμακά τους - επίτευγμα που έχουμε φθάσει στους 1,5 εκ. ανέργους και που ο λαός έχει φθάσει σε μία πρωτοφανή φτώχεια και ανέχεια», παρατήρησε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Στη Σύνοδο Κορυφής αναδείχθηκε πως η μόνη στρατηγική που υπάρχει, είναι αυτή της κ. Μέρκελ... Υπάρχουν σημαντικές αντιθέσεις, μια κίνηση συγκρότησης συμμαχίας απ' τις χώρες του Νότου, την οποία έσπασε ο κ. Σαμαράς», υποστήριξε ο κ. Τσίπρας και κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι «αντί να ενδιαφερθεί για την αποστολή του Ολάντ στη Μάλτα, ενδιαφέρθηκε να καλωσορίσει την κ. Μέρκελ στην Ελλάδα και να επιβεβαιώσει πως ο μόνος υπαρκτός άξονας είναι αυτός της γερμανικής Ευρώπης».

«Προφανώς και δεν είναι αυτή η διάσταση των πραγμάτων που αποδώσατε στον κ. Σαμαρά» απάντησε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος. «Κατ' αρχήν, δεν υπάρχει η έννοια "βραβείο Γκίνες". Ο Αντώνης Σαμαράς ήθελε να πει για τις θυσίες του ελληνικού λαού, όχι για να εισπράξει συγχαρητήρια, αλλά για να πει στους εταίρους ότι "η Ελλάδα δικαιούται και πρόοδο και ανάπτυξη και ευημερία και έχετε υποχρέωση να τηρηθούν δεσμεύσεις και απ' τη δική σας πλευρά και απ' τη δική μας"», εξήγησε ο υπουργός. Άλλωστε, σημείωσε, «η υπερηφάνεια στην Ε.Ε. συνεπάγεται και υποχρεώσεις για μας. Δεν μπορεί να εμφανιζόμαστε ως κουτοπόνηροι, όπως μας παρουσιάζουν ορισμένοι».