Σαββατοκύριακo
2-3  Δεκεμβρίου 2023
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4822RSS FEED
Δεν ισχύουν πάντα οι απόψεις για κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο
17/02/2015
Οι επιστήμονες τείνουν να συμφωνήσουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο κάνει καλό στην υγεία, ιδίως την καρδιαγγειακή, όμως μια νέα βρετανοαυστραλιανή επιδημιολογική έρευνα (με συμμετοχή ενός έλληνα επιστήμονα) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτά τα οφέλη δεν αφορούν εξίσου όλους, αλλά κατά βάση ορισμένες μόνο ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού.

Η μεγαλύτερη προστατευτική δράση της λελογισμένης κατανάλωσης αλκοόλ διαπιστώθηκε κυρίως σε γυναίκες άνω των 65 ετών, καθώς και -σε μικρότερο βαθμό- σε άνδρες 50 έως 64 ετών, εφόσον δεν ξεπερνούν τα συνιστώμενα όρια κατανάλωσης.

Αναλυτικότερα, οι γυναίκες άνω των 65 ετών που πίνουν περίπου πέντε ποτά την εβδομάδα, έχουν πιθανότητα μικρότερη κατά 27% να πεθάνουν πρόωρα, σε σχέση με τις γυναίκες που δεν πίνουν καθόλου. Επίσης οι άνδρες 50 έως 64 ετών που πίνουν μέτρια(επτά έως δέκα ποτά την εβδομάδα), ζουν περισσότερο από όσους δεν πίνουν καθόλου αλκοόλ, αλλά στην περίπτωσή τους η ωφέλεια είναι μικρότερη σε σχέση με τις γυναίκες άνωτων 65 ετών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Κρεγκ Νοτ του Τμήματος Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του University College του Λονδίνου (UCL), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal", ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 53.000 ενηλίκους επί έξι έως δέκα χρόνια (στο διάστημα αυτόπέθαναν 8.300 άτομα). Οι συμμετέχοντες ανέφεραν την μέση εβδομαδιαία κατανάλωση αλκοόλ και οι ερευνητές έκαναν συσχέτιση με τη θνησιμότητα των ατόμων σε βάθος χρόνου.

Το συμπέρασμα ήταν ότι, σε σχέση με όσους δεν πίνουν καθόλου αλκοόλ, όσοι πίνουνμε μέτρο, ωφελούνται εφόσον είναι άνω των 50 ετών (άνδρες) ή των 65 (γυναίκες). Από ελάχιστη έως καθόλου προστασία δεν προέκυψε για άλλες ηλικιακές ομάδες, άσχετα με το πόσο έπιναν. Έτσι, γυναίκες 50 έως 64 ετών και άνδρες άνω των 65 ετών δεν ζουν παραπάνω από τους συνομηλίκους τους, που δεν καταναλώνουν καθόλου αλκοόλ.

Με αυτό το δεδομένο, οι βρετανοί ερευνητές ανέφεραν ότι τα δυνητικά οφέλη του μέτριου αλκοόλ πιθανώς έχουν υπερεκτιμηθεί μέχρι σήμερα από προηγούμενες μελέτες. Σεκάθε περίπτωση, πάντως, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ έχει αναμφισβήτητα συσχετισθεί με πάνω από 200 οξείες και χρόνιες παθήσεις. Παγκοσμίως, περισσότεροι από τρία εκατομμύρια θάνατοι κάθε χρόνο αποδίδονται στο αλκοόλ.

Στην έρευνα συμμετείχε και ο ελληνικής καταγωγής Εμμανουήλ Σταματάκης, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ και στο UCL.