«ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ»Επίθεση Πούτιν κατά του Ευρώ03/02/2012
Δωρεάν μαθήματα… οικονομικής θεωρίας παρέδωσε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, από το βήμα του οικονομικού Φόρουμ «Ρωσία 2012», κάνοντας μάλιστα ειδική αναφορά στην Ελλάδα και στην αδυναμία της να υποτιμήσει το νόμισμά της, ώστε να παραγάγει «ρευστότητα», ευρισκόμενη εντός της Ευρωζώνης. Βεβαίως, η άποψη πως η οικονομική κρίση είναι ένα πρόβλημα ρευστότητας, είναι εδώ και καιρό ξεπερασμένη…
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει πατερναλιστικό τόνο στην αναφορά του για την κρίση στην Ελλάδα, δημιουργώντας δεύτερες σκέψεις για την κρίσιμη χρονική στιγμή – επικείμενη ολοκλήρωση του PSI - κατά την οποία προέβη σε μια τέτοιου ύψους παρέμβαση, και βεβαίως όταν η Ρωσία δεν είναι χώρα του Ευρώ.
«
Στέρησαν από την Ελλάδα τη δυνατότητα να υποτιμήσει το εθνικό της νόμισμα, άρα της στέρησαν τη δυνατότητα αύξησης της ρευστότητας, εφόσον δεν διέθετε δικό της νομισματικό κέντρο», τόνισε σε χαρακτηριστικό απόσπασμα της ομιλίας του ο Ρώσος πρωθυπουργός, καταδεικνύοντας ωστόσο μία αρκετά επιφανειακή προσέγγιση της συστημικής κρίσης του Ευρώ, που από καιρό έχει πάψει να αντιμετωπίζεται ως ένα απλό πρόβλημα «ρευστότητας».
Παράλληλα, ο κ. Πούτιν υποστήριξε – ορθώς - ότι ένα από τα βασικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας είναι η αδυναμία της να προσελκύσει επενδύσεις, στην παρούσα κατάσταση:
«Η
απευθείας μείωση των κοινωνικών δαπανών και η αύξηση της ανταγωνιστικότητας σε αυτή τη βάση ήταν η μόνη λύση, μιας και για να επανεξοπλίσεις όλη την οικονομία, τη βιομηχανία, τον πραγματικό τομέα της οικονομίας χωρίς επενδύσεις είναι αδύνατο. Αλλά και να προσελκύσεις επενδύσεις σε αυτήν την κατάσταση είναι επίσης αδύνατο».
Επιπρόσθετα, κατά την εισήγησή του ο Ρώσος ηγέτης υπογράμμισε την «ανισορροπία του χρηματιστικού τομέα, υπερφουσκωμένου και κερδοσκοπικού, αποκομμένου από την πραγματική οικονομία» ως τον δεύτερο βασικό παράγοντα της κρίσης, μετά την κρίση χρέους των κρατών και των επιχειρήσεων.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επιδιώκει να εμφανίσει ένα ηγετικό πρόσωπο, ικανό πιθανώς να δώσει λύσεις σε κράτη που μαστίζονται από την οικονομική κρίση, στα πλαίσια της προεκλογικής του εκστρατείας ενόψει των προεδρικών εκλογών στη Ρωσία, στις 4 Μαρτίου.
Ωστόσο, κατά το διάστημα των δύο τελευταίων ετών έχει αποφύγει σε γενικές γραμμές να πάρει θέση για την κρίση στην Ευρωζώνη, η οποία δεν πρέπει να λησμονούμε πως εκτός από νομισματική ένωση, αποτελεί πρώτιστα μία πολιτική ένωση κρατών, με στόχο την ειρήνη και τη σταθερότητα.