Παρασκευή
10 Ιανουαρίου 2025
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 5227RSS FEED
Μαδούροι όλων των χωρών ενωθείτε!
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Καθώς πολύς λόγος γίνεται πάλι τελευταία περί Βενεζουέλας - όπου πλέον λόγω του θηριώδους πληθωρισμού (500%) οι πολίτες μεταφέρουν τα χαρτονομίσματα με τα τσουβάλια και οι έμποροι τα ζυγίζουν γιατί αδυνατούν να τα μετρήσουν – ίσως έχει περάσει απαρατήρητη η επικείμενη συνάντηση του προέδρου Μαδούρο με την αντιπολίτευση.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 11 Νοεμβρίου, καθώς ο Μαδούρο, για πρώτη φορά στριμωγμένος από μια εκτός ελέγχου κατάσταση,  δεσμεύτηκε για διεξαγωγή διαλόγου με την αντιπολίτευση, προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση.

Προηγήθηκαν ογκώδεις διαδηλώσεις, ενώ η αντιπολίτευση ξεκαθαρίζει πως «για να υπάρξει διάλογος θα πρέπει να είναι απολύτως ξεκάθαρο εξ αρχής ότι στόχος είναι να καταλήξουμε σε συμφωνία σε σχέση με τους όρους μιας δημοκρατικής μετάβασης για το υπόλοιπο του 2016».

Και πραγματικά, η κατάσταση στη χώρα βρίσκεται εκτός ελέγχου: Οι ελλείψεις σε βασικά αγαθά οδηγούν τους πολίτες στη γειτονική Κολομβία για να αγοράσουν τα στοιχειώδη, τα κακοσυντηρημένα διυλιστήρια πιάνουν κάθε τόσο φωτιά, οι διακοπές ρεύματος αποτελούν τον κανόνα και άλλα τέτοια… σοσιαλιστικά.

Τον τελευταίο καιρό η χώρα συγκλονίζεται από ένα κύμα διαδηλώσεων, με τον Μαδούρο να αντιμετωπίζει τους διαδηλωτές με δακρυγόνα.

Ωστόσο, στα τέλη Οκτωβρίου, στο κοινοβούλιο, που ελέγχεται από την αντιπολίτευση, ξεκίνησε μια πολιτική δίκη του Μαδούρο με κατηγορία την παραβίαση του Συντάγματος.

Νωρίτερα, η εθνική εκλογική επιτροπή είχε αναβάλει επ’ αόριστον τη διαδικασία ανακλητικού δημοψηφίσματος, παρά το γεγονός ότι έχει συγκεντρωθεί ο αναγκαίος αριθμός υπογραφών.

Η αντιπολίτευση του Καπρίλες μίλησε για «πραξικόπημα», «δικτατορία» και «διάλυση της συνταγματικής τάξης».

Το ίδιο το κοινοβούλιο εξέδωσε ψήφισμα, μιλώντας για «διάπραξη πραξικοπήματος από το καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο».

Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στις συνομιλίες της 11ης Νοεμβρίου (που θα διεξαχθούν μετά από μεσολάβηση ενός εκπροσώπου του Πάπα), η αντιπολίτευση θα απαιτήσει έναν οδικό χάρτη για δημοκρατική μετάβαση, καθώς ο Μαδούρο θεωρείται υπεύθυνος για την κατάσταση της οικονομίας, τις ελλείψεις και για την αδυναμία του να προβλέψει και να αντιδράσει εγκαίρως στη ραγδαία πτώση των τιμών του αργού πετρελαίου στις αγορές.

Αυτή τη στιγμή, οι ελλείψεις αφορούν το 80% των τροφίμων και των φαρμάκων σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση ενώ ο πληθωρισμός κατά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι ανεξέλεγκτος και υπολογίζεται ότι θα φθάσει το 475% φέτος και το 1.660% το 2017.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις οι έξι στους δέκα πολίτες θα ψήφιζαν υπέρ της ανάκλησης του Μαδούρο από την εξουσία.

Από την πλευρά του, ο Μαδούρο, η θητεία του οποίου λήγει το 2019, προειδοποίησε τους αντιπάλους του να αποφύγουν «παραλογισμούς» και κάλεσε την «ανεύθυνη ομάδα που ηγείται της δεξιάς στην Βενεζουέλα να… μην χαλάσει τα Χριστούγεννα»!

Πλην όμως, αυτοί έχουν από τις 22 Οκτωβρίου ξεκινήσει εκστρατεία κατά του κληρονόμου του Τσάβες, με κεντρικό σύνθημα «Παίρνουμε τον έλεγχο της Βενεζουέλας». Ήδη, στις μεγάλες κινητοποιήσεις, όπως αυτή της 1ης Σεπτεμβρίου, μετέχουν πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι.

«Βρισκόμαστε στο όριο. Δεν θέλουμε μια κοινωνική έκρηξη, αλλά τι μπορούμε να κάνουμε αν μας κλέβουν τα συνταγματικά μας δικαιώματα», δήλωσε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες, καλώντας παράλληλα τις ένοπλες δυνάμεις να υπερασπιστούν το Σύνταγμα της χώρας.

«Οι βίαιοι, οι φασίστες, οι πραξικοπηματίες απομονώνονται ολοένα και περισσότερο. Εμείς, ενωνόμαστε ολοένα και περισσότερο", δήλωσε ο Μαδούρο.

Αν το δημοψήφισμα γίνει πριν τις 10 Ιανουαρίου 2017 και το αποτέλεσμα είναι θετικό για την αντιπολίτευση, όπως προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις, θα προκηρυχθούν νέες εκλογές. Αν γίνει αργότερα, ο Νίκολας Μαδούρο απλώς θα αντικατασταθεί από τον νυν αντιπρόεδρό του.

Φυσικά, από την οργή του Μαδούρο δεν μπορούσαν να ξεφύγουν τα μέσα ενημέρωσης.

Πριν από τη μεγάλη διαδήλωση της 1ης Σεπτεμβρίου, απελάθηκε η απεσταλμένη του γαλλικού «Μοντ», Μαρί-Εβ Ντελτέφ, που υπογράφει ως «Μαρί Ντελκά» και την ίδια μεταχείριση είχαν ο Τζον Ότις, του αμερικανικού ραδιοφωνικού σταθμού NPR, ο Σέζαρ Μορένο, του κολομβιανού ραδιοφώνου Caracol, ένας ανταποκριτής της εφημερίδας Miami Herald, η Κολομβιανή δημοσιογράφος Ντόρα Γκλότμαν και η ομάδα του τηλεοπτικού σταθμού Al Jazeera.

Πάντως στις 31 Οκτωβρίου αφέθηκαν ελεύθεροι πέντε αξιωματούχοι της αντιπολίτευσης που κρατούνταν σε διάφορες φυλακές, καθώς η απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων υπήρξε όρος της αντιπολίτευσης προκειμένου να λάβει μέρος στις συνομιλίες.

Ο Μαδούρο, βέβαια, αρνείται την ύπαρξη πολιτικών κρατούμενων, αλλά προφανώς λέει ψέματα.

Γιατί, ως γνωστόν, τα ψέματα τρέφουν όλους τους απανταχού στον πλανήτη «Μαδούρους»…

Οι οποίοι («Μαδούροι») ζητούν πάντα συναίνεση και συνεννόηση όταν στριμώχνουν τα πράγματα…