Τετάρτη
17 Οκτωβρίου 2018
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 2949RSS FEED
Η εξέλιξη της Κύπρου
Γράφει ο
Νίκος Λυγερός

Η Κύπρος δεν είναι πια μόνο ένα πράσινο φύλλο ριγμένο στο πέλαγος, δεν είναι πια μόνο μια χώρα με κατεχόμενα, με αγνοούμενους , με εγκλωβισμένους και με πρόσφυγες. Η Κύπρος είναι μια ευρωπαϊκή χώρα που αξιοποιεί την ΑΟΖ της, από την οποία θα περάσει το καλώδιο ηλεκτρικού ρεύματος EuroAsia Interconnector, ο αγωγός φυσικού αερίου EastMed και γι’ αυτόν το λόγο αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Δείχνει στην πράξη ότι ένα μικρό νησί μπορεί να διαθέτει μια υψηλή στρατηγική, χάρη στην οποία έχει αποτέλεσμα που παράγει έργο για το μέλλον.

Η αξιοποίηση της Ευρωπαϊκή Ένωσης της Ευρωζώνης και της ΑΟΖ είναι εποικοδομητικές στρατηγικές που έχουν διαμορφώσει την κυπριακή πραγματικότητα. Έτσι, όταν κάνουμε μια εγκάρσια τομή του στρατηγικού πυρήνα της Κύπρου, βλέπουμε ότι απουσιάζει η ηττοπάθεια και η μιζέρια που αντιμετωπίζαμε με την κοινωνία, η οποία έχει συνηθίσει να βλέπει τα πάντα μέσω της κατοχής και των ελληνοτουρκικών σχέσεων ενώ αυτές δεν υπάρχουν επί της ουσίας.

Η Κύπρος εξελίχθηκε διότι ακριβώς άφησε αυτό το παράλογο πλαίσιο συνομιλιών και άρχισε να χτίζει μια στρατηγική που έχει ως αποτέλεσμα εποικοδομητικά κατορθώματα, τα οποία ήταν ουτοπικά για όσους δεν μπορούσαν ανακαλύψουν την οδό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ΑΟΖ.

Όλοι όσοι εγκλωβίστηκαν στα δεδομένα των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν έφεραν ποτέ κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα στην Κύπρο. Όλα παρέμειναν στο φαίνεσθαι και στις κομματικές αντιπαραθέσεις που δεν είχαν ποτέ κανένα όφελος σε πολιτικό επίπεδο.

Τώρα η Κύπρος περνά επιτέλους στο επόμενο στάδιο χάρη στην απόφαση της δημιουργίας ενός τερματικού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου. Αυτή η κατασκευή και η λειτουργία θα είναι μια αλλαγή κύκλου διότι θα ενισχύσει και τον στρατηγικό πυρήνα της Κύπρου.

Με αυτήν την έννοια η Κύπρος προχωρά μπροστά ως αιχμή του ενεργειακού δόρατος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι ακόμα και οι πιο ηττοπαθείς μπορούν ν’ αντιληφθούν ότι πρόκειται για μια χώρα του Ελληνισμού που ξέρει από στρατηγική γιατί έμαθε πώς ν’ αντιμετωπίζει τη βαρβαρότητα με τα όπλα που διαθέτει χάρη στη νοημοσύνη.

 

http://www.lygeros.org/articles.php?n=35664&l=gr


Ενιαίος Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης