Πέμπτη
20 Ιανουαρίου 2022
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4141RSS FEED
Το μεγαλύτερο αντικείμενο του σύμπαντος
17/01/2013
Μία διεθνής ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Κεντρικού Λανκασάιρ (UCLan) στην Αγγλία ανακάλυψε τη μεγαλύτερη γνωστή δομή στο σύμπαν. Πρόκειται για ένα μεγάλο γκρουπ κουάζαρ  (LQG) το οποίο έχει τέτοιο μέγεθος, ώστε ένα όχημα που ταξιδεύει με την ταχύτητα του φωτός θα χρειαζόταν τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια για να το διασχίσει κατά πλάτος.

Τα κουάζαρ (ή κβάζαρ) είναι ενεργειακοί πυρήνες γαλαξιών που σχηματίστηκαν τις πρώτες μέρες του σύμπαντος, οι οποίοι όταν περνάνε μικρές περιόδους εξαιρετικά υψηλής λαμπρότητας γίνονται ορατοί από ιδιαίτερα μακρινές αποστάσεις. Αυτές οι περίοδοι είναι σύντομες σε αστροφυσικούς όρους, αλλά στην πράξη διαρκούν 10-100 εκατομμύρια χρόνια.

Η επιστημονική κοινότητα γνωρίζει από το 1982 ότι τα κουάζαρ τείνουν να ομαδοποιούνται σε συστάδες ή δομές εκπληκτικά μεγάλων μεγεθών, σχηματίζοντας τα λεγόμενα «μεγάλα γκρουπ κουάζαρ» ή LQG.

Η ερευνητική ομάδα του UCLan υπό τον δρ. Ρότζερ Κλόουζ ταυτοποίησε το συγκεκριμένο γκρουπ κουάζαρ, του οποίου το μέγεθος είναι τόσο μεγάλο που αμφισβητεί το κοσμολογικό αξίωμα. Το αξίωμα υπαγορεύει ότι το σύμπαν, όταν παρατηρείται από αρκετά μεγάλη κλίμακα, φαίνεται το ίδιο ανεξάρτητα από το πού βρίσκεται ο παρατηρητής.

Η σύγχρονη θεωρία της κοσμολογίας βασίζεται στο έργο του Αϊνστάιν και εξαρτάται από την προαναφερόμενη υπόθεση του κοσμολογικού αξιώματος, το οποίο δεν έχει αποδειχθεί ποτέ παρατηρησιακά.

Η απόσταση του γαλαξία μας από τον κοντινότερό του γείτονα, το γαλαξία της Ανδρομέδας, είναι περίπου 0,75 μεγαπαρσέκ (Mpc) ή 2,5 εκατομμύρια έτη φωτός.
Άλλοι μεγαλύτεροι γαλαξίες μπορούν να έχουν διάμετρο 2-3 Mpc, ενώ οι ομάδες των κουάζαρ περισσότερα από 200. Σύμφωνα με την σύγχρονη θεωρία και το κοσμολογικό αξίωμα, οι αστροφυσικοί δεν θα έπρεπε να μπορούν να ανακαλύψουν αντικείμενο μεγαλύτερου μεγέθους από 370 Mpc.

Το LQG που ανακάλυψε η ομάδα του δρος. Κλόουζ έχει κανονικές διαστάσεις 500 Mpc, αλλά λόγω της επιμήκυνσης που έχει υποστεί φτάνει το ασύλληπτο νούμερο των 1200 Mpc ή 4 δισεκατομμυρίων ετών φωτός, δηλαδή 1600 φορές μεγαλύτερο από την απόσταση του γαλαξία μας από το γαλαξία της Ανδρομέδας.

Ο δρ. Κλόουζ σκοπεύει να συνεχίσει να εξετάζει παρόμοιες περιπτώσεις οι οποίες θα προσδώσουν βάρος στην ανακάλυψη της ομάδας του, και δηλώνει ότι «αν και είναι πολύ δύσκολο να αντιληφθούμε την κλίμακα του συγκεκριμένου LQG, μπορούμε να πούμε με σιγουριά και ενθουσιασμό ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη δομή που έχει καταγραφεί ποτέ σε όλο το σύμπαν».