ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΕ ΕΕ ΚΑΙ ΝΑΤΟΣε διάλυση η ΠΓΔΜ15/02/2013
Σε κατάσταση διάλυσης βρίσκεται η ΠΓΔΜ, σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, οδηγώντας την γειτονική χώρα στα πρόθυρα της κατάρρευσης.
Όπως έγινε γνωστό, από τον αντιπρόεδρο του κόμματος της αντιπολίτευσης Γκόρνταν Γκεοργκίεφ, ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης υπό τη Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι δεν θα συμμετάσχει στις δημοτικές εκλογές της 24ης Μαρτίου, ενώ οι 42 βουλευτές του θα παραιτηθούν ομαδικά.
Η αντιπολίτευση υπό το SDSM είχε θέσει ως όρο για να συμμετάσχει στις δημοτικές εκλογές, τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα, αίτημα το οποίο απέρριψε κατηγορηματικά ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι.
«Δεν υπάρχει συμφωνία με τον Νίκολα Γκρούεφσκι για τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών και ως εκ τούτου ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης εμμένει στη θέση για αποχή από τις δημοτικές εκλογές», δήλωσε ο κ. Γκεοργκίεφ.
Υπενθυμίζεται ότι, στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2012, κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό της χώρας για το 2013, η ασφάλεια της Βουλής και αστυνομικοί απομάκρυναν βίαια τους βουλευτές της αντιπολίτευσης υπό το SDSM από το Κοινοβούλιο. Αμέσως μετά, η αντιπολίτευση του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι αποχώρησε από τη Βουλή και ξεκίνησε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις τόσο στα Σκόπια όσο και σε άλλες πόλεις της ΠΓΔΜ, ζητώντας- μεταξύ άλλων -πρόωρες βουλευτικές εκλογές.
Ο αντιπρόεδρος του SDSM σχολίασε και τις κατηγορίες του Νίκολα Γκρούεφσκι εναντίον του Μπράνκο Τσερβένκοφσι ότι επιμένει να συντηρεί την πολιτική κρίση στη χώρα, διακυβεύοντας την ευρωπαϊκή προοπτική της και "πως σε λίγο καιρό ο πιο γνωστός Έλληνας δεν θα είναι πλέον ο Ζορμπάς, αλλά ο Τσερβένκοφσκι, επειδή με τις κινήσεις του εξυπηρετεί τις επιδιώξεις της Ελλάδας να μην λάβει η χώρα ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ".
«Δεν ξέρω πώς μπορεί να σχολιάσει κάποιος με πολιτικούς όρους τις αναφορές αυτές του κ. Γκρούεφσκι. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι στην επιστημονική ορολογία, τέτοιες κατηγορίες εξαπολύει μόνο άτομο με διχασμένη προσωπικότητα», δήλωσε ο κ. Γκεοργκίεφ.
Την ίδια ώρα, η χώρα αντιμετωπίζει και οξύ οικονομικό πρόβλημα, καθώς το δημόσιο χρέος έχει πάρει την ανιούσα:
Στα τέλη του 2012, ανήλθε στο 32,1% επί του ΑΕΠ, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα, στα τέλη του 2011, είχε διαμορφωθεί στο 28,6% επί του ΑΕΠ, γεγονός που καταδεικνύει αύξηση κατά 3,5% μέσα σε έναν χρόνο.
Σε απόλυτους αριθμούς, το δημόσιο χρέος της χώρας στα τέλη του 2012 ανήλθε σε 2,545 δις ευρώ, ενώ στα τέλη του 2011 ανερχόταν στα 2,089 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε έναν χρόνο το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά 456 εκ. ευρώ.
Το εξωτερικό χρέος της κεντρικής κυβέρνησης της ΠΓΔΜ κατά το 2012 σημείωσε μικρή αύξηση και ανήλθε στα 1,613 δις ευρώ, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα είχε διαμορφωθεί στα 1,582 (αύξηση κατά 31 εκατ. ευρώ μέσα σε ένα χρόνο).
Δραστική αύξηση, όμως, εμφανίζει το εσωτερικό χρέος της κεντρικής κυβέρνησης, το οποίο δημιουργείται κυρίως από την έκδοση εντόκων γραμματίων και κρατικών ομολόγων που αγοράζουν συνήθως οι τράπεζες και τα επενδυτικά ταμεία.
Έτσι, το εσωτερικό δημόσιο χρέος της ΠΓΔΜ ανήλθε στα τέλη του 2012 στα 932 εκ. ευρώ, έναντι 507 εκ. στα τέλη του 2011- ετήσια αύξηση 425 εκ. ευρώ.
Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της ΠΓΔΜ Ντιμίταρ Μπόγκοβ δήλωσε πρόσφατα ότι το δημόσιο χρέος θα συνεχίζει να αυξάνει τόσο το 2013 όσο και το 2014, καθώς, όπως είπε, υπάρχουν περιθώρια για κάτι τέτοιο. Πρόσθεσε όμως ότι, μακροπρόθεσμα, η τάση αυτή πρέπει να σταματήσει.
Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ έχει αναφέρει ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ πρέπει να διατηρήσει, μεσοπρόθεσμα, το δημόσιο χρέος στο επίπεδο του 30% και να μην επιτρέψει περαιτέρω άνοδο του.
Ανησυχία από την ΕΕ
Στο μεταξύ, οι επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και του ΟΑΣΕ στην ΠΓΔΜ, σε κοινή ανακοίνωση τους, χθες, εξέφρασαν ανησυχία για την πολιτική κατάσταση στη χώρα, σημειώνοντας ότι χρειάζονται επείγοντα μέτρα για τη διευθέτησή της.
"Με έντονη ανησυχία παρακολουθούμε την πολιτική κατάσταση στη χώρα. Χρειάζονται επείγοντα μέτρα για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου μετά τα γεγονότα της 24ης Δεκεμβρίου. Παροτρύνουμε όλες τις πλευρές να ενδυναμώσουν για τον σκοπό αυτό τον πολιτικό διάλογο, να επικεντρωθούν στις στρατηγικές προτεραιότητες της χώρας και να θέσουν ως προτεραιότητα τα μέγιστα συμφέροντα της χώρας και των πολιτών της" αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση.