Τετάρτη
26 Σεπτεμβρίου 2018
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 2929RSS FEED
Μύθοι και αλήθειες για τη μουσικοθεραπεία
23/10/2017

Η μουσικοθεραπεία είναι η συστηματική χρήση της μουσικής στο πλαίσιο μιας θεραπευτικής σχέσης, που αποσκοπεί στην πρόληψη, αποκατάσταση, βελτίωση ή διατήρηση της σωματικής, ψυχικής και πνευματικής υγείας. Η μουσικοθεραπεία συντελείται με δύο τρόπους: είτε παίζοντας μουσική (ενεργητική μουσικοθεραπεία) είτε ακούγοντας μουσική (δεκτική μουσικοθεραπεία). Στις γραμμές που ακολουθούν διαλύουμε κάποιους βασικούς μύθους γύρω από τη συγκεκριμένη μέθοδο.

Με τη μουσικοθεραπεία μπορείς να χαλαρώσεις. Μύθος.

Δεν είναι στόχος της μουσικοθεραπείας η χαλάρωση και η διασκέδαση του θεραπευόμενου. Κάποιες φορές είναι επιθυμητά, αλλά ως μέρος της θεραπευτικής διαδικασίας και όχι ως αυτοσκοπός.

Είναι μόνο για εύκολες περιπτώσεις. Μύθος.

Η μουσικοθεραπεία εφαρμόζεται στο εξωτερικό, σε κέντρα παρηγορητικής φροντίδας, σε ασθενείς με βαριές αναπηρίες, σε ανθρώπους με πολύ σοβαρά κινητικά/νευρολογικά προβλήματα, σε ανθρώπους σε κώμα, σε ανθρώπους με βαριά ψυχικά νοσήματα, με αγχώδεις διαταραχές, ψυχολογικό τραύμα και κατάθλιψη.

Η μουσικοθεραπεία, ως σύγχρονη θεραπευτική προσέγγιση, άρχισε να αναπτύσσεται τον 20ό αιώνα, και πιο συγκεκριμένα, από το 1940 και μετά σε νοσοκομεία των ΗΠΑ, όταν διαπιστώθηκε η θετική επίδραση της μουσικής σε βετεράνους του πολέμου, που έπασχαν από μετατραυματικό στρες.

Γι’ αυτό και τα πρώτα πανεπιστημιακά προγράμματα μουσικοθεραπείας ξεκίνησαν στην Αμερική, γύρω στο 1945. Από το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα και μετά, η μουσικοθεραπεία είναι μια αναγνωρισμένη θεραπεία (για την άσκηση της οποίας σε αρκετά κράτη απαιτείται άδεια ασκήσεως επαγγέλματος), που διδάσκεται στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια και έχει πολύ ανεπτυγμένη έρευνα ως κλινικά τεκμηριωμένη επιστήμη (evidence-based).

Είναι κάτι νέο. Μύθος & αλήθεια.

Η χρήση της μουσικής σε θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιείται ανά τους αιώνες. Η μουσικοθεραπεία -όχι βέβαια με τη μοντέρνα εκδοχή της- υπάρχει από την εποχή των Σαμάνων, όμως στην Ελλάδα την αντιμετωπίζουμε ακόμη ως κάτι νέο.

 

http://www.stogiatro.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=44209:mythoi-kai-alitheies-gia-ti-mousikotherapeia&catid=25:sex-euzwia&Itemid=138


Ενιαίος Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης