Τετάρτη
26 Σεπτεμβρίου 2018
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 2929RSS FEED
Πώς εισάγουμε τις στερεές τροφές στη διατροφή του μωρού;
23/10/2017

Οι μήνες πέρασαν, το μωρό μεγάλωσε και ο γιατρός σας είπε πως σιγά σιγά θα πρέπει να αρχίσει να τρώει στερεές τροφές. Οι περισσότεροι παιδίατροι συστήνουν την εισαγωγή των στερεών τροφών στους έξι μήνες, ενώ άλλοι στους τέσσερις. Στην αρχή οι στερεές τροφές θα πρέπει να δίνονται ως συμπλήρωμα και όχι ως υποκατάστατο του μητρικού ή του ξένου γάλακτος. Το βρέφος είναι έτοιμο να δεχτεί στερεές τροφές όταν μπορεί να κάθεται με κάποια βοήθεια και να κρατήσει σε ικανοποιητικό βαθμό όρθιο το κεφάλι του.

Βέβαια, η προσπάθεια της εκπαίδευσης με το κουτάλι δεν είναι εύκολη. Το παιδί αισθάνεται περίεργα με αυτόν τον νέο τρόπο σίτισης. Μπορεί ακόμη και να αηδιάσει. Επίσης, έχοντας ακόμη το ανακλαστικό του θηλασμού, το μωρό αρχικά, όταν το κουτάλι πλησιάζει το στόμα του το σπρώχνει προς τα έξω με τη γλώσσα του.

Ποιες τροφές είναι όμως οι κατάλληλες για το βρέφος; Η πρώτη στερεά τροφή που μπορεί να προσφερθεί σε ένα βρέφος 4 - 8 μηνών είναι η κρέμα από ρυζάλευρο η οποία είναι εμπλουτισμένη με σίδηρο, δεν περιέχει γλουτένη και σπανίως ευθύνεται για αλλεργικές αντιδράσεις. Ακολουθεί η φρουτόκρεμα- η φρουτόκρεμα είναι απαραίτητη πηγή υδατανθράκων και βιταμινών. Πάντα εισάγουμε ένα φρούτο την φορά, χρησιμοποιώντας φρούτα εποχής.

Συη συνέχεια, μπαίνουν τα λαχανικά (ξεκινάμε με πατάτα, κολοκύθι, καρότο) και αμέσως μετά μπαίνουν το κρέας (κοτόπουλο, μοσχάρι, κουνέλι, κατσίκι), φροντίζοντας να επιλέγουμε άπαχο κομμάτι, το ψάρι (μπακαλιάρο, κοκκινόψαρο, τσιπούρα, σαργό), ακόμη και το αυγό.

Το κρέας /ψάρι παραμένει καθημερινά στο κύριο γεύμα του μωρού, με εναλλαγές.

Αυτά που «απαγορεύεται» να καταναλώσει ένα μωρό πριν χρονίσει είναι το μέλι (κίνδυνος αλλαντίασης), το αλάτι (επιβαρύνουμε την λειτουργία των νεφρών), η ζάχαρη (προδιαθέτουμε για παχυσαρκία) και το πλήρες αγελαδινό γάλα διότι περιέχει μεγάλο πρωτεΐνικό φορτίο για τα νεφρά.

Οι φρουτοχυμοί, δεν πρέπει να χορηγούνται πριν την ηλικία των 6 - 8 μηνών.

Η χορήγηση νερού είναι απαραίτητη στα βρέφη όταν ξεκινήσουν τις στερεές τροφές και ιδίως κατά τους θερινούς μήνες.

Η διαδικασία

Η εισαγωγή των νέων τροφών γίνεται πάντα με μικρές ποσότητες. Ξεκινάμε δίνοντας 1-2 κουταλάκια την πρώτη ημέρα, μέχρι να φτάσουμε στην κατανάλωση 100-120 γραμμαρίων φαγητού μέσα σε μια εβδομάδα.

Δεν σταματάμε τις τροφές που έχουμε δοκιμάσει ήδη και ξέρουμε ότι δεν το πειράζουν, απλώς κάθε μέρα προσθέτουμε από ένα μόνο καινούργιο τρόφιμo, ανά 4-5 ημέρες.

Πρέπει να δοθεί η απαραίτητη πίστωση χρόνου για να διαπιστωθεί αν η προηγούμενη τροφή έγινε ανεκτή από το βρέφος και δεν του προκάλεσε καμία αλλεργική αντίδραση (ανησυχία, έμετο, διάρροια, εξάνθημα).

Το αυγό μπαίνει και αυτό σταδιακά στη διατροφή του μωρού. Αρχικά δίνουμε λίγο κρόκο (από τον 6ο μήνα) σε μικρή ποσότητα, η οποία αυξάνει σιγά-σιγά, ώστε σε 1 βδομάδα να λαμβάνεται ολόκληρος και στην συνέχεια και το ασπράδι. Αν δεν του αρέσει, μπορείτε να το «κρύψετε» σε άλλες τροφές- π.χ. στη φρουτόκρεμα ή στο κυρίως γεύμα του μωρού.

Η χορήγηση της στερεάς τροφής πρέπει να γίνεται πάντα με κουταλάκι και όχι με το μπιμπερό, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος της πνιγμονής ή της υπερσίτισής του.

Επιλέγετε βιολογικά προϊόντα (φρούτα, λαχανικά και κρέας).

 

http://www.stogiatro.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=43809:pos-eisagoume-tis-sterees-trofes-sti-diatrofi-tou-moroy&catid=404:eimai-mama&Itemid=239


Ενιαίος Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης