Σάββατο
23 Νοεμβρίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 5178RSS FEED
Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Δεν γιορτάζουμε, αγωνιζόμαστε
Γράφει η
Καλλιρόη Νικολή
Η 8η Μαρτίου είναι πλέον μια παγκόσμια γνωστή Ημερομηνία. Αποτελεί απόσταγμα  της Κίνησης του Φεμινισμού  για να δοθούν στη γυναίκα ίσα δικαιώματα με τον άνδρα στην :α) Πολιτεία, β) Νομοθεσία ,γ) Εργασία , δ) Κοινωνία.  Έτσι όρισε η Αύρα Θεοδωροπούλου τον Φεμινισμό στο Συνέδριο του 1927.

Όμως η χώρα που πρώτη έθεσε επίσημα στο Σύνταγμά της το αίτημα των Γυναικών για δικαίωμα ψήφου ήταν η Γαλλία . Ο δε φιλόσοφος Condorcet, στον οποίον είχε ανατεθεί η σύνταξη του Συντάγματος το 1793, περιέλαβε επίσημα στο Γαλλικό Σύνταγμα και το αίτημα της ψήφου για την Γυναίκα.  Τότε ακούστηκε για πρώτη φορά η λέξη χειραφέτηση ,η οποία έμεινε στην Ιστορία με τον όρο emancipation.  Νονός της είναι ο Γάλλος φιλόσοφος Charles Fourier(1772-1837).

Νονά δε των επίσης διάσημων λέξεων: Διεκδίκηση Δικαιωμάτων ,είναι η Mary Oulstergraft(1792).

Πέρασαν πάνω από 100 χρόνια για να φτάσουμε σε μια άλλη ιστορική ημερομηνία ,1896,που ο Άγγλος Βουλευτής Joan Stewart Mill ζήτησε επίσημα από το Αγγλικό Κοινοβούλιο να αναγνωριστεί το δικαίωμα ψήφου στη Γυναίκα. Από αυτή την αφετηρία του 1896 η κοινωνία του 19ου αιώνα παρέδωσε την σκυτάλη στον 20 αιώνα(1903) με τον σχηματισμό και δημιουργία επίσημης Γυναικείας Οργάνωσης –Women Political and Social Union(1903) με τη  Φεμινίστρια  Emily Pankenherst.   Τότε χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά  ο όρος  Suffragettes(από τη γαλλική λέξη  suffrage, ψήφος)

Η επόμενη ημερομηνία  είναι το 1906  όταν η Φινλανδέζα αποκτά πρώτη εκλογικό  βιβλιάριο  και οι γυναικείοι αγώνες επικεντρώνονται σε μια άλλη διεκδίκηση, τα Δικαιώματα στον χώρο της Εργασίας.
Εκεί οι σταθμοί είναι περισσότερο βίαιοι: Κοπεγχάγη-Νέα Υόρκη-Lorens Μασαχουσέτης-Σικάγο-Διάσκεψη Κοπεγχάγης 1910-Ημερα Γυναικας/1974 και επιστέγασμα,  Σήμερα: 5 Μαρτιου/2011, στην Στρατηγική της ΕΕ για την Ισότητα ,η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθιερώνει μια Ευρωπαϊκή Ημέρα για να εντείνει την ευαισθητοποίηση των Λαών της ΕΕ στις εργασιακές σχέσεις  με γνώμονα την ήδη από το 1997 Ευρωπαϊκή Οδηγία των Ίσων Ευκαιριών, Gender mainstreaming.

Η 5η Μαρτίου σηματοδοτεί την Πρώτη Ημέρα Ίσης Αμοιβής  που θα  προστεθεί και στο Ελληνικό Λεξιλόγιο  ως: ΕΗΙΑ= Ευρωπαϊκή Ημέρα Ίσης Αμοιβής.

Θα γίνεται πλέον γνωστή και ανακοινώσιμη η διαπίστωση ότι η αμοιβή της Γυναίκας είναι κατά μέσον όρο 17,5% λιγότερη από την αντίστοιχη του Άνδρα και κατά συνέπεια η Ευρωπαία Γυναίκα οφείλει να εργάζεται 64 ημέρες κατ’ έτος επιπλέον για να ισοφαρίσει  την αμοιβή του Ευρωπαίου Άνδρα.

Αυτός ο πολυεπίπεδος αγώνας καθιστά την φράση της Elisabeth Stanton τόσο τότε όσο και τώρα, επίκαιρη. «Η Αληθινή Γυναίκα είναι ακόμη όνειρο μακρινό».

Σήμερα στην δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα εάν επιχειρούσαμε να δώσουμε τον χαρακτήρα της Ημέρας της Γυναίκας θα επαναλαμβάναμε, ότι δεν είναι Ημέρα εορτής ,πανηγυρισμών και θριάμβων. Όμως δεν αποτελεί και ημέρα για απαισιόδοξους προβληματισμούς.       

Διότι επέτυχε η Ελλάδα να αλλάξει το Οικογενειακό Δίκαιο  (1982-1983). Επέτυχαν Οι Γυναικείες ΜΚΟ να ακούγεται η φωνή τους και να συζητούνται οι απόψεις τους.

Αυξήθηκε κατά πολύ η παρουσία των Ελληνίδων μέσα στο Κοινοβούλιο αλλά και σε πολλά ΚΛΑ (Κέντρα Λήψης Αποφάσεων).

Και η θεσμοθέτηση της ΓΓΙ (Γενικής Γραμματείας Ισότητος των Δυο Φύλων) είναι πλέον μια φωτεινή πραγματικότητα.

Ελληνίδες διαπρέπουν στην Δημοσιογραφία και σήμερα, εποχή οικονομικής κρίσης,  κατορθώνουν να προσφέρουν  τεκμηριωμένη πληροφόρηση στην ελληνική κοινωνία.

Όμως, η 8η Μαρτίου εξακολουθεί να είναι Ημέρα Αγώνων για την ανά τις χώρες του ΟΗΕ ΓΥΝΑΙΚΑ

--Η κ. Καλλιρρόη Νικολή είναι αντιπρόεδρος της Κοινωνικής Αρωγής Ελλάδος με συμβουλευτική θέση στο ECOSOC/UN