Δευτέρα
26 Φεβρουαρίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4908RSS FEED
ΠΡΩΤΕΣ ΘΑ ΠΛΗΓΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑNASA: Δεκαετίες θα διαρκούν οι περίοδοι ξηρασίας
17/02/2015

Σε εκτεταμένες περιόδους ξηρασίας που θα διαρκούν δεκαετίες θα οδηγήσει η κλιματική αλλαγή, όπως προειδοποιούν επιστήμονες της NASA.

Σύμφωνα μάλιστα με την έρευνα οι πρώτες περιοχές που θα πληγούν θα είναι οι νοτιοδυτικές και κεντρικές Ηνωμένες Πολιτείες.

«Αντί να διαρκούν έως δέκα χρόνια, αυτές οι μεγάλες ξηρασίες θα φτάνουν τα 20, 30 ίσως και 40 έτη διάρκειας», δήλωσε ο Μπέντζαμιν Κουκ του Ινστιτούτου Goddard της NASA, επικεφαλής της μελέτης.

Οι επιστήμονες προβλέπουν πως οι επιπτώσεις στις καλλιέργειες θα είναι τεράστιες, καθώς απαιτούν τις μεγαλύτερες ποσότητες νερού, και ενδεχομένως θα πυροδοτηθούν πολεμικές συγκρούσεις με στόχο την εξασφάλιση υδάτινων πόρων.

Η ερευνητική ομάδα πραγματοποίησε τις προβλέψεις της αφού ανέλυσε τις συνθήκες ξηρασίας στη βόρεια Αμερική τα τελευταία 2000 χρόνια, βασιζόμενη σε δεκάδες χιλιάδες δείγματα κορμών δέντρων. Η παρουσία ευρέων κύκλων στο εσωτερικό των κορμών των δέντρων υποδηλώνει υγρή περίοδο, ενώ η παρουσία πιο στενών κύκλων αποτελεί ένδειξη μίας πιο ξηρής περιόδου.