ΑΛΛΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΙ ΣΤΗΝ ΧΑΓΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣΨΑΧΝΟΥΜΕ ΛΥΣΕΙΣ ΛΕΕΙ Ο ΓΚΡΟΥΕΦΣΚΙ29/10/2010
Περίεργες και διπλής αναγνώσεως δηλώσεις Μπαρόζο στις Βρυξέλλες κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σκοπιανό Πρόεδρο Γκρούεφσκι, αμέσως μετά την συνάντησή τους.
Ο Πρόεδρος της Κομισιόν κάλεσε «και τα δύο μέρη» να επιλύσουν το θέμα του ονόματος το συντομότερο δυνατόν, καθώς «η χώρα (σ.σ. η ΠΓΔΜ) δεν πρέπει να χάσει αυτήν την ιστορική ευκαιρία». Πρόσθεσε επίσης ο κ. Μπαρόζο, ότι «το παρελθόν δεν πρέπει να κρατά όμηρο το μέλλον».
Αλλά όταν ο Πρόεδρος της Κομισιόν μιλά για παρελθόν, σε ποιο ακριβώς «παρελθόν» αναφέρεται; Στο «παρελθόν» της ΠΓΔΜ ή στο πραγματικό παρελθόν της Ελλάδας;
Δεν παρέλειψε επίσης ο κ. Μπαρόζο να αναφερθεί στην προ έτους απόφαση της Κομισιόν για κατάργηση της βίζας στους πολίτες της ΠΓΔΜ, ενώ αποκάλυψε ότι η έκθεση προόδου της ΠΓΔΜ που θα δημοσιοποιηθεί στις 9 Νοεμβρίου θα είναι θετική! Από την πλευρά του ο Γκρούεφσκι, που ετοιμαζόταν για την χθεσινή συνάντησή του με τον κ. Παπανδρέου, είπε ότι η χώρα του θα υποβάλει ιδέες για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο και να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, που δεν θα θίγει κανένα από τα ενδιαφερόμενα μέρη.
Όλα αυτά τα σουρεαλιστικά, την ώρα που προχθές η Ελλάδα κατέθεσε την απάντησή της για την προσφυγή της ΠΓΔΜ στη Χάγη – προσφυγή στην οποία Μπαρόζο και Γκρούεφσκι απέφυγαν να αναφερθούν.
Ως γνωστόν, η ΠΓΔΜ έχει προσφύγει στην Χάγη από τις 17 Νοεμβρίου 2008 κατά της Ελλάδας, επειδή η Αθήνα παραβιάζει το άρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995, παρεμποδίζοντας την είσοδο των Σκοπίων σε διεθνείς οργανισμούς, όπως το ΝΑΤΟ – σε πολλές πρόλαβαν και μπήκαν, καθώς επί κυβερνήσεων Σημίτη η συμφωνία εφαρμοζόταν.
Η απάντηση της Ελλάδας, που συντάχθηκε από επιφανείς Έλληνες και ξένους διεθνολόγους, περιέχει τις θέσεις της χώρας μας σε σχέση με το δεύτερο μνημόνιο που υπέβαλε η ΠΓΔΜ στις 9 Ιουνίου 2010.