Η πολυαναμενόμενη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές κατατέθηκε στη Βουλή, με τους οφειλέτες να μπορούν να επιλέξουν τον αριθμό των δόσεων οι οποίες φτάνουν στις 100 για όσους έχουν χρέη έως 15.000 ευρώ και στις 72 για όσους χρωστούν από 72.000 έως ένα εκατομμύριο ευρώ.
Όπως έγινε γνωστό, οι οφειλέτες της εφορίας και των ασφαλιστικών ταμείων έχουν χρονικό περιθώριο έως τον Μάρτιο του 2015 για να καταθέσουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους προκειμένου να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση.
Σύμφωνα με το σχέδιο της τροπολογίας, οι οφειλέτες, ανάλογα με την επιλογή που θα κάνουν, θα εξασφαλίζουν και «έκπτωση» επί των προστίμων και των προσαυξήσεων που τους έχουν επιβληθεί.
Πρόκειται για μία ρύθμιση, η οποία είναι αρκετά ευέλικτη. Παρέχεται η δυνατότητα στους φορολογούμενους να συμπεριλάβουν όλες τις οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως το τέλος Οκτωβρίου ενώ μπορούν να ρυθμιστούν ακόμη και οι οφειλές που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες. Παράληλα, παρέχεται και η δυνατότητα να απενταχθεί κάποιος από την προηγούμενη ρύθμιση των 48 δόσεων (τη λεγόμενη ρύθμιση της νέας αρχής) και να ενταχθεί στη νέα ρύθμιση που φτάνει έως και τις 100 δόσεις.
Η ρύθμιση προβλέπει απαλλαγή από τις προσαυξήσεις η οποία εξαρτάται από τον αριθμό των δόσεων:
Ακόμη, με το ίδιο σχέδιο νόμου, μειώνονται οι συντελεστές υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30%. Η μείωση θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2015 και θα αποτυπωθεί ως αύξηση των καθαρών αποδοχών για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.
Τέλος, το νομοσχέδιο προβλέπει και τη δυνατότητα επιμήκυνσης των δανείων που έχουν χορηγηθεί μέσω του ΟΕΚ χωρίς οι δανειολήπτες να χάσουν την επιδότηση που δίνει για τα εννέα χρόνια ο ΟΑΕΔ.
Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Την εκτίμηση ότι η πρόταση της κυβέρνησης για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν επαρκεί ούτε για την επίλυση του προβλήματος ούτε για την ανακούφιση των πολιτών εξέφρασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Οι λόγοι που ο υπεύθυνος ΕΕΚΕ Οικονομικών του κόμματος κρίνει ως ανεπαρκή τη ρύθμιση είναι διότι:
Την ίδια ώρα, κριτική στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές άσκησε και το ΚΚΕ, υποστηρίζοντας ότι «δεν αφορά την πραγματική ανακούφιση του λαού».
Όπως αναφέρει, στόχος είναι εισπραχθούν, με κάθε τρόπο, οι οφειλές των λαϊκών οικογενειών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίες έχουν διογκωθεί εξαιτίας των αβάσταχτων και άδικων φόρων, της ανέχειας και της ανεργίας.
«Για τους εργαζόμενους, ανέργους, τους αυτοαπασχολουμένους το πρόβλημα δεν είναι ο αριθμός των δόσεων, αλλά το ότι δεν έχουν να πληρώσουν τους φόρους, τις εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία, όλα τα χαράτσια, που είναι αντιλαϊκά και άδικα και γι’ αυτό πρέπει να καταργηθούν. Πολύ περισσότερο που αυτά τα χαράτσια έχουν πλέον μονιμοποιηθεί και θα ξεζουμίζουν το λαό και για τα επόμενα χρόνια», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.