Πέμπτη
1 Οκτωβρίου 2020
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3665RSS FEED
Η αναβαθμισμένη απάντηση του East Med
Γράφει ο
Νίκος Λυγερός

  

 

Η ακάθεκτη συνέχεια του έργου του φυσικού αγωγού EastMed δεν είναι απλώς μια διπλωματική απάντηση στους παράλογους ισχυρισμούς της Τουρκίας, αλλά μια αναβαθμισμένη απάντηση που βουλώνει το στόμα κάθε ραγιά.

Διότι ο αγωγός EastMed που αφορά άμεσα στην Ιταλία, την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ θα έχει βέβαια την σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως έργο κοινού ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επίσης θα έχει την άμεση υποστήριξη των ΗΠΑ τόσο του κράτους όσο και της ίδιας της Exxon Mobil.

Άλλωστε στην υπόθεση υπάρχουν και οι Total, Eni, Kogas, Qatar Petroleum που είναι άμεσα ενδιαφερόμενες σε αυτήν την πρόσβαση, αφού ο κυρίαρχος στόχος των ερευνών και των εξορύξεων φυσικού αερίου είναι η τροφοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κι όπως υπάρχουν κοινά συμφέροντα εντός του πλαισίου των κυριαρχικών δικαιωμάτων, έχουν μια αναβάθμιση της γεωπολιτικής της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία δεν επηρεάζεται από τον παραλογισμό των τουρκικών θέσεων.

Αυτό θα ήταν καλό να το καταλάβουν όλοι οι ραγιάδες που προσπαθούν να μας αποδείξουν με κάθε τρόπο ότι κανείς δεν μπορεί ν’ αντισταθεί στον τουρκικό επεκτατισμό ενώ βλέπουμε ότι όχι μόνο το κάνουμε αποτελεσματικά και στρατηγικά, αλλά προκαλούμε και φθορά στο σύστημα της βαρβαρότητας.

Η δυναμική του αγωγού East Med που αποτελεί συμμαχικό πλαίσιο για την Ιταλία, την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ, ξεπερνά κάθε εμπόδιο που προσπαθεί να προκαλέσει το πλαστό μνημόνιο της Τουρκίας με τη γραμμούλα οριοθέτησης με μία παράταξη της Λιβύης που χάνει όλο και περισσότερο έδαφος.

Ο αγωγός φυσικού αερίου είναι ένας εποικοδομητικός τρόπος αντιμετώπισης της τουρκικής προπαγάνδας. Έτσι ό,τι και να λέει η Τουρκία, εμείς συνεχίζουμε ακάθεκτοι το πρόγραμμα της κατασκευής του αγωγού East Med. Μάλιστα με τις πρόσφατες αποφάσεις του Κογκρέσου και της Γερουσίας στην Αμερική, βλέπουμε έμπρακτα πλέον ότι η Τουρκία δεν έχει συμμάχους να την υποστηρίξουν σε αυτές τις απεγνωσμένες κινήσεις που κάνει. Διότι πολύ απλά δεν έχει καμία θέση πάνω σε αυτή τη στρατηγική και ενεργειακή σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου.

Μπορούμε επίσης να πούμε ότι η λανθασμένη κίνησή της με την παράταξη της Λιβύης όχι μόνο δεν εμπόδισε σε κάποιο σημείο τις διαπραγματεύσεις μας αλλά βοήθησε στο να τις επιταχύνουμε για να έχουμε απτά αποτελέσματα όπως παραδείγματος χάριν με τον αγωγό φυσικού αερίου.

Έτσι δικαιώνεται η προσέγγιση της εποικοδομητικής στρατηγικής σε σχέση με τις απαντήσεις στον παραλογισμό των τουρκικών θέσεων.