Με τις εξελίξεις να είναι καταιγιστικές σε όλα τα μέτωπα, ο πολιτικός «μπαχτσές» των ημερών έχει από όλα – με μοναδική πεισματικά απούσα την τρόικα.
Η ένταση βρίσκεται πλέον στο ναδίρ με βίαιες ταραχές στους τόπους των διοδίων, ενώ το πολιτικό σκηνικό βρίσκεται σε αναβρασμό λόγω της επικείμενης αλλαγής στον τρόπο διεξαγωγής των ευρωεκλογών και της εισαγωγής της σταυροδοσίας.
Οι εσωκομματικές συγκρούσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη σε όλους σχεδόν τους πολιτικούς χώρους, αν και διαφορετικής αιτιολογίας.
Στη Νέα Δημοκρατία πονοκέφαλο προκαλεί η επιλογή των προσώπων που θα διεκδικήσουν τις περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους, με τον διχασμό στην Κεντρική Μακεδονία και έναν επικείμενο διχασμό στην Αθήνα να κυριαρχούν – ενώ δίδυμη είναι και η μάχη από πλευράς του κόμματος και στη Στερεά Ελλάδα, με «επίσημο» υποψήφιο τον Κώστα Μπακογιάννη και «αντάρτη» τον Θανάση Γιαννόπουλο.
Στην πρώτη περίπτωση, «επίσημος» υποψήφιος είναι πλέον ο Γιάννης Ιωαννίδης, αλλά στην απόφασή του να είναι υποψήφιος, χωρίς τις ευλογίες του κόμματος, είναι και ο Απ. Τζιτζικώστας.
Στην Αθήνα, ο Νικήτας Κακλαμάνης εμμένει στην υποψηφιότητά του, υποστηρίζοντας πως μέχρι στιγμής το κόμμα δεν έχει προχωρήσει σε κάποια αξιόπιστη επιλογή που θα τον οδηγούσε εκτός εκλογικής αναμέτρησης.
Στον ΣΥΡΙΖΑ, κραδασμούς συνεχίζει να προκαλεί η υποψηφιότητα του Οδυσσέα Βουδούρη, καθώς η μία μετά την άλλη οι περιφερειακές οργανώσεις του κόμματος την απορρίπτουν.
Στους οικολόγους, ο μέχρι τώρα ευρωβουλευτής Μ. Τρεμόπουλος απέσυρε την υποψηφιότητά του από τη λίστα, αλλά οι λόγοι της παραίτησής του ανήκουν πλέον στο παρελθόν, καθώς αποφασίστηκε να ισχύσει η σταυροδοσία.
Στο ΠΑΣΟΚ πάλι, έντονους κραδασμούς προκαλεί η τροπολογία που καταργεί τον νόμο Ραγκούση, όσον αφορά στην ψήφο των νομίμως διαβιούντων στη χώρα μας μεταναστών, καθώς μετά την πρώτη αντίδραση του Γ. Παπανδρέου, αντίδραση υπήρξε και από την πλευρά του εμπνευστή του νόμου.
Μάλιστα, ο κ. Ραγκούσης (του οποίου ο νόμος κρίθηκε αντισυνταγματικός από το ΣτΕ) μιλά για «μείζονες αλλαγές που μας οδηγούν σε έναν απίστευτο πολιτικό μεσαίωνα», διερωτώμενος «ποιο κομματικό ή κοινοβουλευτικό όργανο του σημερινού ΠΑΣΟΚ συνεδρίασε και πότε για να εγκρίνει αυτά τα πολιτικά εγκλήματα;».
Ισχυρές αντιδράσεις προκαλεί η άρση του δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι των ομογενών και των νόμιμων μεταναστών, παρά το γεγονός της επίκλησης της απόφασης του Δ’ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας τον Φεβρουάριο του 2011, σύμφωνα με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος Ραγκούση.
Σχετικά με την αλλαγή του τρόπου εκλογής των ευρωεκλογών πάντως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι πρόκειται για «δώρο» προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο, καθώς στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τους «58» θεωρείται ότι θα εκλεγούν ευκολότερα τα προβεβλημένα στελέχη του κόμματος, που αναμένεται να συσπειρωθούν γύρω από αυτό, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους στο ευρωψηφοδέλτιο – εξ ου και η αρνητική αντίδραση εκ μέρους του επικεφαλής των «58», Γιάννη Βούλγαρη.
Εξελίξεις και για την ΕΛΣΤΑΤ
Στο μεταξύ – και στον απόηχο των δηλώσεων Ραντερμάχερ για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας αμφισβήτησε - ειθαρχική δίωξη ασκήθηκε σε βάρος της 5ης ειδικής ανακρίτριας, Ελένης Πεδιαδίτη, που χειρίστηκε την υπόθεση περί διόγκωσης του ελλείμματος του 2009 από την ΕΛΣΤΑΤ.
Η πειθαρχική έρευνα διενεργήθηκε από τον αρεοπαγίτη Ανδρέα Ξένο και στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρόεδρος της επιθεώρησης των δικαστών, Αντώνης Αθηναίος, άσκησε σε βάρος της κ. Πεδιαδίτη πειθαρχική δίωξη.
Η δίωξη ασκήθηκε ύστερα από σχετική αναφορά του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας (ΔΣΑ), Ιωάννη Αδαμόπουλου.
Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γιώργος Κολιοκώστας, απέστειλε την αναφορά του προέδρου του ΔΣΑ στον προϊστάμενο της εισαγγελίας Εφετών Αθηνών και στον προϊστάμενο του συμβουλίου επιθεώρησης των δικαστηρίων, διαβιβάζοντας και δημοσίευμα του Τύπου, στο οποίο γινόταν αναφορά στους χειρισμούς της ανακριτρίας σχετικά με την έρευνα για την ΕΛΣΤΑΤ.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΔΣΑ στην αίτησή του έκανε αναφορά στα καταγγελλόμενα από τη Ζωή Γεωργαντά, πρώην μέλος του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ, ότι η ανακρίτρια Ελ. Πεδιαδίτη της ζήτησε να συναντηθούν εκτός γραφείου, ζητώντας τη διενέργεια σχετικής έρευνας.
Από την πλευρά της Κομισιόν πάντως, εκπρόσωπός της προσπάθησε χθες να κατεβάσει τους τόνους με τη Eurostat, χαρακτηρίζοντας «μάλλον θετικές» για την Ελλάδα τις δηλώσεις Ραντερμάχερ.
Όπως είπε, η συνέντευξη Ραντερμάχερ στη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung είχε πολύ πιο θετικό τόνο από αυτόν που της αποδόθηκε.
Σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο, στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Β. Ραντερμάχερ εμφανίζεται ικανοποιημένος από την έως σήμερα συνεργασία των υπηρεσιών της Eurostat και των αρμόδιων υπηρεσιών της Ελλάδας και επισημαίνει την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα στη συλλογή στοιχείων.
Ερωτηθείς, εξάλλου, αν από τις γενικές τάσεις των πρώτων τριών τριμήνων του 2013, η Ελλάδα τείνει να επιτυγχάνει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής απάντησε ότι η Eurostat δεν μπορεί να σχολιάσει χωρίς τα στοιχεία και του τελευταίου τριμήνου.
Ο ίδιος εκπρόσωπος υπενθύμισε, επίσης, ότι η Eurostat δημοσιοποιεί τα στοιχεία για το χρέος και το έλλειμμα των χωρών-μελών, δύο φορές τον χρόνο.
Τα στοιχεία δημοσιοποιούνται για πρώτη φορά τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο γίνεται η επικύρωσή τους.