Πέμπτη
4 Μαρτίου 2021
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3819RSS FEED
Κορονοϊός. Επί τέλους αποφάσισαν να ασχοληθούν με τη μάσκα!
Γράφει ο
Ιωάννης Γ. Κουλούρης

Ζητώ την κατανόηση των αναγνωστών του άρθρου αυτού, καθόσον στο παρελθόν από έτους και πλέον έχω συγγράψει και αποστείλει δεκάδες άρθρα για το θέμα αυτό τόσο στα ΜΜΕ όσο και στο αρμόδιο Υπουργείο και τους αρμόδιους φορείς, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει κανείς ασχοληθεί με το σοβαρότατο αυτό θέμα.

Αντί της συγγραφής ενός ακόμα άρθρου παραθέτω στη συνέχεια την τελευταία επιστολή την οποία απέστειλα την 19/11/2020 μέσω ε-μαιλ τόσο στον ΕΟΔΥ όσο και στο αρμόδιο Υπουργείο Υγείας (έχω στη διάθεσή τους τα αποδεικτικά αποστολής των σχετικών ε-μαιλ), και φυσικά προς την εφημερίδα αυτή (χωρίς βεβαίως τον πρόλογο που απευθυνόταν  στα μέλη του ΕΟΔΥ) η οποία και τη δημοσίευσε.

Ήδη αναγκάστηκαν, μετά από ένα χρόνο εγκληματικής καθυστέρησης, να ασχοληθούν και με τη μάσκα, φθάνοντας μάλιστα στο σημείο να εισηγηθούν ακόμα και τη χρήση δύο μασκών, χωρίς να δώσουν οδηγίες και εξηγήσεις για τα υπόλοιπα θέματα που έχω θέσει. Το τι συνεπάγεται η αμέλεια αυτή του Υπουργείου και του ΕΟΔΥ είναι προφανές.

 

«Αξιότιμοι  και αξιοσέβαστοι κύριοι επιστήμονες που στελεχώνετε τον ΕΟΔΥ

 

Όπως παρατηρείτε ασφαλώς και εσείς, παρά την εφαρμοζόμενη πολιτική εγκλεισμού (ή απαγορευτικό ή lockdown ή όπως αλλοιώς θέλετε να το λέτε,,),  τα κρούσματα δεν υποχωρούν και τα άλλα στοιχεία αυξάνουν.

Αυτό οφείλεται ασφαλώς στο ότι τα μέτρα δεν εφαρμόζονται σωστά, και αυτό είναι φυσικό αφού κανείς δεν έχει ενημερώσει το κοινό για τα σωστά μέτρα που πρέπει να πάρουν, μεταξύ των οποίων το κυριότερο είναι ασφαλώς η χρήση της μάσκας, για την οποία καμία ενημέρωση δεν έχει γίνει.

Για το θέμα αυτό έχω αποστείλει επανειλημμένα σχετικά άρθρα τόσο στον κ. Πρωθυπουργό όσο και στούς αρμόδιους υπουργούς και προς εσάς, χωρίς όμως μέχρι τώρα να έχω δεί ή να έχω πάρει προσωπικά κάποια απάντηση.

Για να μην επαναλαμβάνω τα ίδια σας στέλνω συνημμένα το τελευταίο από τα άρθρα αυτά, το οποίο όπως και τα υπόλοιπα έχω αποστείλει και στα ΜΜΕ και μερικά τα έχουν δημοσιεύσει.

Για το λόγο αυτό αυτή τη φορά το ξαναστέλνω μόνο σε σας και ελπίζω στην τελευταία ενημέρωση να δώσετε κάποιες οδηγίες, γιατί εκτός από την ευγνωμοσύνη που ασφαλώς πρέπει να σας οφείλουμε για την ιατρική αντιμετώπιση των κρουσμάτων, θεωρώ ότι έχετε τεράστια ευθύνη  για την ελλιπή ενημέρωση των πολιτών ώστε να αποφύγουν τη μόλυνση, και στον τομέα αυτό έχετε ασφαλώς τεράστια ευθύνη.

Ελπίζω το ε-μαιλ αυτό να φθάσει σε όλους σας και να μην καταχωνιαστεί σε κάποιο αρχείο.»

 

‘Όπως είναι γνωστό σε όλους, και άλλωστε το λένε και οι επιστήμονες, το κυριότερο και σχεδόν το μόνο πρακτικά εφαρμόσιμο προληπτικό και αποτελεσματικό όπλο κατά του  κορονοϊού είναι η χρήση μάσκας από όλους,  σε όλους τους δημόσιους χώρους, ακόμα και στους εξωτερικούς, και στους εσωτερικούς  και εξωτερικούς χώρους, όλων των καταστημάτων, εκκλησιών κλπ. Όλα τα άλλα είναι πρακτικά μη εφαρμόσιμα και όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη, και  μη αποτελεσματικά.

Και όμως για το όπλο αυτό, όπως και γενικά για όλα τα προληπτικά μέτρα,  κανείς δεν έχει ασχοληθεί μέχρι τώρα ούτε έχει γίνει η κατάλληλη ενημέρωση των πολιτών ούτε από την κυβέρνηση ούτε από τον ΕΟΔΥ. Προσωπικά έχω γράψει επανειλημμένα άρθρα και επιστολές και τα έχω αποστείλει τόσο στους αρμοδίους όσο και στα ΜΜΕ, μερικά από τα οποία τα έχουν δημοσιεύσει, χωρίς όμως να έχω πάρει μέχρι τώρα κάποια απάντηση είτε προσωπικά είτε από τους λαλίστατους  κατά τα άλλα παρουσιαστές και σχολιαστές των διαφόρων ΜΜΕ

Αυτή είναι η τελευταία προσπάθεια που κάνω και για το λόγο αυτό παραθέτω συγκεντρωτικά και περιληπτικά τα σχετικά ερωτήματα που έχω θέσει και ελπίζω κάποιος να συγκινηθεί και να ενημερώσει το κοινό γι’ αυτά. Ζητώ συγνώμη από όσους έχουν διαβάσει τα προηγούμενα άρθρα μου και ενοχλούνται από την επανάληψη των ίδιων ερωτημάτων, αλλά το θέμα είναι τόσο σοβαρό που η επανάληψή του είναι αναγκαία.

α) Κατασκευή μάσκας. Δεν υπάρχουν προδιαγραφές , ούτε  σαφείς οδηγίες ούτε για το υλικό κατασκευής της μάσκας, (είτε μιας είτε πολλών χρήσεων), ούτε ενδείξεις  εγκρίσεως από κάποιο αρμόδιο φορέα, ούτε για τις διαστάσεις της ούτε για το σχήμα της. Έτσι χρησιμοποιούνται παντός είδους και πάσης προελεύσεως μάσκες οι οποίες πωλούνται παντού ανεξέλεγκτα από φαρμακεία και σουπερμάρκετ μέχρι περίπτερα και λαϊκές, παρότι κάποιοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η ακατάλληλη μάσκα, ή η  κακή χρήση της ,  αντί καλού μπορεί να κάνει κακό..

β) Χρήση μάσκας. Δεν υπάρχουν σαφείς οδηγίες για τη σωστή χρήση της μάσκας. Όπως, πόση ώρα συνολικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί μία μάσκα ανάλογα με το περιβάλλον (π.χ. λεωφορείο, σουπερ μάρκετ, λαϊκή, νοσοκομείο κλπ.) είτε συνεχώς  είτε διαδοχικά, προτού πεταχτεί ή πλυθεί. Έτσι πολλοί φορούν τη μάσκα κάτω από τη μύτη, άλλοι τη βγάζουν και την ξαναφορούν όταν δεν υπάρχει πελάτης μπροστά τους, άλλοι καλύπτουν μόνο το σαγόνι, άλλοι τη διορθώνουν συνεχώς πιάνοντάς την από μπροστά κλπ. Επίσης δεν έχει διευκρινιστεί  πως και που θα φυλάμε τη μάσκα μέχρι να την ξαναχρησιμοποιήσουμε, εάν δεν έχει εξαντληθεί ο χρόνος χρήσης της.

γ) Ποινές για μη χρήση ή λάθος χρήση της μάσκας.   Οι υπάρχουσες ποινές είναι μόνο χρηματικές και επειδή ζούμε στην Ελλάδα είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να εισπραχθούν ποτέ, αλλά κάποτε θα βρεθεί μία πρόφαση να χαριστούν. Οι ποινές πρέπει να είναι ποινικές, όπως προσαγωγή στο τμήμα και στο αυτόφωρο, κράτηση και φυλάκιση χωρίς αναστολή. Δυστυχώς μόνο έτσι καταλαβαίνουν οι σύγχρονοι Έλληνες.

δ) Προφύλαξη από μετάδοση. Δεν έχει εξηγηθεί μέχρι τώρα με ποιο τρόπο μπορεί να κολλήσει κάποιος τον ιό. Το μόνο στοιχείο που προβάλλεται κατά κόρον είναι η αποφυγή του συνωστισμού, που είναι ίσως η κυριότερη αιτία αλλά όχι και η μόνη. και καταστρατηγείται συνεχώς, σκοπίμως ή εξ’ ανάγκης. Δεν έχει εξηγηθεί αν μπορεί κάποιος να κολλήσει τον ιό από επαφή με κάποια επιφάνεια και σε ποιες επιφάνειες διατηρείται ο ιός και πόσο χρόνο. Η χρήση γαντιών και η συχνή πλύση των χεριών είναι χρήσιμες ίσως για ορισμένες περιπτώσεις, αλλά δεν μπορεί να φορά  κανείς συνεχώς γάντια ούτε να πλένει συνέχεια τα χέρια του. Επίσης τα γάντια μπορεί να είναι φορείς συγκέντρωσης του ιού και μετάδοσής του σε όποια επιφάνεια αγγίζουν,  Επίσης δεν έχει γίνει υποχρεωτική η προκαταρκτική εξέταση για κορονοϊό από όλους τους πωλητές και γενικά εργαζόμενους στα διάφορα καταστήματα γιατί αυτοί ακουμπούν τα διάφορα προϊόντα και εκπνέουν ή μπορεί και να φταρνίζονται κοντά σε αυτά. Γι’ αυτά και πολλά άλλα αυτονόητα ερωτήματα που δεν αναφέρω χάριν συντομίας καμία σχεδόν ενημέρωση δεν γίνεται.

ε) Τρόπος ανακοίνωσης κρουσμάτων. Είναι απαράδεκτο να ανακοινώνονται συλλήβδην για όλη την Αττική τα κρούσματα, ενώ, πέραν του μεγάλου πληθυσμού της αποτελείται από πολλές ανομοιόμορφες και πολυπληθείς γεωγραφικές ενότητες, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά η κάθε μία, και οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν το πλήθος των κρουσμάτων σε κάθε μία, ώστε να αποφεύγουν να μεταβαίνουν ή να κατοικούν σε αυτές που έχουν πολλά κρούσματα, και να χρησιμοποιούν μέσα μαζικής μεταφοράς  που διέρχονται από αυτές.

στ) Τρόπος ενημέρωσης: Η ενημέρωση για όλα αυτά και πολλά άλλα αυτονόητα που χάριν συντομίας δεν αναφέρω, πρέπει να γίνει με έκδοση κάποιου φυλλαδίου που θα μοιραστεί σε όλους τους πολίτες, και υποχρεωτική μετάδοση μέσω τηλεόρασης σχετικών οδηγιών πριν από κάθε εκπομπή, και προφανώς χωρίς καταβολή αμοιβής στους σταθμούς, ώστε κανείς να μην μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν έχει ενημερωθεί.

ζ) Ενημέρωση αρχών. Πρέπει να καθιερωθεί σύντομος ατελής αριθμός, ώστε κάθε πολίτης να μπορεί να ειδοποιεί άμεσα με το κινητό του κάποια αρχή που θα οριστεί και θα ενεργεί ακαριαία για την άμεση επέμβαση.