Παρασκευή
1 Δεκεμβρίου 2023
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4821RSS FEED
ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑΣτην Κρήτη «η πρωτιά» στα γεννητούρια της Caretta caretta
11/08/2014

Η Κρήτη για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά  «παίρνει την πρωτιά » στα γεννητούρια της Θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta Πανελλαδικώς.

Αρχικά, στις 20 Ιουλίου, στη παραλία Καλαμάκι του κόλπου Μεσσαράς, εκκολάφθηκε η πρώτη φωλιά θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα.

Ακολούθησαν τα πρώτα χελωνάκια στον Κόλπο Ρεθύμνου στην παραλία Σφακάκι στις 29 Ιουλίου, καθώς και στον Κόλπο Χανίων την ίδια ημερομηνία στην παραλία του Γερανίου.

Κατ’ επέκταση, προσεχώς ξεκινούν οι δημόσιες εκσκαφές των φωλιών θαλάσσιων χελωνών, στις κρητικές παραλίες, στις οποίες είστε όλοι καλεσμένοι. «Δημόσια εκσκαφή» ονομάζουμε το άνοιγμα κάθε φωλιάς, που γίνεται από εκπαιδευμένους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ, όταν προσκαλείται και κοινό.

Το άνοιγμα της φωλιάς γίνεται πάντα, έπειτα από το πέρας συγκεκριμένων ημερών, όταν τα χελωνάκια έχουν όλα εκκολαφθεί.

Με τον τρόπο αυτόν καταγράφεται από τον ΑΡΧΕΛΩΝ το ποσοστό της επιτυχίας της εκκόλαψης, δηλαδή πόσα από αυτά πήγαν με επιτυχία στο νερό και πόσα δεν εκκολάφθηκαν και για πιο λόγο. Πολύ συχνά μέσα στη φωλιά βρίσκονται και αργοπορημένα χελωνάκια, τα οποία και απεγκλωβίζονται προσεκτικά από τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ και οδηγούνται με συγκεκριμένο τρόπο στο νερό, κάτι που ενθουσιάζει ιδιαίτερα τους παρατηρητές της δημόσιας εκσκαφής.