Παρασκευή
8 Δεκεμβρίου 2023
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4828RSS FEED
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑΚλιματική αλλαγή εναντίον πάντα
14/01/2015

Τα πάντα, τα αγαπημένα ζώα που τρέφονται με μπαμπού, απειλούνται από την κλιματική αλλαγή η οποία προκαλεί την απώλεια των μισών βιοτόπων τους έως το 2070.

Αυτό υποστηρίζει νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Rutgers στο Νέο Τζέρσεϋ των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μία πιθανή λύση για την επιβίωση των απειλούμενων γιγαντιαίων πάντα είναι η μετατόπισή τους σε εναλλακτικούς, μακρινούς βιοτόπους όπου οι αλλαγές του κλίματος δεν έχουν την ίδια ένταση.

Τα πάντα είναι γνωστά για τις μεγάλες αναπαραγωγικές δυσκολίες που εμφανίζουν λόγω της κατά κανόνα εξαιρετικά χαμηλής συχνότητας ζευγαρώματος.

Η κατακόρυφη άνοδος της κατασκευής αυτοκινητοδρόμων στην Κίνα τις τελευταίες δεκαετίες θέτει ακόμα μεγαλύτερη πίεση στα απειλούμενα ζώα.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν αυτούς τους παράγοντες, ο καθηγητής Μινγκ Τσου και οι συνεργάτες του ανέπτυξαν ένα μοντέλο για το πώς θα επηρεαστεί η γεωγραφική κατανομή των πάντα από την κλιματική αλλαγή.

Η ερευνητική ομάδα εκτιμά πως ακόμα και με το πιο αισιόδοξα σενάριο, το οποίο προβλέπει αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη κατά ένα βαθμό Κελσίου ως το 2100, οι κατάλληλοι βιότοποι ενδέχεται να μειωθούν έως και κατά 50 τοις εκατό. Επιπλέον, οι πληθυσμοί των ζώων ίσως διαχωριστούν γεωγραφικά. Αυτό σημαίνει πως πολλές μικρές ομάδες ζώων, όπως τα 29 πάντα που ζουν στα βουνά Ντασιάνγκ στη νοτιοδυτική Κίνα, θα απομονωθούν από τον υπόλοιπο πληθυσμό με κίνδυνο να εξαφανιστούν γρηγορότερα.