Παρασκευή
22 Νοεμβρίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 5178RSS FEED
Εν Αθήναις περισσεύει η αλαζονείαΤο πείραμα απέτυχε, θέλουν άλλα… εργαλεία
Σε συναγερμό βρίσκεται η Ευρώπη με συνεχείς συνομιλίες, διαβουλεύσεις και ανακοινώσεις – ευχολόγια, την ώρα που η Ελλάδα ζει άλλη μια στιγμή «πρόσκαιρης ανακούφισης» λόγω της αναστολής της απεργίας των ταξί και των κινητοποιήσεων που επί έναν σχεδόν μήνα κράτησαν τη χώρα σε ομηρία, προκαλώντας μεγάλες απώλειες εσόδων και δυσφήμηση.

Εν αναμονή των προτάσεων της κυβέρνησης, τα βλέμματα στρέφονται πλέον προς το είδος του διαλόγου που θα διεξαχθεί και, ίσως, προς τις επόμενες κινητοποιήσεις.

Οι προοπτικές πάντως κάθε άλλο παρά ευοίωνες είναι, αφού ο ηττημένος προσπαθεί να εμφανιστεί ως νικητής.

Πολύ περισσότερο που «κύκλοι» του υπουργείου Μεταφορών εξ αρχής προσπάθησαν να «περάσουν» την άποψη πως «οι ταξιτζήδες δεν πήραν τίποτε», ουσιαστικά προκαλώντας και προαναγγέλλοντας την επόμενη σύγκρουση και με μοναδικό σκοπό να δοθεί η εικόνα ότι ο υπουργός παρέμεινε «ατσαλάκωτος»!

Και σα να μην έφθανε αυτό, ήλθε και η ανακοίνωση του υπουργείου, που ουσιαστικά έριξε λάδι στη φωτιά πριν ακόμη αυτή σβήσει. Μια εξαιρετικά επιθετική ανακοίνωση, που μόνο αλαζονεία μαρτυρεί και στην οποία επαναλαμβάνονται οι ίδιες αμετακίνητες θέσεις.

Έξω από τον μικρόκοσμο των πολιτικών εγωισμών και άλλων επιδιώξεων, στην Ευρώπη, μετά τον Πρόεδρο της Κομισιόν Μπαρόζο και ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Ρεν, εξέφρασε χθες, στη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου, την άποψη ότι η ευρωζώνη οφείλει να προχωρήσει σε επαναπροσδιορισμό των εργαλείων που έχουν στη διάθεσή τους οι μηχανισμοί στήριξης.

Σύμφωνα με τον κ. Ρεν ο EFSF πρέπει να δει να ενισχύεται η ικανότητά του να παρέχει δάνεια, ενώ δεν παρέλειψε να κάνει και ένα είδος αυτοκριτικής που αποδεικνύει πως οι ευρωπαϊκές ηγεσίες βρίσκονται πάντα ένα βήμα πίσω από τις αγορές.

Ο Όλι Ρεν, σχολιάζοντας τις εξελίξεις και την αναστάτωση των τελευταίων ημερών, που συνοδεύθηκε από έντονο κλυδωνισμό μεγάλων οικονομιών, παραδέχθηκε ότι οι αγορές δεν αντέδρασαν «όπως αναμέναμε ή ελπίζαμε» στα μέτρα που έλαβαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις 21 Ιουλίου.

Ο ευρωπαίος επίτροπος εκτίμησε εξάλλου ότι «το εύρος των αναταραχών στις αγορές ομολόγων σε ολόκληρη την ευρωζώνη δεν δικαιολογείται από τα οικονομικά και νομισματική θεμελιώδη».

Με σκοπό να επιτευχθεί ένα είδος ηρεμίας, αλλά και να σταλεί μήνυμα προς τους κερδοσκόπους, προκειμένου να χαλαρώσουν τις πιέσεις τους, ο Επίτροπος ανέφερε πως μελετάται η έκδοση ευρωομολόγου.

Πάντως, μπορεί ο Όλι Ρεν να εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την Ελλάδα, λέγοντας πως η χώρα μας έχει ήδη κάνει πολλά, αλλά αυτό έρχεται σε αντίθεση με όλα όσα την ίδια ώρα έλεγε για τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης.

Την ώρα δηλαδή που υποστήριζε πως οι αγορές δεν περιέβαλαν με την εμπιστοσύνη τους τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, εμφανίστηκε να λέει πως αυτές ακριβώς οι αποφάσεις βοήθησαν την Ελλάδα.

Πρόσθεσε, βέβαια, ότι  «οι επενδυτές δείχνουν να μην έχουν πεισθεί ότι το ελληνικό χρέος  θα μπει σε βιώσιμη τροχιά», σπεύδοντας να πει την γνώμη του (που έτσι κι’ αλλιώς δεν λαμβάνεται υπόψη), σύμφωνα με την οποία «νομίζω ότι αυτό δεν είναι το σωστό συμπέρασμα».

Και βέβαια, υπεραμύνθηκε της απόφασης για συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο ελληνικό χρέος, ενώ όλοι ξέρουμε πως αυτό ακριβώς οδήγησε την Ελλάδα στο σημερινό καθεστώς της περιορισμένης χρεοκοπίας.

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις

Εν μέσω ανησυχιών για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας και τις δημιουργίες προϋποθέσεων ντόμινο, Σαρκοζί, Μέρκελ και Θαπατέρο συνεχίζουν τις τηλεφωνικές επαφές τους, ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος συνομίλησε και με τον διοικητή της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Ο τελευταίος δέχθηκε χθες τις έντονες επικρίσεις της Ισπανίδας υπουργού των Οικονομικών Ελένα Σαλγάδο, που τον κατηγόρησε για πρόκληση σύγχυσης στις αγορές.

Κι’ αυτό, επειδή, όπως είπε η κ. Σαλγάδο, ο κ. Τρισέ έδωσε μια «συνέντευξη Τύπου – ποταμό», αφιερώνοντας μεγάλο μέρος της στην εκ μέρους της ΕΚΤ συνέχιση αγοράς ιρλανδικών και πορτογαλικών ομολόγων, ενώ οι δύο χώρες έχουν υπαχθεί στον μηχανισμό στήριξης και οι αγορές περίμεναν να αγοραστούν ισπανικά και ιταλικά ομόλογα».