Σαββατοκύριακo
23-24  Φεβρουαρίου 2019
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3079RSS FEED
Καρκίνος; Πολεμήστε πρώτα την κατάθλιψη
17/01/2018

Μικρότερη είναι η ανταπόκριση στη χημειοθεραπεία των καταθλιπτικών ασθενών, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο ESMO Asia στη Σιγκαπούρη.

Η μελέτη έδειξε πως μια πρωτεΐνη που ενισχύει τον εγκέφαλο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο πώς ορισμένοι άνθρωποι ανταποκρίνονται στη χημειοθεραπεία. Οι καταθλιπτικοί ασθενείς όμως έχουν μικρότερες ποσότητες του παράγοντα BDNF (εγκεφαλικός νευροτροφικός παράγοντας) στο αίμα τους, γεγονός που τους κάνει να ανταποκρίνονται λιγότερο στη θεραπεία και να είναι και λιγότερο ανθεκτικοί στις ανεπιθύμητες ενέργειες.

Ο επικεφαλής της μελέτης, Yufeng Wu, από το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Zhengzhou της Κίνας, τόνισε: “Είναι σημαντικό οι γιατροί να προσέχουν περισσότερο τη διάθεση και τη συναισθηματική κατάσταση των ασθενών τους”.

Η κακή διάθεση είναι κάτι πολύ συνηθισμένη μεταξύ των ασθενών με καρκίνο, ειδικά εκείνων που είναι σε τελικό στάδιο. Ο παράγοντας BDNF είναι απαραίτητος για την υγιή εγκεφαλική λειτουργία- τα χαμηλά επίπεδά του έχουν συνδεθεί με ψυχική νόσο. Η μελέτη αυτή θέλησε να εξερευνήσει πώς η κατάθλιψη επηρεάζει τις εκβάσεις των ατόμων με προχωρημένο καρκίνο του πνεύμονα.

Οι ερευνητές εξέτασαν 186 νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς που λάμβαναν χημειοθεραπεία. Για να εξετάσουν τη νοητική τους κατάσταση, τους ζητήθηκε να αξιολογήσουν τα επίπεδα της διάθεσής τους μία ημέρα πριν την έναρξη της θεραπείας. Καταγράφηκαν επίσης στοιχεία για την ποιότητα ζωής τους και άλλα δεδομένα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι εκείνοι που είχαν μεταστάσεις ήταν και οι πιο καταθλιπτικοί και αυτό μείωνε σημαντικά την ανοχή τους στη χημειοθεραπεία. Επίσης, συσχετίστηκε με παρενέργειες όπως εμέτους, μείωση των λευκών αιμοσφαιρίων και παρατεταμένες νοσηλείες.

Στα άτομα με σοβαρή κατάθλιψη τα αποτελέσματα ήταν ακόμη χειρότερα. Συνεπάγονταν μείωση του χρόνου κατά τον οποίο οι ασθενείς ζούσαν με τη νόσο, χωρίς επιδείνωση.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι ο παράγοντας BDNF ενίσχυε σημαντικά τον αριθμό των καρκινικών κυττάρων που σκοτώνονταν με τη χημειοθεραπεία. Τα άτομα με σοβαρή κατάθλιψη είχαν χαμηλότερα επίπεδα αυτής της πρωτεΐνης στο αίμα και το σώμα τους δεν μπορούσε να πολεμήσει αποτελεσματικά τον καρκίνο. Έτσι, είχαν μικρότερες πιθανότητες επιβίωσης.

"Στόχος μας τώρα είναι να συνταγογραφήσουμε φάρμακα όπως η φλουοξετίνη, στους καταθλιπτικούς ασθενείς, ώστε να μελετήσουμε την ευαισθησία τους στη χημειοθεραπεία", πρόσθεσε ο Wu. Η μείωση της κατάθλιψης σε αυτούς τους ασθενείς θα μπορούσε να επιμηκύνει τη ζωή τους, σημειώνουν οι ειδικοί.

 

http://www.stogiatro.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=43492:karkinos-polemiste-prota-tin-katathlipsi&catid=25:sex-euzwia&Itemid=138