Πέμπτη
18 Απριλίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4960RSS FEED
ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΤο Ελληνικό Φάρμακο στο Economist
21/07/2018

Η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία έδωσε δυναμικό παρόν στην «22η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση» του Economist, που πραγματοποιήθηκε από τις 14 έως τις 15 Ιουνίου 2018 στην Αθήνα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ), κ.Θεόδωρος Τρύφων συμμετείχε σε πάνελ που υλοποιήθηκε με θέμα “Europe’s Healthcare System: Setting its bearings.” και τη συμμετοχή των κ.κ. G.Carone, Head of unit, DG ECFIN, European Commission και Η.Γιαννόγλου, Αντιπροέδρου ΕΟΦ. 


Ο κ.Τρύφων ξεκίνησε τη δημόσια τοποθέτησή του, επισημαίνοντας, πως «Mετά από 8 χρόνια αποβιομηχάνισης, αποεπένδυσης και ανεργίας, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα να αποσαφηνίσει ξεκάθαρα και να εφαρμόσει μια στρατηγική άμεσης εδραίωσης αναπτυξιακών ρυθμών.».
Παράλληλα, αναφέρθηκε στις ευκαιρίες που διανοίγονται για την ελληνική παραγωγή φαρμάκων, τονίζοντας, πως «Η πολιτική των τελευταίων χρόνων έχει δυστυχώς καθηλώσει στο 20% τα μερίδια αγοράς των οικονομικών ποιοτικών ελληνικών φαρμάκων. Στο πλαίσιο αυτό, η διεύρυνση της χρήσης γενοσήμων δημιουργεί μια κρίσιμη ευκαιρία, που συνεπάγεται οφέλη για τους ασθενείς, τα Ταμεία την εθνική οικονομία. Σημαντικές ευκαιρίες εντοπίζονται επίσης στις αγορές της Άπω και Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, όπου παρατηρείται μια ραγδαία ανάπτυξη της μεσαίας τάξης, η οποία δεν επιλέγει πλέον φάρμακα κατώτερης ποιότητας από τρίτες χώρες, προτιμώντας καλό ποιοτικό ευρωπαϊκό φάρμακο. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη ήδη εδραιωμένη θέση του Ελληνικού Φαρμάκου ως Ελληνικό Ευρωπαϊκό Φάρμακο γενόσημο και διεθνές brand δημιουργεί σημαντικές προοπτικές στον εξαγωγικό τομέα. Η τρίτη ευκαιρία αφορά στη συμφωνία αμοιβαιότητας που έχει υπάρξει μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης για τη διαδικασία έγκρισης ευρωπαϊκών ελληνικών προϊόντων στην Αμερική, ανοίγοντας τον δρόμο για αγορές της Αμερικής. Σημαντική ευκαιρία δημιουργεί επίσης η προοπτική παραγωγής στην Ελλάδα προϊόντων που έχουν πατέντα, αλλά μπορούν να κυκλοφορήσουν σε χώρες, όπου η πατέντα δεν υφίσταται ακόμη. Τέλος, ευκαιρίες μπορούν να δημιουργηθούν μέσω των ελληνικών προγραμμάτων έρευνας κι ανάπτυξης. 
Η αξιοποίηση των παραπάνω ευκαιριών προϋποθέτει, κατά τον Πρόεδρο της ΠΕΦ την υλοποίηση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων στη βάση ελέγχου της συνταγογράφησης και εφαρμογής θεραπευτικών πρωτοκόλλων. Στο πλαίσιο αυτό, σχολίασε, πως «Σήμερα εξακολουθούν να καταγράφονται 70 εκ. συνταγές, πολλές από τις οποίες αφορούν σε ακριβά φαρμακευτικά σκευάσματα, που δεν είναι καινοτόμα. Το γεγονός αυτό επισημαίνει ξεκάθαρα την αποτυχία των μεταρρυθμίσεων που έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα.».
Ο κ.Τρύφων αναφέρθηκε επίσης στην επιτακτική ανάγκη αντιμετώπισης του clawback, τονίζοντας, πως «Αποτελεί ξεκάθαρα ένα μη βιώσιμο μέτρο, καθώς είναι τριπλάσιο και σε μερικές περιπτώσεις πενταπλάσιο του ποσού που καταβάλλουν οι εταιρείες στην Ευρώπη.», ενώ προσέθεσε, πως «Με την καταβολή των δυσβάσταχτων αυτών επιβαρύνσεων, η φαρμακοβιομηχανία ανέλαβε ουσιαστικά την κάλυψη των ανασφαλίστων, κάτι που σε άλλες χώρες γίνεται από τη δημόσια ασφάλιση. Κι αυτό μπορεί να μας γεμίζει περηφάνια, αλλά, δεν μπορεί πλέον να συνεχιστεί, καθώς εξελίσσεται σε δυσβάσταχτο μέτρο.». Κατά τον Πρόεδρο της ΠΕΦ, το σύστημα τιμολόγησης ευθύνεται επίσης για σειρά στρεβλώσεων, αφού «Δεν έχει δημιουργήσει εξοικονομήσεις, οδηγώντας ξεκάθαρα στο φαινόμενο της υποκατάστασης των οικονομικών ελληνικών φαρμάκων από ακριβότερα ίσης θεραπευτικής αξίας.».