Δευτέρα
21 Σεπτεμβρίου 2020
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3655RSS FEED
Αγία Σοφία: Νενίκηκά σε Ερντογάν
Γράφει ο
Ιωάννης Γ. Κουλούρης

 

 

Σχετικά με το μέγα θέμα της Αγίας Σοφίας, θεωρώ ότι ο Χριστιανισμός και ειδικά εμείς οι Έλληνες αντιμετωπίζουμε λανθασμένα την απόφαση του Ερντογάν να την μετατρέψει σε τζαμί.

Συγκεκριμένα θεωρώ ότι αντί να θλιβόμαστε πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για την απόφαση αυτή, η οποία αποτελεί μεγάλη ήττα για τον Ερντογάν και το Ισλάμ. Και τούτο γιατί αποδεικνύει ότι η ανάγκη να μετατρέψει την Αγία Σοφία ( έτσι την αποκαλούν και οι τούρκοι), προκύπτει από το ότι το Ισλάμ δεν κατάφερε μέχρι τώρα και σε τόσους αιώνες να ανεγείρει ένα οθωμανικό τέμενος αντάξιο της Αγίας Σοφίας, και καταφεύγει στην ιεροσυλία της μετατροπής αυτής σε τζαμί. Πιο εξευτελιστικό πράγμα για τον ισλαμισμό δεν μπορούσε να γίνει, και γι’ αυτό εμείς οι Χριστιανοί πρέπει να είμαστε υπερήφανοι.

Αν ζούσε σήμερα ο Ιουστινιανός θα αναφωνούσε το αντίστοιχο «Νενίκηκα σε Ερντογάν», γιατί αναγκάστηκες ναστείλεις τους πιστούς σου να προσεύχονται μέσα στον οίκο του Θεού μου, γιατί δεν κατάφερες να τους κατασκευάσεις ένα παρόμοιου μεγαλείου ναό.  Τι και αν κρύβεις τις εικόνες μου πίσω από παραβάν και παραπετάσματα. Είναι εκεί και βλέπουν τους προσκυνητές σου και εσένα, έστω και εάν εσείς δεν τους βλέπετε, και στην ουσία προσεύχεστε σε αυτές.

Όσο για τους υπόλοιπους χριστιανούς και τους πνευματικούς τους ηγέτες, θα πρέπει όλοι μαζί να αναφωνήσουν «νενίκαμέν σε Ερντογάν»,  και σε ευχαριστούμε γιατί αναγνωρίζεις το μεγαλείο και τη δόξα της θρησκείας μας και στέλνεις τους πιστούς σου να προσεύχονται μέσα στο ναό του Θεού μας. Δεν υποτιμάς έτσι το Θεό μας, αλλά τον δικό σου και εσύ πρέπει να εντρέπεσαι γι’ αυτό, και θα δώσεις λόγο στο Θεό σου.

Όσο για εμάς τους Χριστιανούς όλης της Γης, δεν πρέπει κανείς να πατήσει το πόδι του μέσα στο βεβυλωμένο ναό της Σοφίας του Θεού μας, γιατί έτσι θα δείξουμε την περιφρόνησή μας προς τον Ερντογάν. Είναι το μόνο που του αξίζει και αργά ή γρήγορα θα το καταλάβουν και οι οθωμανοί όλης της Γης.

Εμείς οι χριστιανοί, όπως είπε και ο Κύριός μας, έχουμε τον Θεό μέσα μας και τον προσκυνούμε όπου βρεθούμε «εν πνεύματι και αληθεία  Όσο για την Αγία Σοφία, ειδικά εμείς οι Έλληνες πρέπει να ζητάμε συνεχώς να γίνει ορθόδοξος ναός και η έδρα του Πατριαρχείου, γιατί πιστεύουμε ότι «πάλι με χρόνους, με καιρούς πάλι δικιά μας θάναι».