Σαββατοκύριακo
7-8  Σεπτεμβρίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 5102RSS FEED
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑΚΗ ΣΧΟΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ
03/03/2017
H 'Έβδομη Δημοτική Κοινότητα ξεκινάει τη Δευτέρα στις 6 Μαρτίου έναν νέο κύκλο διαλέξεων με θέμα: «Γνωριμία με την Αυστριακή Σχολή Οικονομικής Σκέψης». 
 
Ο συγκεκριμένος κύκλος έχει επιμορφωτικό χαρακτήρα και αποσκοπεί στην γνωριμία του κοινού με την Αυστριακή Σχολή Οικονομικής Σκέψης και συγκεκριμένων συγγραφέων της, των οποίων τα βιβλία υπάρχουν στη συλλογή της Ιωαννείου Βιβλιοθήκης ΟΠΑΝΔΑ, που στεγάζεται στον τρίτο όροφο της Έβδομης Δημοτικής Κοινότητας.

Η Αυστριακή Σχολή Οικονομικής Σκέψης διαμορφώθηκε στη Αυστρία στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα, απ’ όπου πήρε και την ονομασία της. Την εποχή αυτή, εθεωρείτο μέρος της πρωτοπορίας της οικονομικής επιστήμης μετά από την περίοδο των κλασσικών οικονομολόγων (Άνταμ Σμίθ , Ντέϊβιντ Ρικάρντο , Τζών Στιούαρτ Μίλλ).
 
Οι Αυστριακοί ήταν κληρονόμοι και συνεχιστές του οικονομικού και πολιτικού φιλελευθερισμού του 18ου αιώνα, του αποκαλούμενου laissez-faire. Ιδρυτής της σχολής είναι ο Καρλ Μένγκερ (Carl Menger) και γνωστά μέλη της είναι ο Λούντβιχ φον Μίζες και ο Φρίντριχ Χάγιεκ ο οποίος έλαβε το Νόμπελ Οικονομίας το 1974. Η σχολή αντλεί τις ιδέες της από μια μακροχρόνια παράδοση από οικονομολόγους και φιλοσόφους. Αυτή η παράδοση ξεκινά στην Ισπανία του 15ου αιώνα και συνεχίζεται στη Γαλλία με τον Α. Ζ. Τουργκώ (A. J. Turgot), που ήταν μέλος της σχολής των Φυσιοκρατών, τον Ζαν Μπατίστ Σε (Jean Baptist Say) και τον Φρεντερίκ Μπαστιά (Frederic Bastiat). Στις ημέρες μας, οικονομολόγοι που ακολουθούν την Αυστριακή σχολή δραστηριοποιούνται κυρίως στις Η.Π.Α. στην Ισπανία και στη Γαλλία. 

Στην Έβδομη Δημοτική Κοινότητα στεγάζεται η Ιωάννειος Βιβλιοθήκη του ΟΠΑΝΔΑ, η οποία έχει μεγάλη βιβλιογραφία σχετική με το θέμα καθώς αρκετά βιβλία των προαναφερθέντων συγγραφέων υπάρχουν στη συλλογή του Στυλιανού Πουλόπουλου, καθηγητού ΑΠΘ. Οι διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν το Μάρτιο, σε εβδομαδιαία βάση, κάθε Δευτέρα ώρα 18:30,στην αίθουσα Διοικητικού Συμβουλίου στον τέταρτο όροφο, ως ακολούθως:
 
6 Μαρτίου: Τα πρόσωπα και οι ιδέες. Τα σημαντικότερα μέλη της σχολής και ο τρόπος που μελετούν την οικονομία.
13 Μαρτίου: Από τον Ροβινσώνα Κρούσο στην σύγχρονη οικονομία. Τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά της ανθρώπινης οικονομικής δραστηριότητας.
20 Μαρτίου: Οι κύκλοι της οικονομίας. Η εξήγηση για τις φούσκες και τις υφέσεις με παραδείγματα από την ιστορία.
27 Μαρτίου: Ο ρόλος του Κράτους. Παρεμβατισμός, χρέος και φορολογία.   
 
 
Σύντομο βιογραφικό του εισηγητή Χρήστου Κωστή:
 
Ο Χρήστος Κωστής γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Ιωάννινα. Σπούδασε αγροτική οικονομία στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο στην Αθήνα. Έχει εργαστεί ως ελεύθερος επαγγελματίας σε διάφορες εμπορικές δραστηριότητες. Μελετά την Αυστριακή Σχολή  Οικονομικής  Σκέψης ως ιδιωτική δραστηριότητα και είναι μέλος του ΚΕΦΙΜ, Στέγη Μάρκου Δραγούμη.