Σαββατοκύριακo
3-4  Ιουνίου 2023
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4640RSS FEED
ΑΝΑΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΜεμβράνη που απορροφά τα βλαβερά αέρια
19/09/2014

Μία μεμβράνη η οποία έχει τη δυνατότητα να αφαιρεί τα βλαβερά αέρια του θερμοκηπίου από την ατμόσφαιρα δημιούργησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου Κιότο στην Ιαπωνία.

Τα βασικά αέρια θερμοκηπίου, τα οποία ευθύνονται για την υπερθέρμανση του πλαντήτη είναι το διοξείδιο του άνθρακα, το μεθάνιο, το υποξείδιο του αζώτου και το όζον.

Στη μεμβράνη με την ονομασία PIM-1 είναι τυπικά ενσωματωμένο ένα δίκτυο καναλιών και κοιλοτήτων με διάμετρο μικρότερη από 2 νανόμετρα, το οποίο μπορεί να παγιδεύει τα ζητούμενα αέρια αφού αυτά εισέλθουν στη μεμβράνη, σύμφωνα με τον Κιλέι Σονγκ, συνεργάτη της επιστημονικής ομάδας από το Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ.

«Το μόνο πρόβλημα είναι πως οι εγγενείς τους ιδιότητες τις κάνουν ιδιαίτερα αδύνατες, με αποτέλεσμα η αρχική επιλεκτικότητα των μεμβρανών να είναι περιορισμένη», πρόσθεσε ο Σονγκ.

Για να ξεπεράσουν τις αδυναμίες αυτές, οι επιστήμονες θέρμαναν τη μεμβράνη PIM-1 σε θερμοκρασίες που κυμαίνονταν μεταξύ 120 και 450 βαθμών Κελσίου, σε μία διαδικασία που ονομάζεται θερμική οξείδωση.