Τετάρτη
25 Δεκεμβρίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 5211RSS FEED
Η έκθεση της Task ForceΒαθιά ριζωμένα τα προβλήματα στην Ελλάδα
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ
Οι βαθιές ελληνικές παθογένειες αναδεικνύονται για άλλη μια φορά στην τρίτη τριμηνιαία έκθεση της υπό τον Χορστ Ράιχενμπαχ Ομάδας Δράσης (Task Force), που παρουσιάστηκε χθες στις Βρυξέλλες.

Η Ομάδα διαπιστώνει πρόοδο στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, ωστόσο προειδοποιεί πως χρειάζεται να γίνει περισσότερη δουλειά καθώς παραμένουν οι προκλήσεις.

«Η δουλειά της Task Force για την Ελλάδα κερδίζει έδαφος», αναφέρεται, πλην όμως «χρειάζονται ευρείες και βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να μπουν τα θεμέλια της ανάπτυξης με μοχλό την επιχειρηματικότητα».

«Η Ομάδα Δράσης εργάζεται σκληρά για να στηρίξει την Ελλάδα ώστε να εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της, να δημιουργήσει ένα δικαιότερο και πιο αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, βιώσιμη ανάπτυξη και απασχόληση», δήλωσε ο Επίτροπος Ρεν, σημειώνοντας πως «η κυριότητα αυτών των μεταρρυθμίσεων ανήκει στις ελληνικές αρχές, αλλά η Επιτροπή βρίσκεται εκεί για να βοηθήσει και η Ομάδα Δράσης είναι η απτή απόδειξη αυτής της στήριξης».

Πάντως, και ο Επίτροπος δηλώνει ότι στη χώρα μας τα διαρθρωτικά προβλήματα είναι βαθιά ριζωμένα.

Από την ίδρυσή της από τον πρόεδρο Μπαρόζο τον Ιούλιο του 2011, η Ομάδα Δράσης έχει σταδιακά επεκτείνει τις δραστηριότητές της σε περισσότερα από 40 έργα τεχνικής βοήθειας σε δέκα τομείς πολιτικής.

Αυτοί περιλαμβάνουν τη φορολογική διοίκηση, τις εξαγωγές και το επιχειρηματικό περιβάλλον, την πολιτική για την υγεία, τη διοικητική μεταρρύθμιση και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Η Ομάδα Δράσης, μαζί με άλλες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχει επίσης συνεργαστεί στενά με τις ελληνικές αρχές για την επιτάχυνση της εκταμίευσης των κοινοτικών διαρθρωτικών ταμείων στην Ελλάδα.

Στην έκθεση, όμως, υπογραμμίζεται πως η απορρόφηση των κοινοτικών πόρων μέσω του ΕΤΕΑΝ παραμένει χαμηλή: 49 εκ ευρώ στα τέλη του Σεπτεμβρίου 2012, ενώ τα διαθέσιμα για την Ελλάδα ήσαν 1,26 δις ευρώ.

Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση του υπουργείου Ανάπτυξης, που αισθάνθηκε την ανάγκη να εκδώσει δελτίο Τύπου, όπου αναφέρεται:

«Σε σχέση με τη σημερινή έκθεση της Task Force, ως προς τις απορροφήσεις του ΕΣΠΑ, επισημαίνουμε ότι τα οριστικά συμπεράσματα θα εξαχθούν στο τέλος του χρόνου.

Αυτές τις ημέρες η Ελλάδα θα υποβάλει αιτήματα πληρωμών για πολύ μεγάλα ποσά, γεγονός  που θα αλλάξει ουσιωδώς την εικόνα των απορροφήσεων.

Επισημαίνουμε επίσης ότι, κατά τις δικές μας εκτιμήσεις και αυτό θα φανεί σε 15 ημέρες, δεν υφίσταται κανένας κίνδυνος απώλειας κονδυλίων με την εφαρμογή του κανόνα Ν+2/3.

Η Task Force ούτως ή άλλως δέχεται ότι η Ελλάδα είναι πάνω από τον Κοινοτικό μέσο όρο στις απορροφήσεις, παρά το πρόβλημα ρευστότητας που αποτελεί σοβαρό εμπόδιο στην υλοποίηση των προγραμμάτων».