Πέμπτη
1 Οκτωβρίου 2020
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3665RSS FEED
Η ΝΔ θα αφήσει τον ΣΥΡΙΖΑ να ψάχνεται δίχως ελπίδα
Γράφει ο
Αθανάσιος Μπουρούνης

 

       Είναι αληθές ότι στις εκλογές της 7ης Ιουλίου η ΝΔ, με σαρωτική ομολογουμένως  νίκη, κέρδισε την εξουσία, προβάλλοντας ένα πανίσχυρο μήνυμα: «θα μειώσω τους φόρους».

       Στο μήνυμα αυτό είχε ενσωματωθεί η απαίτηση των λαϊκών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης να πάψει το κράτος να καρπώνεται τους κόπους τους, καθώς επίσης να πάψουν και οι υπέρμετρες επιβαρύνσεις.

       Είναι επίσης αληθές ότι ο χειρότερος φόβος όλων των πολιτικών είναι αυτά που οι ίδιοι έχουν υποσχεθεί και που έχουν προεκλογικά εξαγγείλει, κυρίως  όμως αυτά για τα οποία οι πολίτες τους ψήφισαν.

       Γι’ αυτό και οι πρώτες ενέργειες της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη ήταν ακριβώς σύμφωνες με αυτά που είχει υποσχεθεί στο λαό και αυτό ακριβώς της πιστώνεται.

       Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση έχει αφήσει πίσω  νοοτροπίες περασμένων δεκαετιών, όπου τα κόμματα κέρδιζαν τις εκλογές με τα μεγάλα «θα».

       Και τούτο διότι οι πολίτες σήμερα είναι οι πιο σκληροί κριτές της διακυβέρνησης της  ΝΔ, στην οποία δεν έχουν δώσει καμιά περίοδο χάριτος, αλλά ούτε και ανοχή.

       Μερικές  ημέρες πριν συζητήθηκε και ψηφίστηκε  στη Βουλή ο Προϋπολογισμός του 2020.  Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό που εμφορείται από αντιδιαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση σε σχέση με τους αντίστοιχους της περιόδου 2015-2019.

       Στον προϋπολογισμό αυτό ενσωματώνονται όλα όσα είχε υποσχεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, αποκαθιστώντας έτσι την αξιοπιστία του πολιτικού προσωπικού.

       Έχει  πάνω απ’ όλα κοινωνικό πρόσημο με παρεμβάσεις για την οικογένεια και την υπογεννητικότητα, ενώ παράλληλα εμφανίζει αυξημένο και το κοινωνικό του σκέλος.

       Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια δεν περιέχει πρόσθετα μέτρα, αλλά αντίθετα περιλαμβάνει ελαφρύνσεις για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα θέτει στο επίκεντρο τους πολίτες και τις ανάγκες τους, εφαρμόζοντας πολιτικές ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής.

       Περιλαμβάνει ελαφρύνσεις 1,2 δις ευρώ, ανάπτυξη 2,8% και πρωτογενές πλεόνασμα 3,56% του ΑΕΠ.

       Ο νέος προϋπολογισμός επιτυγχάνει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος με μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, χωρίς ταυτόχρονα να επέρχεται πραγματική μείωση δαπανών σε κανέναν τομέα πολιτικής.

       Από το νέο έτος το σύνολο των φορολογουμένων θα πληρώσουν λιγότερους φόρους, ενώ η μείωση των φορολογικών συντελεστών, οδηγεί σε ελαφρύνσεις εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτούς και συνταξιούχους.

       Την ίδια στιγμή ο προϋπολογισμός δίνει ανάσα και στις επιχειρήσεις, διότι προβλέπει τη μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από το 28% στο 24% και τη μείωση των διανεμόμενων κερδών από το10% σε 5%.

       Περιλαμβάνει επίσης και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στη μισθωτή εργασία κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες, με έναρξη εφαρμογής στο δεύτερο εξάμηνο του 2020.

       Ελαφρύνσεις έρχονται και στην αγορά ακινήτων προβλέποντας πάγωμα για μια 3ετία του ΦΠΑ και έκπτωση σε ποσοστό 40% της δαπάνης για ανακαινίσεις   κατοικιών από το φόρο, ενώ η κυβέρνηση έχει ήδη προαναγγείλει νέες μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ και μείωση στην Εισφορά Αλληλεγγύης  κατά το επόμενο έτος.

       Ο κ. Μητσοτάκης έχει ποντάρει πολλά στην καλή πορεία της οικονομίας και στην παράλληλη υλοποίηση των λίγων, είναι αλήθεια, υποσχέσεων που ο ίδιος έδωσε προεκλογικά.

       Ωστόσο στο μέλλον θα φανεί αν η κυβέρνηση αυτή είναι διατεθειμένη και έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει ακόμα περαιτέρω στην κατεύθυνση των πολιτικών που ενισχύουν την οικονομική ελευθερία στη χώρα μας.

 

 

-Ο κ. Αθανάσιος Μπουρούνης είναι Επίτιμος Δ/ντής Σχολικής Μονάδας Δ.Ε.