Παρασκευή
22 Νοεμβρίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 5178RSS FEED
ΠΟΤΙΣΜΕΝΗ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΙΜΑ Η ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙ Ο κ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥΓιατί πάει ο πρωθυπουργός στη «Σιβηρία της Τουρκίας»
04/01/2011
Ειδικού Συνεργάτη


Ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του,  θα μεταβεί στην Θεοδοσιούπολη, τουρκιστί  Ερζερούμ , όπου θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών του 3ου Συνεδρίου των Τούρκων Πρεσβευτών.

Ανακύπτουν πολλά ερωτηματικά για την επικείμενη επίσκεψη. Γιατί να πάει ο Έλληνας πρωθυπουργός σε μια τέτοιο σύνοδο όπου δίνονται οδηγίες στους διπλωμάτες για την εξωτερική πολιτική που θα εφαρμόσουν; Είθισται να καλούνται ξένοι πολιτικοί και διεθνείς προσωπικότητες. Αλλά, συνήθως η παρακολούθηση των εργασιών γίνεται σε επίπεδο Πρεσβευτών. Ο κ. Παπανδρέου θα είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που θα συμμετάσχει σε αυτή τη διαδικασία.

Η συνάντηση οργανώνεται από το τουρκικό υπουργείο των Εξωτερικών και το θέμα της είναι  «Η Τουρκική οπτική για την παγκόσμια και την περιφερειακή τάξη, μια διπλωματία με όραμα».

Χθες, στην Άγκυρα, συγκεντρώθηκαν 180 Τούρκοι πρέσβεις για να συζητήσουν θέματα σχετικά με την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας. Αυτή η συζήτηση θα μεταφερθεί στο Ερζερούμ, με Προεδρεύοντα τον υπουργό των Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και παρουσία των πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας, Γ. Παπανδρέου και Τ. Ερντογάν.

Ο τουρκικός Τύπος αναφερόμενος στην επίσκεψη Παπανδρέου, ισχυρίζεται ότι οι δυο πρωθυπουργοί θα ανακοινώσουν την επίλυση των προβλημάτων του Αιγαίου. Δηλαδή , την αναγνώριση των τουρκικών διεκδικήσεων στην ελληνική επικράτεια! Φυσικά, ο ελληνικός Τύπος επικαλούμενος δηλώσεις του κ. Παπανδρέου και του κ. Δρούτσα υποστηρίζει  ότι δεν πρόκειται να γίνει τίποτα από όσα αναφέρονται, γιατί η Ελλάδα δεν συζητά την συνεκμετάλλευση του Αιγαίου με την Τουρκία. Ποιους πρέπει να πιστέψει κανείς;  

Εάν πράγματι δεν γίνει καμία θεαματική ανακοίνωση, γιατί να πάει ο πρωθυπουργός στην Θεοδοσιούπολη; Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η συνάντηση θα γίνει για εσωτερική κυρίως κατανάλωση , μια και οι δυο πρωθυπουργοί είναι στριμωγμένοι αυτό το διάστημα - ο μεν κ. Παπανδρέου με την οικονομία ο δε κ. Ερντογάν με το Κουρδικό. Επειδή, όμως, οι Τούρκοι ποτέ δεν κάνουν τυχαία βήματα, εμείς ανησυχούμε πολύ για τα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης.

Και ξεκινάμε πρώτα από τον τόπο που γίνεται το Συνέδριο. Η πόλη Ερζερούμ σηματοδοτεί τραγικές στιγμές για την ελληνική Ιστορία.

Πρώτα από όλα ο Ρωμανός Δ΄ο Διογένης ηττήθηκε εκεί (Μάχη του Ματζικέρτ) το 1071 από τον Αλπασλάν και άνοιξε το δρόμο των Μογγόλων προς τη Δύση. 

Η περιοχή υπήρξε τόπος εξορίας των Ελλήνων και των Αρμενίων ,όπου χιλιάδες άνθρωποι πότισαν με το αίμα τους το Άσκαλε , δηλαδή τη Σιβηρία της Τουρκίας. Εκεί έστελναν τους μη Τούρκους με τα αμελέ ταμπουρού για να τους εξοντώσουν την περίοδο 1919-1924, αλλά και το 1942 , όταν δεν είχαν χρήματα να πληρώσουν το ληστρικό φόρο Περιουσίας, το γνωστό βαρλίκι που τους επέβαλαν. 

Ο πρωθυπουργός μας πριν πατήσει τα ποτισμένα με άφθονο ελληνικό αίμα χώματα της Ερζερούμης καλό θα είναι να διαβάσει το «Νούμερο 31328» του Ηλία Βενέζη, για να μάθει μερικά πράγματα για τα αμελέ ταμπουρού, αλλά και το βιβλίο του Φαϊκ Οκτέ με τίτλο «Βαρλίκι»,  που έγραψε ο έφορος Κωνσταντινούπολης ο οποίος εφήρμοσε τον τραγικό για τον ελληνισμό νόμο το 1942.

Ελπίζουμε και ευχόμαστε η μοιραία αυτή περιοχή να μην ανοίξει μια νέα τραγική σελίδα για την ελληνική ιστορία.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι στην περσινή σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στο Μάρντιν στις 9 Ιανουαρίου ο κ. Νταβούτογλου ανέπτυξε  στους διπλωμάτες το νεοοθωμανικό του όραμα, για την ενίσχυση της τουρκικής παρουσίας στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή και γενικότερα στα πρώην εδάφη που ανήκαν στην οθωμανική αυτοκρατορία.    Με την εφαρμογή του σχεδίου του «μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες», επιθυμεί να επιλύσει τις ελληνοτουρκικές διαφορές και το Κυπριακό το ταχύτερο δυνατόν.

Φυσικά οι διαφορές θα πρέπει να επιλυθούν σύμφωνα με τις τουρκικές θέσεις, γιατί η Άγκυρα έχει δικούς της νόμους και κανόνες, οι οποίοι τις περισσότερες φορές βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τις διατάξεις του διεθνούς δικαίου. Αυτό, όμως, δεν την ενοχλεί, αρκεί να εξασφαλίσει αυτά που θέλει, δηλαδή την συνεκμετάλλευση ή πιο κομψά την  συναξιοποίηση του πλούτου του Αιγαίου με ποσοστό 50-50%. Μακάρι να διαψευστούμε….