Να δεις τί σου 'χω για μετά...Γράφει ο
Ηλίας Καραβόλιας
Και όμως αγαπητοί αναγνώστες: Η κρίση δεν βρίσκεται καν στο μέσο της. Το φως για έξοδο από το τούνελ -που επικαλούνται καθημερινά στις τηλεοράσεις κάποιοι δήθεν υπεύθυνοι πολιτικοί, δημοσιογράφοι και λοιποί απίθανοι τύποι -είναι στο πλαίσιο του σκηνικού εικονικής αισιοδοξίας που εσκεμμένα στήνεται, για να παρθούν τα νέα ''τελευταία'' μέτρα .
''Ο κατώτατος μισθός είναι ακόμα υψηλός σε σχέση με την Ρουμανία και την Βουλγαρία'', μας λένε κρατικοί λειτουργοί .
''Να συμβιβαστούμε με χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο, γιατί έπρεπε να φτωχύνουμε για να μην πτωχεύσουμε'', λένε πολλοί διανοούμενοι πολιτικοί και τεχνοκράτες, που παρά την μείωση στις απολαβές τους, είναι πολύ πάνω του μέσου όρου, και το παίζουν υπεύθυνες φωνές, γεμάτες κοινωνική ευαισθησία.
Απίστευτοι τύποι στα παράθυρα των απογευματινών δελτίων μιλούν για τους μισθούς, για την ανταγωνιστικότητα, την παραγωγικότητα, ως προϋποθέσεις ανάπτυξης.
Και στην βάση της ιδεολογίας τους-για την θεωρία προσαρμογής μισθών μέσω εσωτερικής υποτίμησης-υπάρχει πάντα το αόρατο χέρι των αγορών, που θα ισορροπήσει προσφορά και ζήτηση στην αγορά εργασίας.
Το μόνο χέρι που υπάρχει φυσικά, είναι αυτό των τηλεθεατών προς την τηλεόραση (με την γνωστή κίνηση), που αγανακτισμένοι παρακολουθούν μια κωμωδία εις βάρος τους.
Θα λήξουν δεκάδες κλαδικές συμβάσεις στο επόμενο τρίμηνο και η ανεργία θα εκτιναχθεί περισσότερο.
Επειδή δεν έχουν συνειδητοποιήσει πολλοί τί θα συμβεί στην χώρα σε λίγο καιρό, δεν έχουν αίσθηση της επιτάχυνσης που πήρε ο κατήφορος των δημόσιων και ιδιωτικών οικονομικών, η πραγματικότητα θα είναι αμείλικτη. Για πολλούς από τους δήθεν υπεύθυνους.
''Και ποιά είναι η εναλλακτική σας πρόταση ;'' , λένε οι σοφοί της επιμονής -εδώ και τρία χρόνια- στην παράλογη λιτότητα.
Ε, λοιπόν όλοι αυτοί που κάνουν αυτή την ερώτηση, ειλικρινά απορώ πόσο πολύ μπορούν να εξαπατούν τους εαυτούς τους!
Κουράστηκα- και όχι μόνο εγώ εννοείται- να το επισημαίνω: Συμμαχία στον Νότο της Ευρωζώνης για σημαντική διαγραφή της ονομαστικής αξίας του συσσωρευμένου ελληνικού δημόσιου χρέους μορατόριουμ στην εξυπηρέτησή του (ώστε τα πλεονάσματα που θα εξοικονομηθούν να διοχετευτούν αμέσως στην προσπάθεια για την ανάκαμψη της οικονομίας), ρήτρα ανάπτυξης (ώστε τα τοκοχρεολύσια να μην στερούν ρευστότητα από την οικονομική ανάκαμψη) και ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, χωρίς τα απαιτούμενα κεφάλαια να προσμετρώνται στο δημόσιο χρέος της χώρας.
Τι ενοχλεί τους δήθεν υπεύθυνους της εξουσίας; Ότι αυτά τα ζητάει και ο ΣΥΡΙΖΑ, τα ζητάει ο Τσίπρας.
Άρα, θα τα απορρίψουν οι δανειστές μας! Και η κυβέρνηση προτιμά στις διαπραγματεύσεις που κάνει, να πληρώνει την Roland Berger (η οποία πείθει, λένε οι φήμες, τους ηγέτες της ΕΕ) να γράφει ότι ''...αν η χρηματοδότηση από τα κοινοτικά κονδύλια ανέλθει στα 20,4 δις ευρώ θα προσθέσει 33 δισ. έως 46 δις στο ΑΕΠ της χώρας και θα δημιουργήσει 107.000 ως 203.000 θέσεις εργασίας την περίοδο 2014-2020....''
Ειλικρινά, αυτές τις πολλαπλασιαστικές αλχημείες, πώς τις τεκμηριώνουν οι σύμβουλοι του χρεωμένου Ελληνικού Δημοσίου; Από τα 33 ως τα 46 δις, υπάρχει απόκλιση 13 δις, δηλαδή 40%!
Από τις 107 ως τις 203 χιλιάδες θέσεις εργασίας, υπάρχει απόκλιση 96,000 ανθρώπων , δηλαδή 8-9% του ενεργού πληθυσμού! Και μετά λέμε για το λάθος του ΔΝΤ με τον πολλαπλασιαστή!
Όσο συνεχίζει η κυβέρνηση επίμονα να θεωρεί ότι είμαστε σε σωστό δρόμο, τόσο θα αυξάνεται το πρόβλημα στην χώρα, στις ζωές μας, στο μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας.
Κάποιος να τους σταματήσει, γιατί μάλλον έχουν πολλά να κάνουν ακόμη αλλά κυρίως γιατί δεν συνειδητοποιούν καν τα δεινά που προκαλούν και το αδιέξοδο που μας οδηγούν.
Γιατί το κλίμα στο εξωτερικό, όσο και αν έφτιαξε(!) τον κόσμο που υποφέρει τι τον αφορά;
Α, ξέχασα, συγνώμη: ''Αποκαταστάθηκε'' η εμπιστοσύνη στην χώρα και έτσι ''θα'' έλθουν κεφάλαια για να ''δουλέψει'' ο κόσμος.
Πότε; Ρωτήστε αυτούς που το ισχυρίζονται, όχι εμένα: Δεν πιστεύω σε τέτοιες θεωρίες, αλλά σε αυτά που βλέπω με τα μάτια μου...