Τετάρτη
25 Σεπτεμβρίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 5120RSS FEED
Τι προβλέπει το ελληνικό οικογενειακό δίκαιο για τα προγαμιαία συμβόλαια
Γράφει η
Ηλιάνα Βολονάκη
Παρ' ότι η ελληνική νομοθεσία το προβλέπει, τα ζευγάρια στην Ελλάδα αρνούνται την οικονομική ένωση, άρα και τις συμβάσεις κοινοκτημοσύνης. Στο Ελληνικό Δίκαιο μετά το γάμο ισχύει το τεκμήριο «συμμετοχής στα αποκτήματα». Δηλαδή υπάρχει τεκμήριο ότι ένας σύζυγος έχει συμβάλλει κατά το 1/3 στην αύξηση της περιουσίας του άλλου. Το τεκμήριο αυτό μπορεί βέβαια να ανατραπεί αν ο άλλος σύζυγος αποδείξει ότι δεν υπήρξε συμβολή του άλλου συζύγου στην αύξηση της περιουσίας.

Πολλές φορές το Υπουργείο Οικονομικών έχει σκεφθεί να νομιμοποιήσει τα προγαμιαία συμβόλαια ή … μοντέρνα προικοσύμφωνα στην Ελλάδα γιατί αρκετοί γαμπροί υψηλών προδιαγραφών αναζητούν τη λύση των προβλημάτων τους σε ελβετικές τράπεζες, σε υπεράκτιες εταιρείες ή ακόμα τελούν το γάμο τους στο εξωτερικό, σε χώρες όπου ισχύουν τα προγαμιαία συμβόλαια.

Το προγαμιαίο συμβόλαιο είναι μία ιδιότυπη νομική κάλυψη των σχέσεων του ζευγαριού, η οποία προβλέπεται από το αγγλοσαξονικό δίκαιο. Ως πριν από λίγα χρόνια η διαδικασία ήταν ευρέως διαδεδομένη, κυρίως ανάμεσα στα πλούσια και διάσημα ζευγάρια, σήμερα όμως παρ' ότι ένα προγαμιαίο συμβόλαιο δεν μοιάζει ρομαντικό, θεωρείται απαραίτητο, αφού πολλοί υποστηρίζουν ότι συμβάλλει σε μια αρμονική σχέση.

Οι σύζυγοι υπόσχονται εγγράφως τις υποχρεώσεις τους, από τον τρόπο διαχείρισης των οικονομικών τους ως την έγγαμη συμπεριφορά τους, όπως: να βγάζουν τα σκουπίδια τρεις φορές την εβδομάδα, ή σε περίπτωση αδυναμίας του άλλου να εργαστεί να προβλέπεται διατροφή του αδύναμου μέλους της οικογένειας.

Οι σύζυγοι έχουν τη δυνατότητα να αναθεωρούν τις υποχρεώσεις τους κάθε 10 ή 20 χρόνια. Προβλέπουν επίσης τον τρόπο διανομής της περιουσίας σε περίπτωση διαζυγίου. Με τον τρόπο αυτό μπορεί ο γάμος να γίνεται «σύμβαση εργασίας» αλλά σίγουρα προστατεύει και τους δύο από έριδες που συνήθως προκύπτουν όταν οι θυμός δίνει τη θέση του στη λογική.
 
Στις Ευρωπαϊκές χώρες, πάλι,  το σύστημα της κοινοκτημοσύνης επικρατεί περισσότερο ενώ στη χώρα μας ισχύει η περιουσιακή αυτοτέλεια των συζύγων. Στην Ευρώπη ισχύει στα προγαμιαία συμβόλαια η ελευθερία των συμβάσεων. Στην Αυστρία, φίλοι μου, προβλέπεται ο άνδρας ή η γυναίκα ή ακόμα και κάποιος συγγενής μπορεί να συνεισφέρει ως ανακούφιση για τα βάρη του γάμου ένα είδος προίκας, μια λέξη πού δεν μου άρεσε ποτέ. Στη Γερμανία, πάλι, αλλά και στην Ιταλία ισχύει το σύστημα της συμμετοχής των συζύγων στα μετά το γάμο αποκτηθέντα περιουσιακά στοιχεία. Στη Γαλλία, από την άλλη πλευρά, όπως και στην Ισπανία ισχύει το καθεστώς της μερικής κοινοκτημοσύνης.