Σαββατοκύριακo
26-27  Μαίου 2018
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 2806RSS FEED
Ρέγκλινγκ: Κανένας λόγος ανησυχίας για το ελληνικό χρέοςΈρχονται νέα μέτρα το 2018
14/09/2017

Το 2017 θα τελειώσει χωρίς πολλές δημοσιονομικές αλλαγές αλλά το μέλλον είναι... άγνωστο για το 2018.

Αυτό υποστήριξε μεταξύ άλλων κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας στο ερώτημα αν θα ζητηθεί η επιβολή πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων για το 2018.

«Έχουμε αναλάβει δέσμευση να επιτύχουμε συγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους για το 2018, δεν εκτιμώ ότι θα υπάρξουν σημαντικές αποκλίσεις στην εκτέλεση του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς, ωστόσο οι δεσμεύσεις θα τηρηθούν» ανέφερε.

Το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος πρόσθεσε ότι το 2017 θα κλείσει με υπέρβαση του στόχου (1,75% του ΑΕΠ), κάτι που αφήνει το περιθώριο για έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες πλην συνταξιούχων.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο αξιωματούχος παραδέχθηκε ότι ο νέος τρόπος υπολογισμού φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών για τους επιτηδευματίες έχει προκαλέσει απόκλιση στα έσοδα, ενώ πρόσθεσε ότι εξετάζονται αλλαγές για να αντιμετωπιστεί η έξαρση της φοροδιαφυγής λόγω της αύξησης των φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων.

Αναφερόμενος στην γ’ αξιολόγηση έθεσε ως στόχο να υπάρξει πλήρης συμφωνία μέχρι το Εurogroup του Δεκεμβρίου, ενώ υποστήριξε ότι οι συζητήσεις σε επίπεδο υπουργών από ελληνικής πλευράς και επικεφαλής των θεσμών από την πλευρά των δανειστών θα γίνουν μετά τη φθινοπωρινή σύνοδο του ΔΝΤ, δηλαδή στο β’ δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας σχετικά με το ελληνικό χρέος, δήλωσε την ίδια ώρα  ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Παράλληλα, σχολίασε ότι η Ελλάδα δεν έχει υπερβολικό χρέος τώρα.

«Είναι αλήθεια ότι το χρέος της Ελλάδας ανέρχεται στο 180% του ΑΕΠ. Το μισό, όμως, είναι προς τον ESM και εμείς χρεώνουμε μόνο το κόστος δανεισμού μας, περίπου 1%. Επομένως, η Ελλάδα δεν έχει υπερβολικό χρέος τώρα, επειδή δίνουμε δάνεια για διάρκεια μεγαλύτερη από 30 χρόνια», δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, σε συνέντευξη στο CNBC.


Ενιαίος Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης