ΑΥΣΤΗΡΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ«Σκάβουν τον τάφο τους»18/01/2013
Ιδιαίτερα σκληρή στις εκφράσεις της, αν και υπουργός προεδρεύουσας χώρας, εμφανίστηκε η Κύπρια υπουργός των Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, σε συνέντευξή της στην αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ».
Προειδοποιώντας πως η συνέχιση των επιδιώξεων της Άγκυρας, για αναβάθμιση του ψευδοκράτους των Κατεχομένων στην Κύπρο, κυρίως στους ισλαμικούς κύκλους, θα δυσχεράνει πολύ την ενταξιακή πορεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση της Τουρκίας, η υπουργός δεν διστάζει να προβλέψει πως οι Τούρκοι «μαζί με τους Τουρκοκυπρίους σκάβουν μόνοι τον τάφο τους, με αυτή την πολιτική των δύο κρατών, την οποία κανείς δεν πρόκειται να αποδεχτεί».
Η συνέντευξη με τίτλο «Αν άρουμε όλα τα εμπόδια, η Τουρκία θα λάβει λάθος μήνυμα», εστιάζεται κυρίως στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας σε συνδυασμό και με τις τουρκικές απειλές σχετικά με την κυπριακή ΑΟΖ.
Σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις που θέτει η Κύπρος για το άνοιγμα του κεφαλαίου της ενέργειας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, η Κύπρια υπουργός τονίζει ότι η Κύπρος μπλόκαρε το εν λόγω κεφάλαιο πριν τρία χρόνια, όταν η Τουρκία ξεκίνησε να απειλεί την Κύπρο με αφορμή τις έρευνες για τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Επισημαίνει δε, πως από το Δεκέμβριο του 2009 η κατάσταση έχει χειροτερεύσει, καθώς η Τουρκία όχι μόνο αμφισβητεί συνεχώς τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου παραβιάζοντας την κυπριακή ΑΟΖ και με την διενέργεια σεισμολογικών ερευνών, αλλά απειλεί πλέον και ευρωπαϊκές εταιρείες, οι οποίες έλαβαν μέρος στο δεύτερο γύρο της αδειοδότησης.
Ως εκ τούτου είναι αδύνατο για την Κύπρο να συναινέσει στο άνοιγμα του εν λόγω κεφαλαίου στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και καλεί την Τουρκία να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, στην οποία η ίδια μπορεί να μην έχει προσχωρήσει, υποχρεούται όμως να τη σεβαστεί.
Όπως παρατηρεί η Κύπρια υπουργός Εξωτερικών, η Τουρκία είναι που πρέπει να αλλάξει τη στάση της, διότι, αν η Κύπρος άρει όλα τα εμπόδια και ανοίξει όλα τα κεφάλαια, τότε η Τουρκία θα λάβει το λάθος μήνυμα και θα συνεχίσει να παρενοχλεί και άλλα κράτη, συμπεριλαμβανομένων και κρατών-μελών της ΕΕ. Πρέπει να παραμείνουμε συνεπείς, σημειώνει και το γεγονός ότι η Τουρκία είναι μια μεγάλη χώρα, με μεγάλη αγορά και μέλος του ΝΑΤΟ δεν έχει καμία σχέση με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, καθώς κάθε χώρα, μικρή ή μεγάλη, πρέπει να συμπεριφέρεται με συγκεκριμένο τρόπο.
Επισημαίνει ακόμη, ότι ο ενεργειακός διάλογος ο οποίος εγκαινιάστηκε πρόσφατα μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας στο πλαίσιο της «θετικής ατζέντας», δεν μπορεί να παρακάμψει το άνοιγμα του κεφαλαίου της ενέργειας, για το οποίο, όπως τονίζει, χρειάζεται ομόφωνη απόφαση όλων των κρατών μελών και αυτό ήταν ξεκάθαρο από την αρχή, όταν αποφασίστηκε η «θετική ατζέντα».