Αλήθεια, όταν εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για εκλογές – με αποκλειστικό σκοπό να λύσουν τα εσωκομματικά τους προβλήματα – τι ακριβώς εννοούν;
Ως γνωστόν, σύμφωνα με το άρθρο 41, παράγραφος 4 του Συντάγματος, «η Βουλή που εκλέχθηκε μετά τη διάλυση της προηγουμένης δεν μπορεί να διαλυθεί πριν περάσει ένα έτος αφότου άρχισε τις εργασίες της, εκτός από τις περιπτώσεις του άρθρου 37 παράγραφος 3 και της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού».
Το άρθρο 37, παράγραφος 3 προβλέπει ότι σε περίπτωση που χαθεί η Δεδηλωμένη, αρχίζει η διαδικασία των διερευνητικών εντολών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αν και από αυτή τη διαδικασία δεν προκύψει κυβέρνηση που θα εξασφαλίζει την εμπιστοσύνη της Βουλής, τότε ο Πρόεδρος καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, επιδιώκει τον σχηματισμό κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου τον σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές και διαλύει τη Βουλή.
Η παράγραφος 1 του άρθρου 41 προβλέπει ότι οι εκλογές ενεργούνται από κυβέρνηση που έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Σε κάθε άλλη περίπτωση εφαρμόζεται αναλόγως το τρίτο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 37.
Επομένως:
Δεν μπορεί η παρούσα κυβέρνηση να ξυπνήσει ένα πρωί και να προκηρύξει εκλογές – και μάλιστα με την ομολογημένη δικαιολογία ότι δεν έχει την πλειοψηφία στη Βουλή.
Το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να παραιτηθούν. Ή να προκαλέσουν ψήφο δυσπιστίας με… σκοπό να την πετύχουν!
Ως γνωστόν, η Δεδηλωμένη πρέπει να επιβεβαιωθεί ή όχι με ψήφο εμπιστοσύνης.
Αν, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ προκαλέσει τέτοια ψηφοφορία, με σκοπό να αποδείξει ότι δεν έχει πλέον τη Δεδηλωμένη εμπιστοσύνη της Βουλής, θα τρέξουν όλοι οι διαφωνούντες να παράσχουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, διότι το έχουν πει: Στηρίζουν την κυβέρνηση, αλλά όχι τα μνημόνια!
Οπότε, αν η κυβέρνηση θέλει εκλογές, πρέπει να παραιτηθεί και οι εκλογές θα διενεργηθούν από υπηρεσιακή κυβέρνηση – ό,τι κι’ αν λένε οι κύριοι Παππάς, Βούτσης, Φλαμπουράρης κλπ., οι οποίοι προφανώς το κάνουν για να μην ομολογήσουν στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνησή τους θα παραιτηθεί.
Και τότε θα ξεκινήσει η διαδικασία των διερευνητικών εντολών και ό,τι άλλο προβλέπει το Σύνταγμα.
Σοφός ο νομοθέτης είχε, όπως βλέπετε, προβλέψει την περίπτωση να ανοίξει η πόρτα του φρενοκομείου.
Ας το πάρουν, λοιπόν, απόφαση και ας κοιτάξουν να φέρουν τη συμφωνία και να την εφαρμόσουν.
Το Σύνταγμα δεν τους επιτρέπει ούτε να στρίψουν δια του αρραβώνος…