Μετά το πρώτο σοκ από την μείωση στις συντάξεις και την περικοπή του ΕΚΑΣ, σοβαρές μειώσεις μισθών αναμένεται να υποστούν χιλιάδες μισθωτοί εξαιτίας της ενεργοποίησης της νέας κλίμακας φορολογίας εισοδήματος και της εισφοράς αλληλεγγύης.
Συγκεκριμένα, η μείωση στις μηνιαίες αποδοχές ξεκινά από 2 ευρώ για όσους έχουν μηνιαίο εισόδημα 640 ευρώ και φτάνει μέχρι τα 88 ευρώ για αποδοχές 5.000 ευρώ μηνιαίως.
Η νέα κλίμακα εισφοράς αλληλεγγύης και το νέο χαμηλότερο αφορολόγητο όριο ισχύουν από την αρχή του 2016.
Ωστόσο, επειδή η παρακράτηση άρχισε από το δεύτερο εξάμηνο, ο επιπλέον φόρος του πρώτου εξαμήνου θα πληρωθεί το 2017, μετά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης.
Την ίδια ώρα, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch τόνισε σε έκθεσή του ότι η επιτυχής εφαρμογή του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) θα δημιουργήσει πιέσεις για αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου μεσοπρόθεσμα.
Η έκθεση σημειώνει ότι πολλές χώρες της Ευρωζώνης έχουν απομακρυνθεί από την αυστηρή εφαρμογή των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων, ευνοώντας χαλαρότερη δημοσιονομική πολιτική.
«Στην Ιταλία και την Πορτογαλία, μία αποτυχία να σημειωθεί πρόοδος στη μείωση του χρέους της κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ βραχυπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει σε αρνητική αξιολόγηση», σημειώνεται.
Στην Κύπρο, αναφέρει η έκθεση, μια επιτάχυνση στην αναδιάρθρωση των τραπεζικών δανείων, η συνέχιση της οικονομικής ανάπτυξης και η πρόσβαση της χώρας στις αγορές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναβάθμιση του αξιόχρεου της.
Σχετικά με το Brexit, ο οίκος σημειώνει ότι θα έχει αρνητική επίπτωση στη βρετανική οικονομία, στα δημόσια οικονομικά και την πολιτική συνέχεια της χώρας, προσθέτοντας ότι για τους λόγους αυτούς υποβάθμισε το αξιόχρεο της σε ΑΑ με αρνητική προοπτική.
«Η έκταση του μεσοπρόθεσμου οικονομικού σοκ θα εξαρτηθεί κυρίως από τη φύση της όποιας μελλοντικής εμπορικής συμφωνίας με την ΕΕ, που αποτελεί με διαφορά τη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Βρετανίας», σημειώνεται.