Τρίτη
6 Ιουνίου 2023
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4643RSS FEED
ΑΠΟ ΤΗ NISSAN ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΟΧΗΜΑ ΜΕ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΚΥΨΕΛΩΝ SOFC
12/08/2016

Λίγο πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Rio, η Nissan αποκάλυψε  στην Βραζιλία το πρώτο στον κόσμο πρωτότυπο ηλεκτροκίνητο όχημα τεχνολογίας ενεργειακών κυψελών με βιοαιθανόλη.

Το πρωτότυπο αυτό μοντέλο, έχει το πλεονέκτημα τροφοδοσίας με διαφορετικούς τύπους καυσίμου, συμπεριλαμβανομένων της αιθανόλης και του φυσικού αερίου, τα οποία και χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής απόδοσης που αποτελεί και την ενέργεια κίνησής του.

Σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις του προέδρου και διευθύνοντος σύμβουλου της Nissan Carlos Ghosn, η συγκεκριμένη τεχνολογία προσφέρει φιλικές προς το περιβάλλον μεταφορές και δημιουργεί ευκαιρίες για την παραγωγή περιφερειακών ενεργειακών υποδομών.  Στο μέλλον, η τεχνολογία αυτή θα γίνει ακόμη πιο φιλική προς το χρήστη. Το μίγμα αιθανόλης-νερού είναι ευκολότερο και ασφαλέστερο ως προς τον χειρισμό του, σε σχέση με τα περισσότερα άλλα καύσιμα. Επιπλέον, ο Carlos Ghosn επισήμανε ότι χωρίς να απαιτείται η κατασκευή νέων υποδομών, δημιουργείται μια μεγάλη δυναμική για την ανάπτυξη της συγκεκριμένης αγοράς. 

Το συγκεκριμένο πρωτότυπο αναπτύχθηκε στην πλατφόρμα του e-NV200, εφοδιασμένο με μπαταρία χωρητικότητας 24 kWh. Το ντεπόζιτο αιθανόλης που διαθέτει είναι χωρητικότητας 30 λίτρων, η παραγόμενη ισχύς  των ενεργειακών κυψελών φτάνει τα 5 kW, ενώ η αυτονομία του ξεπερνά τα 600 χιλιόμετρα.

Το συγκεκριμένο πρωτότυπο μοντέλο ενεργειακών κυψελών καυσίμου,  αποτελεί μέρος της συνεχούς δέσμευσης της Nissan για την ανάπτυξη οχημάτων μηδενικών εκπομπών αλλά και νέων τεχνολογιών στην αυτοκινητοβιομηχανία, όπως τα συστήματα αυτόνομης οδήγησης και η συνδεσιμότητα. 

Σε αυτή την τελευταία εξέλιξη στον τομέα των οχημάτων μηδενικών εκπομπών, το e-Bio Fuel-Cell πρωτότυπο όχημα της Nissan κινείται 100 τοις εκατό με αιθανόλη που φροντίζει για την φόρτιση της μπαταρίας των 24 kWh. Η Nissan θα διεξάγει περαιτέρω δοκιμές της συγκεκριμένης τεχνολογίας στους δρόμους της Βραζιλίας, χρησιμοποιώντας το προαναφερόμενο πρωτότυπο.

 

Video με το συγκεκριμένο πρωτότυπο μπορείτε να παρακολουθήσετε στο https://youtu.be/z_UzKQkbRV8