Μία στις οκτώ γυναίκες στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες είναι πιθανό να εμφανίσει καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής της, αναφέρει η Επιτροπή, με αφορμή το Μήνα Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Μαστού τον φετινό Οκτώβριο, επισημαίνοντας, πως η διάγνωση σε πρώιμο στάδιο, η εφαρμογή αποτελεσματικότερων θεραπειών και η καλύτερη παρηγορητική αγωγή βρίσκονται στο επίκεντρο των σχετικών εκδηλώσεων.
Σημειώνεται, πως ο καρκίνος του μαστού είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος στον κόσμο και κοστίζει τη Ζωή περισσότερων γυναικών, από οποιονδήποτε άλλον τύπο καρκίνου.
Το 2012, στην ΕΕ 364.449 γυναίκες ένας αριθμός-ρεκόρ, διαπίστωσαν ότι έχουν προσβληθεί από την ασθένεια. Από το 2007 έως το 2013, η ΕΕ επένδυσε 160 εκατομμύρια ευρώ σε ερευνητικά προγράμματα κατά του καρκίνου του μαστού και η στήριξη αυτή συνεχίζεται στο πλαίσιο του νέου ευρωπαϊκού προγράμματος-πλαισίου για την έρευνα και την καινοτομία την περίοδο 2014-2020 «Ορίζοντας 2020».
Μια πολλά υποσχόμενη οδός, την οποία ακολουθούν μια σειρά ερευνητικών σχεδίων που χρηματοδοτεί η ΕΕ, είναι η εξατομικευμένη ιατρική, δηλαδή η προσαρμογή της θεραπείας στις συγκεκριμένες ανάγκες και την κατάσταση κάθε ασθενή,
Το σχέδιο ASSURE ένα από τα ερευνητικά σχέδια της ΕΕ, που αναφέρονται στο κείμενο που ακολουθεί,προσαρμόζει τις διαγνωστικές εξετάσεις για καρκίνο του μαστού στις ανάγκες κάθε ασθενούς
Ερευνητικές δραστηριότητες της ΕΕ
Το ευρωπαϊκό σχέδιο TRANSBIG προωθεί τη στενότερη σύνδεση του εργαστηριακού έργου με τη θεραπευτική αγωγή μέσω της λεγόμενης «μεταγραφικής έρευνα», δήλωσε η επιστημονική διευθύντρια κα Fatima Cardoso του Κλινικού Κέντρου Champalimaud της Λισαβόνας στην Πορτογαλία: «Το σχέδιο TRANSBIG συνέβαλε στην αντιμετώπιση του κατακερματισμού της μεταγραφικής έρευνας για τον καρκίνο του μαστού, ενισχύοντας τις σχέσεις μεταξύ των κορυφαίων Ευρωπαίων ερευνητών του τομέα. Το πρόγραμμα οδήγησε επίσης στην επιτυχή έναρξη εφαρμογής μιας δοκιμής για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού που θεωρείται από τις πλέον καινοτόμες στην Ευρώπη την τελευταία δεκαετία.»
Τα αποτελέσματα της δοκιμής αυτής, γνωστής ως MINDACT, θα είναι διαθέσιμα το 2015. Στο πλαίσιο της δοκιμής, διερευνάται κατά πόσον η γονιδιωματική ανάλυση μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να λαμβάνουν καλύτερες αποφάσεις για το αν μια ασθενής μπορεί να αποφύγει τη χημειοθεραπεία μετά τη χειρουργική επέμβαση για καρκίνο του μαστού.
Οι κλινικές δοκιμές έχουν δείξει ότι η χημειοθεραπεία, αν και αποτελεσματική, μπορεί να οδηγήσει σε δευτερογενείς καρκίνους, βλάβες στην καρδιά, πρόωρη εμμηνόπαυση και υποβάθμιση των γνωστικών λειτουργιών. Παράλληλα, σημαντικό ποσοστό των ασθενών με καρκίνο του μαστού σε πρώιμο στάδιο θεωρείται ότι υποβάλλονται σε υπερβολική αγωγή, δήλωσε η κα Cardoso. Χάρη στη δοκιμή MINDACT, είναι δυνατή η αποφυγή της χημειοθεραπείας στο 10 – 20 % των ασθενών.
Πάνω από 6.600 γυναίκες σε 9 χώρες συμμετέχουν στο ερευνητικό σχέδιο MINDACT που διαχειρίζεται ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Έρευνα και Θεραπεία του Καρκίνου (EORTC), και έχει αναπτυχθεί συνεργασία με τον όμιλο Breast International Group (BIG), τον συντονιστή του TRANSBIG.
Ερευνητικά σχέδια
Όπως αναφέρειη Επιτροπή, το EPIC, ένα άλλο ερευνητικό σχέδιο της ΕΕ για τον καρκίνο του μαστού, εξετάζει πώς οι αλλαγές στη διατροφή ενός ατόμου θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποτρέψουν την εμφάνιση καρκίνου του μαστού. Επίσης, τα σχέδια CareMore και CTCTRAP εστιάζουν στην κυκλοφορία καρκινικών κυττάρων και DNA στο αίμα του ασθενούς με στόχο την καλύτερη έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των γυναικών με μεταστατικό καρκίνο του μαστού. Παράλληλα, το σχέδιο ASSURE εξετάζει τρόπους για την προσαρμογή των διαγνωστικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού στις ανάγκες κάθε μεμονωμένου ατόμου και αναπτύσσει εναλλακτικές επιλογές σε σχέση με τη μαστογραφία – η οποία δεν ενδείκνυται για την ανίχνευση του καρκίνου στις γυναίκες με πυκνούς μαστούς.
Επίσης, άλλο σχέδιο, το RATHER, εντοπίζει νέες θεραπείες, καθώς και εξατομικευμένες διαγνωστικές τεχνικές, για γυναίκες με τριπλά αρνητικό και επιθετικό λοβιακό καρκίνο του στήθους. Πρόκειται για δύσκολους καρκίνους για τους οποίους δεν διατίθενται επί του παρόντος στοχευμένες θεραπείες. Τέλος, το σχέδιο MERIT αναπτύσσει έναν τρόπο θεραπείας των τριπλά αρνητικών καρκίνων του μαστού με εξατομικευμένα εμβόλια RNA που είναι μοναδικά για κάθε ασθενή.
Blog:marina anastas.kourbela