Σαββατοκύριακo
21-22  Δεκεμβρίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 5207RSS FEED
Η ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΥ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΦΟΡΜΕΣΤΥΜΠΑΝΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
25/06/2012
Στο ΝΑΤΟ αποφάσισε να παραπέμψει τελικά η Τουρκία το θέμα της κατάρριψης αεροσκάφους της από την αεράμυνα της Συρίας, με τη Δαμασκό να υποστηρίζει πως επρόκειτο για φωτογραφικό, κατασκοπικό αεροπλάνο που πετούσε στον εναέριο χώρο της και τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου να επιμένει ότι το αεροπλάνο πετούσε σε διεθνή εναέριο χώρο.

Η Άγκυρα ζήτησε να συζητηθεί το θέμα στο πλαίσιο του άρθρου 4 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον (ιδρυτική Συνθήκη του ΝΑΤΟ) το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων διαβουλεύσεις σε περίπτωση που ένα μέλος της συμμαχίας θεωρεί ότι απειλείται η ασφάλεια και η εδαφική του ακεραιότητα.

Η εκπρόσωπος της Συμμαχίας Οάνα Λουνγκέσκου, ανακοίνωσε πως το Βόρειο Ατλαντικό Συμβούλιο (NAC) θα συγκληθεί την Τρίτη ύστερα από το αίτημα της Τουρκίας, προκειμένου, όπως αναφέρθηκε, η τελευταία «να κάνει παρουσίαση του πρόσφατου επεισοδίου».

Σε δηλώσεις του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης πως ο πρωθυπουργός της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει συνομιλίες για το θέμα αυτό με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης και θα προβεί σε σχετικές δηλώσεις στο κοινοβούλιο την Τρίτη.

Ανέφερε επίσης ότι το F4 «χτυπήθηκε όταν βρισκόταν σε απόσταση 13 μιλίων από τις ακτές της Συρίας». Διευκρίνισε παράλληλα ότι το αεροσκάφος εκτελούσε εκπαιδευτική αποστολή και δεν συμμετείχε σε επιχείρηση εναντίον της Συρίας.

Ο Τούρκος υπουργός απέρριψε ακόμη ως «αναληθείς» τους ισχυρισμούς της Δαμασκού πως δεν γνώριζε ότι το αεροσκάφος ήταν τουρκικό, παρά μόνο αφού το κατέρριψε. Σημείωσε επίσης ότι οι έρευνες για τους αγνοούμενους πιλότους του μαχητικού F4 γίνονται σε συντονισμό με τις συριακές αρχές, αλλά δεν πρόκειται για κοινή επιχείρηση.

Την κατάρριψη του τουρκικού μαχητικού καταδίκασε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ, χαρακτηρίζοντάς την «απαράδεκτη» ενέργεια. Δήλωσε ακόμη ότι η Βρετανία είναι έτοιμη να υποστηρίξει την ανάληψη σθεναρής δράσης κατά της Συρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Στο μεταξύ, η κλιμάκωση της έντασης στη Συρία θα συζητηθεί, όπως δήλωσε πηγή της ισπανικής κυβέρνησης, κατά την σημερινή σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Λουξεμβούργο.

Από την πλευρά του, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν επιδοκίμασε την αρχική αντίδραση της Τουρκίας που επέδειξε «αυτοσυγκράτηση» και χαιρέτισε τις κοινές προσπάθειες Συρίας-Τουρκίας για τον εντοπισμό των δύο Τούρκων πιλότων.

Σε τηλεφωνική του συνομιλία που είχε το Σάββατο με τον Τούρκο ΥΠΕΞ ο Γ.Γ. του ΟΗΕ «εξέφρασε την βαθιά του ανησυχία για την κατάρριψη του μαχητικού και ειδικά για τις πιθανές σοβαρές επιπλοκές που μπορεί να έχει το επεισόδιο για την περιοχή».

Την ίδια ώρα, το επίσημο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας μεταδίδει ότι οι συνοριακές δυνάμεις της χώρας ήρθαν σήμερα αντιμέτωπες με «τρομοκράτες» που είχαν διεισδύσει από την Τουρκία και σκότωσαν αρκετούς από αυτούς.

Τέλος, συντρίμμια του τουρκικού μαχητικού που κατέρριψε η Συρία την Παρασκευή εντόπισαν στα συριακά χωρικά ύδατα και σε βάθος 1.300 μέτρων τα συνεργεία της Συρίας, σύμφωνα με τουρκικά ειδησεογραφικά δίκτυα.

Την ίδια ώρα, γινόταν γνωστό πως ο τουρκικός στρατός πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές σε εννέα κουρδικούς στρατιωτικούς στόχους στο βόρειο Ιράκ από τις 22 μέχρι τις 24 Ιουνίου.

Σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του ο τουρκικός στρατός αναφέρει ότι οι περισσότεροι στόχοι βρίσκονταν στην ορεινή περιοχή Καντίλ. Επρόκειτο, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, για κρησφύγετα και σπηλιές που χρησιμοποιούν οι αντάρτες του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK).

Όπως αναφέρθηκε όλα τα αεροπλάνα επέστρεψαν με ασφάλεια στις βάσεις τους.