Πέμπτη
1 Οκτωβρίου 2020
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3665RSS FEED
Η κακοποίηση της Ελληνικής Γλώσσας στα ΜΜΕ
Γράφει η
Αγγελική Χαραλαμποπούλου

 

 

<< Θα εκδοθεί ανακοινωθέν..>> εκφωνεί με αυτοπεποίθηση η παρουσιάστρια-και των ειδήσεων, …η σοβαρή!!

<< Τον έβλεπαν στη γειτονιά ανά τακτά χρονικά διαστήματα>> συνεχίζει ο άλλος…

 

Η λέξη  ΄΄ανακοινωθέν΄΄ αναφέρεται στο παρελθόν και σημαίνει κάτι που έχει ήδη ανακοινωθεί, σε παρελθόντα χρόνο. << Θα βγει, θα εκδοθεί ανακοίνωση>> λέμε   για το μέλλον.

 

΄΄Ανά τακτά χρονικά διαστήματα΄΄ δεν σημαίνει ΄΄κατά καιρούς΄΄ ή ΄΄πότε-πότε΄΄, όπως  αυτοί εννοούν, αλλά  προγραμματισμένα και περιοδικά…δηλαδή σε χρονικές στιγμές που έχουν εκ των προτέρων προγραμματιστεί  και χαρακτηρίζονται από μια περιοδικότητα, (εβδομαδιαία, μηνιαία κλπ).

 

<<Η  εκδήλωση ακυρώθηκε λόγω των καιρικών συνθηκών…>> μας  ενημερώνει ο εκφωνητής.

Ακυρώνεται κάτι το οποίο έχει ήδη πραγματοποιηθεί και για κάποιο λόγο παύει να ισχύει, ή παύει να παράγει έννομα αποτελέσματα πχ : ΄΄ο διαγωνισμός ακυρώθηκε γιατί υπήρξε διαρροή των θεμάτων΄΄. Δηλαδή ενώ έχει ήδη πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός, εκ των υστέρων ακυρώνεται για κάποιο λόγο.

Στην περίπτωση που θέλουμε να πούμε πως απλά  δεν πραγματοποιήθηκε / δεν θα πραγματοποιηθεί με βάση τον προγραμματισμό, λέμε: ΄΄ματαιώθηκε΄΄ για την περίπτωση που δεν προβλέπεται  πλέον να πραγματοποιηθεί στο μέλλον, ή ΄΄αναβάλλεται΄΄  στην περίπτωση που πρόκειται να γίνει σε κάποια άλλη χρονική στιγμή  μελλοντικά.

 

<<Πάραυτα, η συνάντηση έγινε>>   λέει η άλλη, εννοώντας την έκφραση΄΄παρ΄όλα αυτά΄΄… πάραυτα, σημαίνει άμεσα, στη στιγμή, εδώ και τώρα..αγαπητή πολύξερη.

 

Το ρήμα ΄΄πρεσβεύω΄΄ σημαίνει πιστεύω, θεωρώ, έχω τη γνώμη, φρονώ.. και όχι εκπροσωπώ ή αντιπροσωπεύω,  που συχνά ακούγεται τελευταία.. (άλλο πράγμα η πρεσβεία κάποιου κράτους..)

 

<<…της Μυρτούς>> διορθώνει με μπόλικο καμάρι η πανελίστρια…βέβαια, τα ξέρουμε κι αυτά, αμ πώς…!!

Ενώ τόση ώρα μιλάει στην πιο εκλαϊκευμένη δημοτική,  (για μην πω κάτι βαρύ) ξαφνικά ΄΄χώνει΄΄ χωρίς κανένα  λόγο την καθαρεύουσα-αυτό μας μάρανε…απόλυτα  ΄΄ξένο΄΄,  άσε που ηχεί  εντελώς γελοία…

Αφού χρησιμοποιείς τη δημοτική, της ΄΄Μυρτώς΄΄  θα πεις.

 Άλλο πράγμα αν π.χ.  υπαγορεύεις προσωπικά στοιχεία σε κάποια υπηρεσία..τότε υπάρχει  κάποια ΄΄επισημότητα΄΄ οπότε θα πεις  της  ΄΄Μυρτούς΄΄

……..

Δεν μπορώ να μην αναφερθώ:

<<είμαι η κυρία τάδε>> συστήνεται η άλλη, τηλεφωνικά ή εκ του σύνεγγυς… Μαντάμ, δεν αυτοαποκαλούμαστε ΄΄κυρία΄΄-΄΄κύριος,΄΄ … Πόσο γελοίο!!!  Οι άλλοι μας αποκαλούν έτσι…. Εμείς μπορούμε να πούμε : <<λέγομαι  τάδε>>,  <<είμαι η τάδε>> ή <<είμαι πχ η καθηγήτρια τάδε>> ή απλά  αναφέρουμε το επώνυμό μας  κλπ.

 

Aστυνομία   γλώσσας,  τώρα!!!!

Σοβαρά,  το ΕΣΡ-Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, όπως ελέγχει τα ΜΜΕ για το περιεχόμενο των εκπομπών, θα έπρεπε να επιβάλλει στα μέσα, να έχουν Σύμβουλο-Ελεγκτή για τη χρήση της γλώσσας.

Καλώς ή κακώς τα ΜΜΕ έχουν και εκπαιδευτικό ρόλο.

Επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη συμπεριφορά των θεατών/ακροατών τους ως προς όλα τα πεδία της καθημερινότητας, μεταξύ  αυτών και ως προς τη χρήση της γλώσσας και μάλιστα σ΄αυτό το πεδίο η επιρροή τους είναι καθοριστική μέσα από τους μηχανισμούς της μίμησης και της ΄΄ασυνείδητης΄΄/ αυτόματης, χωρίς νοητική  επεξεργασία - ταύτισης.