<< Θα εκδοθεί ανακοινωθέν..>> εκφωνεί με αυτοπεποίθηση η παρουσιάστρια-και των ειδήσεων, …η σοβαρή!!
<< Τον έβλεπαν στη γειτονιά ανά τακτά χρονικά διαστήματα>> συνεχίζει ο άλλος…
Η λέξη ΄΄ανακοινωθέν΄΄ αναφέρεται στο παρελθόν και σημαίνει κάτι που έχει ήδη ανακοινωθεί, σε παρελθόντα χρόνο. << Θα βγει, θα εκδοθεί ανακοίνωση>> λέμε για το μέλλον.
΄΄Ανά τακτά χρονικά διαστήματα΄΄ δεν σημαίνει ΄΄κατά καιρούς΄΄ ή ΄΄πότε-πότε΄΄, όπως αυτοί εννοούν, αλλά προγραμματισμένα και περιοδικά…δηλαδή σε χρονικές στιγμές που έχουν εκ των προτέρων προγραμματιστεί και χαρακτηρίζονται από μια περιοδικότητα, (εβδομαδιαία, μηνιαία κλπ).
<<Η εκδήλωση ακυρώθηκε λόγω των καιρικών συνθηκών…>> μας ενημερώνει ο εκφωνητής.
Ακυρώνεται κάτι το οποίο έχει ήδη πραγματοποιηθεί και για κάποιο λόγο παύει να ισχύει, ή παύει να παράγει έννομα αποτελέσματα πχ : ΄΄ο διαγωνισμός ακυρώθηκε γιατί υπήρξε διαρροή των θεμάτων΄΄. Δηλαδή ενώ έχει ήδη πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός, εκ των υστέρων ακυρώνεται για κάποιο λόγο.
Στην περίπτωση που θέλουμε να πούμε πως απλά δεν πραγματοποιήθηκε / δεν θα πραγματοποιηθεί με βάση τον προγραμματισμό, λέμε: ΄΄ματαιώθηκε΄΄ για την περίπτωση που δεν προβλέπεται πλέον να πραγματοποιηθεί στο μέλλον, ή ΄΄αναβάλλεται΄΄ στην περίπτωση που πρόκειται να γίνει σε κάποια άλλη χρονική στιγμή μελλοντικά.
<<Πάραυτα, η συνάντηση έγινε>> λέει η άλλη, εννοώντας την έκφραση΄΄παρ΄όλα αυτά΄΄… πάραυτα, σημαίνει άμεσα, στη στιγμή, εδώ και τώρα..αγαπητή πολύξερη.
Το ρήμα ΄΄πρεσβεύω΄΄ σημαίνει πιστεύω, θεωρώ, έχω τη γνώμη, φρονώ.. και όχι εκπροσωπώ ή αντιπροσωπεύω, που συχνά ακούγεται τελευταία.. (άλλο πράγμα η πρεσβεία κάποιου κράτους..)
<<…της Μυρτούς>> διορθώνει με μπόλικο καμάρι η πανελίστρια…βέβαια, τα ξέρουμε κι αυτά, αμ πώς…!!
Ενώ τόση ώρα μιλάει στην πιο εκλαϊκευμένη δημοτική, (για μην πω κάτι βαρύ) ξαφνικά ΄΄χώνει΄΄ χωρίς κανένα λόγο την καθαρεύουσα-αυτό μας μάρανε…απόλυτα ΄΄ξένο΄΄, άσε που ηχεί εντελώς γελοία…
Αφού χρησιμοποιείς τη δημοτική, της ΄΄Μυρτώς΄΄ θα πεις.
Άλλο πράγμα αν π.χ. υπαγορεύεις προσωπικά στοιχεία σε κάποια υπηρεσία..τότε υπάρχει κάποια ΄΄επισημότητα΄΄ οπότε θα πεις της ΄΄Μυρτούς΄΄
……..
Δεν μπορώ να μην αναφερθώ:
<<είμαι η κυρία τάδε>> συστήνεται η άλλη, τηλεφωνικά ή εκ του σύνεγγυς… Μαντάμ, δεν αυτοαποκαλούμαστε ΄΄κυρία΄΄-΄΄κύριος,΄΄ … Πόσο γελοίο!!! Οι άλλοι μας αποκαλούν έτσι…. Εμείς μπορούμε να πούμε : <<λέγομαι τάδε>>, <<είμαι η τάδε>> ή <<είμαι πχ η καθηγήτρια τάδε>> ή απλά αναφέρουμε το επώνυμό μας κλπ.
Aστυνομία γλώσσας, τώρα!!!!
Σοβαρά, το ΕΣΡ-Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, όπως ελέγχει τα ΜΜΕ για το περιεχόμενο των εκπομπών, θα έπρεπε να επιβάλλει στα μέσα, να έχουν Σύμβουλο-Ελεγκτή για τη χρήση της γλώσσας.
Καλώς ή κακώς τα ΜΜΕ έχουν και εκπαιδευτικό ρόλο.
Επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη συμπεριφορά των θεατών/ακροατών τους ως προς όλα τα πεδία της καθημερινότητας, μεταξύ αυτών και ως προς τη χρήση της γλώσσας και μάλιστα σ΄αυτό το πεδίο η επιρροή τους είναι καθοριστική μέσα από τους μηχανισμούς της μίμησης και της ΄΄ασυνείδητης΄΄/ αυτόματης, χωρίς νοητική επεξεργασία - ταύτισης.