Σαββατοκύριακo
21-22  Δεκεμβρίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 5207RSS FEED
Υπό επιτήρηση στις κάλπεςΠρώτες εκλογές υπό το βλέμμα της Τρόικας
Στην τελική ευθεία για τις πρώτες εκλογές υπό το άγρυπνο βλέμμα της τρόικας βρίσκεται η Ελλάδα, ελέω αυτών που την οδήγησαν στο μνημόνιο και τώρα διεκδικούν και πάλι την ψήφο των Ελλήνων.

Όλα δείχνουν πως η προεκλογική περίοδος θα σημαδευτεί από τις συνεχιζόμενες δηλώσεις των δανειστών που δεν φαίνονται διατεθειμένοι να παραμερίσουν για λίγο, ώστε να διεξαχθούν οι εκλογές υπό φυσιολογικές συνθήκες.

Ο Γερμανός υπουργός Β. Σόιμπλε επανέρχεται συνεχώς με δηλώσεις που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για χαλάρωση και υπεραμύνεται  της εφαρμοζόμενης πολιτικής, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Ο Γερμανός υπουργός των Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε απορρίπτει και αυτός μετά τον Γιοργκ Άσμουσεν της ΕΚΤ το ενδεχόμενο ενός «Σχεδίου Μάρσαλ» για την Ελλάδα, καταργώντας ουσιαστικά τις δεσμεύσεις της 27ης Οκτωβρίου και τις θριαμβολογίες Παπανδρέου – Βενιζέλου περί «ευρωπαϊκού Σχεδίου Μάρσαλ».

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα Ματίας Μορς δεν χάνει ευκαιρία να επαναλαμβάνει πως, παρά την πρόοδο, το «ελληνικό πρόβλημα» δεν έχει ξεπεραστεί, παραπέμποντας στο δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς.

«Πιστεύω ότι στο δεύτερο εξάμηνο του 2012 θα μπορέσουμε να δούμε ξεκάθαρα σε ποια κατεύθυνση πηγαίνει η υπόθεση», είπε σε συνέντευξή του στη Süddeutsche Zeitung, προσθέτοντας ότι τότε «θα μπορέσουμε να δούμε εάν η υπόθεση είναι σε καλό ή σε κακό δρόμο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Υποστήριξε επίσης ότι όποιος πιστεύει πως το δεύτερο πακέτο στήριξης που εγκρίθηκε με τόσους κόπους θα λειτουργήσει αυτόματα, πλανάται και εκτίμησε ότι θα απαιτηθούν «πολλά και επώδυνα μέτρα ακόμη και αντοχή», προκειμένου να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της και να παραμείνει στην ζώνη του ευρώ.

Ερωτηθείς δε αν η Αθήνα θα μπορέσει να ξεπληρώσει τα 150 δις ευρώ που της έχουν χορηγηθεί, ο κ. Μορς απαντά ότι αυτό θα εξαρτηθεί από δύο παράγοντες: Από την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων και από το εάν ο ελληνικός λαός αποδέχεται να συνεχίσει και μεσοπρόθεσμα τις θυσίες.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα Πολ Τόμσεν, δηλώνει πως η Ελλάδα «πρέπει να ξεπεράσει τα ταμπού των απολύσεων στο Δημόσιο και της κατάργησης δημόσιων οργανισμών».

«Η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει τα ταμπού της. Έως τώρα υπάρχει ένα ταμπού για την υποχρεωτική απόλυση υπαλλήλων στο Δημόσιο, όπου θεωρείται ένας υπερστελεχωμένος τομέας. Υπάρχει ακόμα ένα ταμπού για την κατάργηση οργανισμών που δεν χρειάζονται πλέον», είπε ο Τόμσεν μιλώντας την Τετάρτη σε εκδήλωση του London School of Economics.

Όπως είπε, δεν υπάρχει άλλο περιθώριο για αυξήσεις φόρων ή οριζόντιων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, ενώ εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί μια δεκαετία ή ίσως ακόμη περισσότερο για να καταστεί πλήρως ανταγωνιστική.

Όσο για τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's, υποστηρίζει δια του στελέχους της αρμόδιου για το κρατικό χρέος Μόριτζ Κρέμερ ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε νέα αναδιάρθρωση του χρέους της, και αυτό πιθανόν να συμπεριλαμβάνει τους δανειστές της όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο!