Σαββατοκύριακo
15-16  Ιουνίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 5018RSS FEED
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΧΡΥΣΟΥΚίνδυνος για τα οικοσυστήματα της Νοτίου Αμερικής
15/01/2015

Στη σοβαρή αποψίλωση των τροπικών δασών της Νοτίου Αμερικής έχει οδηγήσει ο νέος «πυρετός του χρυσού», όπως αποκαλείται, θέτοντας σε κίνδυνο έχει τα τοπικά οικοσυστήματα.

Αυτό υποστηρίζει νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Πουέρτο Ρίκο, σύμφωνα με την όποια από το 2001 έως το 2013, περίπου 1680 τετραγωνικά χιλιόμετρα τροπικού δάσους στη Νότια Αμερική χάθηκαν ως αποτέλεσμα εξόρυξης χρυσού.

Η μεγαλύτερη αύξηση έγινε από το 2007, όταν ξέσπασε η παγκόσμια οικονομική κρίση.

Η μελέτη κάλυψε τα τροπικά και υποτροπικά δάση που καλύπτουν την Κολομβία, τη Βενεζουέλα, τη Γουιάνα, το Σουρινάμ, τη Γαλλική Γουιάνα, τη Βραζιλία, το Εκουαδόρ, το Περού και τη Βολιβία.

Το 90 τοις εκατό των απωλειών των δασικών εκτάσεων έλαβε χώρα μόλις σε τέσσερις περιοχές, κάποιες εκ των οποίων βρίσκονται κοντά σε προστατευόμενες περιοχές των τροπικών δασών, όπως στο νοτιοδυτικό Αμαζόνιο.

«Παρά το γεγονός ότι η απώλεια δασικών εκτάσεων λόγω εξόρυξης χρυσού είναι μικρότερη σε σχέση με την αποψίλωση που προκαλείται από άλλους παράγοντες, όπως η γεωργία και η κτηνοτροφία, είναι ανησυχητικό ότι λαμβάνει χώρα σε ορισμένες από τις περιοχές με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στον κόσμο», δήλωσε η Νόρα Λ. Άλβαρεζ-Μπέρριος, επικεφαλής της μελέτης.