Σαββατοκύριακo
21-22  Σεπτεμβρίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 5116RSS FEED
Η ΑΓΚΥΡΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΟΝΕΙΡΟΓια «ειδική σχέση» μιλούν τώρα
25/09/2013

Σε «προκαταλήψεις» σε βάρος της χώρας του φέρεται να αποδίδει ο υπουργός αρμόδιος για θέματα διαπραγμάτευσης Έγκεμεν Μπαγίς, την δυσκολία – και τελικά αδυναμία – που αντιμετωπίζει η Τουρκία να ενταχθεί στην ΕΕ, εκτιμώντας πως είναι πιθανόν η ένταξη αυτή να μην συμβεί ποτέ.

Πρόκειται για εκτίμηση που γίνεται για πρώτη φορά από ένα τόσο υψηλόβαθμο στέλεχος, ενώ παράλληλα ο κ. Μπαγίς υποστηρίζει πως είναι πιθανότερο η Τουρκία να διαπραγματευθεί επιτυχώς την απόκτηση προνομιακής πρόσβασης στις αγορές της ΕΕ, όπως και η Νορβηγία, παρά να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ.

Στις πληροφορίες αυτές αναφέρθηκε η βρετανική εφημερίδα Telegraph και σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Μπαγίς φέρεται να είπε ότι η χώρα του πλήττεται λόγω προκαταλήψεων, αναφερόμενος τόσο στην προσπάθεια της Άγκυρας να επιτύχει την είσοδό της στην ΕΕ, όσο και στην υποψηφιότητά της για να αναλάβει την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων – αποφεύγοντας ωστόσο να αναφερθεί συγκεκριμένα σε κάποια χώρα.

Κατά την Τέλεγκραφ, ο Μπαγίς ανέφερε, πως «αυτοί (τα κράτη-μέλη της ΕΕ) πρέπει να καταλάβουν ότι δεν πλήττουν εμάς αφήνοντάς μας κατά μέρος. Πλήττουν τους εαυτούς τους».

Η Γερμανία και η Γαλλία εξέφραζαν πάντα επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο η μουσουλμανική χώρα των 76 εκ. ανθρώπων να εισέλθει στην ΕΕ, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι οι πολιτισμικές διαφορές και το μέγεθος της Τουρκίας θα καταστήσει πολύ δύσκολη την διαδικασία ολοκλήρωσης.

Τον Ιούλιο, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε εκφράσει ωμά την αντίθεση του Βερολίνου στην εισδοχή της Τουρκίας στην ΕΕ, λέγοντας πως η Τουρκία δεν ανήκει στην Ευρώπη.

Η προσπάθεια ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ χρονολογείται από την δεκαετία του 1960, αλλά οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις άρχισαν μόλις το 2005 και έκτοτε έχουν περιέλθει σε τέλμα, κυρίως εξαιτίας των διαφωνιών των δύο πλευρών όσον αφορά την Κύπρο.

Σημειώνεται ότι η υποστήριξη μεταξύ των Τούρκων στην προσπάθεια ένταξης της χώρας τους στην ΕΕ μειώθηκε στο 44% φέτος από το 73% που είχε καταγραφεί το 2004, σύμφωνα με μια έρευνα του Γερμανικού Ταμείου Μάρσαλ που δόθηκε στην δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα.